1100 bomen voor ds. Bastiaan Jan Ader

Met veel genoegen kondigen wij aan dat deze maand 1100 olijfbomen geplant zullen worden in Palestina. Deze bomen zijn geschonken door oud-ambassadeur Erik Ader ter ere van en nagedachtenis aan zijn vader, de predikant Bastiaan Jan Ader, om een groot onrecht recht te zetten. Het planten van deze olijfbomen, gevolgd door een speciale ceremonie, zal plaatsvinden op zondag 20 november in Far'ata, Palestina.

Ds. Bastiaan Jan Ader

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ds. Bastiaan Jan Ader zeer actief in het verzet. Met zijn werk redde hij twee- tot driehonderd Joodse landgenoten, overige onderduikers en piloten. Op 20 november 1944 werd hij door de Duitsers gefusilleerd. Het Joods Nationaal Fonds (JNF) plantte in naam van ds. Ader 1100 naaldbomen, bovenop het Palestijnse dorp Bayt Natiff, om zo het dorp letterlijk te laten verdwijnen. Erik Ader wil dit onrecht rechtzetten. Zijn vader gaf zijn leven voor rechtvaardigheid en het beschermen van mensenrechten. De bomen die het JNF in zijn naam plantte staan precies voor het tegenovergestelde, omdat ze een volk hun bestaansrecht, leven, rechten en eigendommen ontkennen. Op 20 november wordt herdacht dat ds. Bastiaan Jan Ader tijdens de Holocaust door de Nazi's werd gefusilleerd voor het redden van Joodse landgenoten. Op deze dag worden 1100 olijfbomen in zijn naam aangeplant waarmee zijn rechtvaardige acties en leven herdacht worden en solidariteit getoond wordt met het Palestijnse volk dat nu onderdrukt wordt.

Het beschermen van Palestijns land

Meer dan een miljoen olijfbomen van Palestijnen zijn ontworteld door de Israëlische regeringen sinds de staat Israël werd opgericht in 1948. Op de Westelijke Jordaanoever gaat het vernielen van olijfbomen nog altijd onverstoord verder. Palestijnse boeren verliezen hun olijfbomen en land voor de bouw en uitbreiding van de Afscheidingsmuur, Israëlische nederzettingen, en wegen om de nederzettingen met elkaar en Israël te verbinden. Al deze activiteiten zijn illegaal volgens het internationaal recht. Als bezettende macht is het niet toegestaan m de eigen burgers te verplaatsen naar de bezette gebieden. De Afscheidingsmuur wordt gebouwd op Palestijns land in plaats van op de Groene Lijn. Wanneer bomen worden ontworteld is het land niet langer gecultiveerd, waarop Israël het na drie tot zeven jaar kan confisqueren en dit rechtvaardigt door gebruik van een oude Ottomaanse wet waarmee het land tot Staatsland wordt verklaard. Door het aanplanten van olijfbomen kan Israël deze wet voor landonteigening niet gebruiken. Door het doneren van 1100 bomen in de naam van zijn vader, welke worden geplant in het Palestijnse dorp Far'ata in de regio Qalqiliya, helpt Erik Ader om Palestijns land te beschermen tegen confiscatie en om hoop levend te houden.

Vernielde olijfbomen, met op de achtergrond een bypass road. Foto: Anne Paq activestills.org

 

Zondag 20 november 2016

Far'ata. Foto: Khlaed Ishtawi

De boeren in Far’ata beginnen in de dagen voorafgaand aan 20 november met het planten van de 1100 olijfbomen. De laatste olijfbomen zullen zondag de 20e geplant worden, samen met dorpelingen uit Far’ata, vrijwilligers en Erik Ader. Dit begint om 10:00u. Rond 11:30u wordt verwacht dat alle bomen geplant zijn. Aansluitend start rond 12:00u een ceremonie met diverse toespraken en muziek. Na de ceremonie wordt er gezamenlijk geluncht. Je bent van harte welkom om deel te nemen. Meld je aan door een e-mail te sturen naar Muhanad Qaisy, coördinator van de Olive Tree Campaign, [email protected] Registratie is vanwege de lunch noodzakelijk. Het evenement eindigt om 15:00u.

Olive Tree Campaign & Plant een Olijfboom

Plant een Olijfboom is vereerd dat Erik Ader ons benaderd heeft om rechtvaardigheid te zoeken voor de 1100 bomen die door het JNF geplant werden in naam van zijn vader bovenop een Palestijns dorp. The Olive Tree Campaign, onze samenwerkingspartner in Palestina,  heeft in samenwerking met het dorp Far’ata, gezorgd dat deze wens werkelijkheid kon worden.  

The Olive Tree Campaign van de Joint Advocacy Initiative werd in 2002 gelanceerd. Zij verdeelt jonge olijfboompjes die gesponsord zijn door individuen en organisaties onder Palestijnse boeren. Mensen uit de hele wereld sponsoren olijfbomen uit solidariteit en om de hoop op een rechtvaardige toekomst levend te houden. Plant een Olijfboom werkt in Nederland en zet zich in voor een rechtvaardige vrede in Palestina en Israël met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief Palestijnse vluchtelingen. Dit doen we door het ondersteunen van Palestijnse boeren en het creëren van bewustwording. Nederlandse supporters hebben tot nu toe meer dan 20.000 bomen gesponsord.

Meer informatie

Voor meer informatie en aanmelding neem je contact op met Muhanad, coördinator van de Olive Tree Campaign via [email protected] of Esther, bestuurslid van Plant een Olijfboom via [email protected] Volg dit event ook via Facebook.

Tour door Bayt Nattif met Zochrot

Op vrijdag 18 november organiseert Zochrot in samenwerking met Erik Ader een tour door het vernielde Palestijnse dorp Bayt Nattif, ten zuiden van Beit Shemesh. Dit is het dorp waar het JNF 1100 bomen plantte in naam van ds. Bastiaan Jan Ader. Er wordt een wandeling gemaakt langs de ruïnes van het dorp, en deelnemers zien de schandelijke omstandigheden waarin de begraafplaats van Bayt Nattif zich bevindt.

Voor meer informatie: website Zochrot & event op Facebook

Met de activiteit in Bayt Nattif en het planten van 1100 bomen in Far’ata wordt publiek stelling genomen tegen de acties van het Joods Nationaal Fonds en de voortdurende bezetting en kolonisatie van Palestijns land.