Filmdag met het oog op Palestina: Jaffa, the orange's clockwork

Zondag 27 november kun je in Utrecht de hele dag films en documentaires over Palestina bekijken. Plant een Olijfboom heeft iets met bomen en daarom vragen we graag aandacht voor de spraakmakende film “Jaffa, the orange's clockwork”, een film van Eyal Sivan. Deze film neemt je mee naar de sinaasappelboomgaarden van Jaffa voor en na 1948.

De Jaffa sinaasappels, wie kent de naam niet, zelfs de Paus liet speciaal deze heerlijke sinaasappels vanuit Palestina naar het Vaticaan sturen. Deze Jaffa's waren een van de belangrijke exportproducten en de plantages vormden een belangrijk deel van de werkgelegenheid voor de bevolking van Palestina en de omringende landen in het Midden Oosten. Joden en arabieren werkten samen in de boomgaarden.

Deze sinaasappels spelen als symbool een belangrijke rol in de zionistische narratief. Een “woestijn die door ons tot bloei is gekomen” wordt vaak genoemd. In 1948 werd Jaffa vernietigd door bommen en het grootste deel van de bevolking verdween. Een internationale reclamecampagne bracht de naam Jaffa naar voren als handelsmerk, waardoor de stad Jaffa, zijn honderdjaar oude sinaasappelgaarden en de geschiedenis van de joods-arabische samenwerking rondom deze legendarische vruchten, verborgen raakten.

In de film wordt de geschiedenis van deze sinaasappels en haar land zichtbaar door oude foto’s, poëzie, schilderijen, de werkers van de citrus industrie en geschiedkundigen, herinneringen en huidige mythologen, Palestijnen en Israëliërs komen beiden aan het woord. Het toont met historisch materiaal het oude Jaffa, tegenwoordig een buitenwijk van Tel Aviv.

Nagesprek met Robert Soeterik, Midden Oosten deskundige en voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee.

Jaffa, the oranges clockwork wordt om 16:15 uur gedraaid in Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht. De eerste film begint om 12:00 uur en het evenement is afgelopen om 22:00 uur.

 

Programma

Zondag 27 november van 12:00 tot 22:00, Filmtheater ’t Hoogt, Hoogt 4, 3512 GW Utrecht. Kaartjes kun je direct bestellen via het Filmtheater.

12:00 Dancing in Jaffa

12:15 This is my land

14:00 Speed Sisters

14:15 When the boys return

16:00 Koudelka: Shooting Holy Land

16:15 Jaffa, the oranges clockwork

19:30 Censored Voices

19:45 Welcome Home

Volg Filmdag met het oog op Palestina via Facebook