Oorlogskinderen krijgen een gezicht

Kinderrechten zijn niet vanzelfsprekend in oorlogsgebieden. De werkgroep Houd Hoop Levend, Plant een Olijfboom organiseert 3 juni 2016 in de Culemborgse bibliotheek een avond met lezingen, muziek, een film en poëzie over schrijnende misstanden voor kinderen op de Westelijke Jordaanoever.

Hoe hard er ook wordt gewerkt om kinderen een gelukkige en onbezorgde jeugd te geven in de wereld, het is nog steeds mis in veel oorlogsgebieden. Daarom organiseert Houd Hoop Levend, Plant een Olijfboom op vrijdagavond 3 juni een avond met het thema ‘Oorlogskinderen’.

Auteur/zanger/docent Arie de Bruin publiceerde vorig jaar de gedichtenbundel ‘Je bent er geweest’ met tekeningen van de bekende cartoonist Len Munnik. De Bruin en Munnik bezochten Israël en Palestina en werden diep geraakt door de ernstige schending van de rechten van Palestijnse kinderen in de door het Israëlische leger bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Ze bezochten het Rehabilitation Centre in Beit Sahour waar getraumatiseerde kinderen worden behandeld die in Israëlische militaire gevangenissen hebben gezeten.

De Bruin, in het dagelijks leven onderwijzer, is sterk geïnspireerd door het gedachtegoed van de Poolse kinderarts Janusz Korczak (1878-1942). Zijn uitspraak: ‘Een kind dat geslagen wordt, leert slaan; een kind dat gerespecteerd wordt, leert respect’ is legendarisch geworden. Korczak’s pedagogische inzichten zijn richtinggevend voor het Kinderrechtenverdrag dat in 1989 door de Verenigde Naties werd aangenomen.

Arie de Bruin zal gedichten lezen en zingen. Ook vertelt hij over zijn ervaringen op de Westelijke Jordaanoever, over het gedachtegoed van Korczak, en over zijn betrokkenheid bij het Rehabilition Centre in Beit Sahour.

Ter illustratie van alle misstanden wordt de korte documentaire ‘Stolen children, stolen lives’ van Gerry O’Sullivan over kinderdetentie vertoond.

Wethouder Fouad Sidali zal de avond openen met een pittig statement over de rechten van het kind. Een gift ter bestrijding van de onkosten is welkom. Oorlog mag kinderen hun jeugd niet ontnemen.

3 juni 2016 - Bibliotheek, Herenstraat 29, Culemborg - Aanvang 19.30 uur, gratis toegang