Van olijven plukken naar het organiseren van de Palestijnse Filmdag

Jules Sol tijdens de Palestijnse Filmdag
foto: Anja Meulenbelt

Jan van Heereveld
foto: Anja Meulenbelt

Oud deelnemers van de olijfplukreis organiseren voor de vijfde maal de Palestijnse Filmdag, dit jaar op zondag 27 november in Utrecht. Het idee voor een Palestijnse Filmdag werd geboren toen Jan van Heereveld en Jules Sol, de twee initiatiefnemers van het eerste uur, als vrijwilligers in Palestina gingen helpen met de olijvenoogst. Hun ervaringen waren nog ingrijpender dan waar ze zich van tevoren op hadden ingesteld. Met het organiseren van een jaarlijkse Palestijnse Filmdag hopen ze in bredere kring aandacht te vestigen op een jarenlange inhumane situatie, die om een afgewogen en helder standpunt vraagt. De werkgroep is momenteel uitgebreid met Brechtje van Bergen en Dina Zbidat en veel vrijwilligers.

Vier jaar lang werd de Palestijnse Filmdag in Hilversum georganiseerd. Nu is het moment gekomen om de stap te maken naar een van de grote steden. En dat gebeurt in 't Hoogt in Utrecht onder de naam Filmdag "Met het oog op Palestina”.

Foto: Anja Meulenbelt

Voor het vijfde jaar organiseert een groep mensen, die Palestijnse boeren in de bezette gebieden bij de olijfpluk hielpen, een filmdag over Palestina. In twee zalen worden de hele dag documentaires vertoond, die een beeld geven van de gevolgen van de bezetting. Middels gedegen informatie wordt de aandacht gevestigd op deze nagenoeg zestigjarige, inhumane situatie.

Na de films kan kort nagepraat worden met deskundigen.

Programma & kaartjes

Zondag 27 november van 12:00 tot 22:00, Filmtheater ’t Hoogt, Hoogt 4, 3512 GW Utrecht. Kaartjes via het Filmtheater, bekijk het programma van 27 november en bestel je tickets direct.

12:00 Dancing in Jaffa

12:15 This is my land

14:00 Speed Sisters

14:15 When the boys return

16:00 Koudelka: Shooting Holy Land

16:15 Jaffa, the oranges clockwork

19:30 Censored Voices

19:45 Welcome Home

Volg Filmdag met het oog op Palestina via Facebook