'Mijn Land' - zondag 23 oktober 2016

Film en debat over twee volken en één land in theater De Fransche School in Culemborg

Evenals vorig jaar organiseert de Steungroep Houd Hoop Levend - Plant Een Olijfboom (Culemborg) in samenwerking met theater De Fransche School een culturele, informatieve middag rond de situatie tussen Israël en Palestijnen. Het thema Mijn Land komt terug in de documentaire, het debat, de speelfilm en een kunstwerk van Hans Overvliet.

Toegangsprijs: € 8,00 all-in
Reserveren via De Fransche School, telefoon: 0345 - 519 723 of [email protected]
Meer informatie: [email protected]
Aanvang programma 13.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur

Programma

13:00 uur Inloop

13:30 uur De documentaire My Land (verkorte versie) van de Marokkaansde regisseur Nabil Ayouch vertelt het verhaal van Palestijnen, die nu al 60 jaar in een vluchtelingenkamp wonen in Libanon. Hun verhaal wordt aangehoord door jonge Israëliers die zich diep verbonden voelen met hun land, maar amper kennis hebben van de Palestijnse kant van de geschiedenis. Het verschil in beleving wordt pijnlijk duidelijk.

14.30 uur Debat met Jaap Hamburger en Robert Soeterik (gespreksleider Henri Veldhuis). Jaap Hamburger vindt dat Israël vooralsnog als zelfstandige staat door moet. Robert Soeterik bepleit een staatkundige oplossing op basis van gelijkheid en gelijkberechtiging van allen die bij het conflict betrokken zijn. Het verschil ligt in de sfeer van politieke oplossingen en staat garant voor een levendig debat, waarin beiden graag het publiek betrekken. Jaap Hamburger is voorzitter van Een Ander Joods Geluid. Robert Soeterik is voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee en Midden-Oostenspecialist.

15.50 uur Hoofdfilm: Dancing Arabs. Regie: Eran Riklis, Israël, 2015. De Palestijns-Israëlische Eyad is toegelaten tot een prestigieuze kostschool in Jeruzalem. Met zijn Arabische achtergrond worstelt hij met de andere taal en cultuur. Maar ondanks deze hindernissen sluit hij een hechte vriendschap met zijn klasgenoot Jonathan en wordt hij verliefd op de Joodse Naomi. Dancing Arabs was de openingsfilm van het Jerusalem International Filmfestival in 2014.