Liveblog: begin van het plukseizoen: kolonisten stelen olijfoogst en ontwortelen olijfbomen

Het plukseizoen is begonnen, en dat betekent naast het gekletter van olijven op de karpetten onder het gezang van de hele familie, ook veel ellendige berichten van kolonisten die oogsten stelen en boeren aanvallen. We maken deze maand via een soort live blog - een overzicht. Ondertussen gebeurde dit al:

16 oktober: Israëlische kolonisten vallen Palestijnse boer aan in Nablus
15 oktober: soldaten ontwortelen bomen in Oost-Jeruzalem TBV Nederzettingenproject
15 oktober: kolonisten hakken meer dan 100 olijfbomen om in al-Mughayyir
14 oktober: Tell en Far’ata bomen vernield en oogst gestolen
14 oktober: kolonisten vernielen honderden druifstokken en 30 olijfbomen
13 oktober: bezettingsleger ontzegde 50 boeren toegang tot hun land
13 oktober: Video kolonisten jagen boeren van land
11 oktober: leger verwoest landbouwgrond met olijfbomen in al-Khader
10 oktober: tientallen olijfbomen ontworteld
5 oktober: kolonisten vallen oogstende Palestijnen met hulp van leger
4 oktober: Video kolonisten stelen olijfoogst
3 oktober: 40 olijfbomen ontworteld
13 september: 200 olijfbomen verbrand
10 september: 15 olijfbomen van de familie Rubai vernield
7 september: bomen verbrand door traangas
2 september: aankondiging ruimen van bomen
mei en juni 2018: Video 2000 bomen vernield

Volg deze pagina om op de hoogte te blijven en deel deze link om meer mensen te laten zien wat de kolonisering van het Palestijnse land in de praktijk betekent.

Internationale Dag van de Vrede

“Wij planten olijfbomen, niet voor onszelf, maar zodat volgende generaties in vrede kunnen zitten onder de schaduw van hun takken.” 21 september is de Internationale Dag van de Vrede, die dit jaar als thema "Generaties voor vrede!" heeft. Wij nodigen jullie uit speciaal op deze dag een olijfboom te sponsoren, met de hoop dat de volgende generaties in vrede, veiligheid, met gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid mogen leven.

Israëlisch Hooggerechtshof bepaalde dat Palestijns dorp Khan al-Ahmar wordt gesloopt en de bewoners gedeporteerd

Op woensdag 5 september heeft het Israëlische Hooggerechtshof bepaald dat het Bedoeïenen-dorp Khan al-Ahmar gesloopt mag worden. Ook zullen de 180 bewoners, waarvan de helft kinderen, gedeporteerd worden. Dit alles om plaats te maken voor joodse kolonisten. Het slopen en deporteren zal in de komende dagen beginnen.

De legalisering van nederzettingen en versoepeling van wapenwetten voor kolonisten

De nederzetting Mitzpeh Kramim hoeft na een uitspraak van het Jerusalem District Court niet te worden vewijderd omdat deze “met goede bedoelingen’’ gebouwd zou worden. Dit terwijl Mitzpeh Kramim illegaal is gebouwd op particulier Palestijns land. Bovendien heeft de Israëlische overheid in juli haar plannen gepresenteerd om de restricties voor het wapenbezit van Israëlische kolonisten te versoepelen.

Palestijnse verhalen in Nederland

Palestijnse verhalen in Nederland

We lezen veel over het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan. Olijfbomen die vernield worden door kolonisten, land dat geconfisqueerd wordt door het Israëlische regime, soldaten die boeren die zich verzetten tegen confiscatie arresteren, teveel schendingen van de Palestijnse mensenrechten om hier even op te sommen. We kunnen mee gaan met een reis om praktisch te helpen, meer te leren en Palestijnen te ontmoeten. Maar soms is dat ook niet direct mogelijk omdat we druk zijn met werk, gezin of omdat het er nu gewoon even niet in zit om op reis te gaan. Gelukkig zijn er soms Palestijnen die naar ons toekomen, gewoon hier in Nederland, om hun persoonlijke verhalen met ons te delen. En wees niet bang, het is geen deprimerend stuk. Allerlei aspecten van het leven In Palestina komen aan bod.