Vernielde boom groeit uit tot symbool

Toen Mirjam van Casteren gevraagd werd of zij een nieuw logo voor de nieuwe stichting Plant een Olijfboom wilde ontwerpen, reageerde ze direct enthousiast. Geïnspireerd door een foto gemaakt door activestills.org begon ze aan dit ontwerp.

Foto: Ryan Rodrick Beiler/Activestills.org

In de foto zien we een boer bij zijn boom zitten, de boom is kort daarvoor vernield door Israëlische kolonisten. Dit gebeurt vaak, er is zelfs een naam voor: “Price tag attacks”, oftewel ‘aanvallen als prijskaartje’ zijn voor de kolonisten vergeldingsacties. De vergelding kan zijn voor een politieke beslissing waar de kolonisten het niet mee eens zijn. Vaak is er geen enkele aanwijsbare reden behalve haat. En het geweld en vandalisme is zo goed als altijd gericht tegen onschuldige Palestijnen die niets te maken hebben met hetgeen de kolonisten willen wreken.

De boom die geen vrucht meer mocht dragen staat nu symbool voor het levend houden van hoop. Zij is een actief onderdeel geworden van het geweldloos verzet tegen bezetting en onderdrukking waar zij zelf slachtoffer van werd. Plant een Olijfboom is trots op haar logo en hoopt dat ze het recht aan zal doen tot rechtvaardige vrede is gerealiseerd. Oftewel wij hopen de Palestijnen te ondersteunen in hun strijd door samen met hen op te blijven komen voor landrechten, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

 
 

Lees hier het artikel “Settler violence: Think of it like burning down a Jewish business” dat hoort bij de foto waarop het logo is geïnspireerd.