Respecteert jouw dadel mensenrechten?

 

Veel dadels met het label "made in Israël" zijn afkomstig uit de Jordaanvallei op de Westelijke Jordaanoever. Dit gebied staat vol met nederzettingen, welke door de internationale gemeenschap ondubbelzinnig als illegaal zijn verklaard. Het land waarop de Israëlische dadelplantages staan is afgenomen van de originele Palestijnse eigenaren. De Vierde Conventie van Genève verbied een bezettende macht delen van haar eigen bevolking over te brengen naar gebied dat het bezet houdt. De Israëlische nederzettingen zijn daarmee een schending van de Vierde Geneefse Conventie.

Het is nog niet zo makkelijk om precies te weten waar de dadel die je koopt precies vandaan komt. Omdat jij graag dadels eet die op een verantwoorde manier, met respect voor mensenrechten geteeld zijn, heeft Plant een Olijfboom een aantal tips.

Tip 1: Koop geen dadels afkomstig uit Israël

Van alle Medjoul dadels is 65 tot 75 procent afkomstig uit Israël, tenminste volgens het etiket. Soms staat er geen herkomstland op de dozen vermeld. Soms staat er zelfs op dat de dadels uit Palestina afkomstig zijn, terwijl ze rechtstreeks van een Israëlische nederzetting komen. Dit filmpje laat zien hoe dat in zijn werk gaat. Pak bij twijfel gewoon een andere doos dadels, zodat je vol overtuiging kunt genieten van jouw dadel!

Hieronder volgt een overzicht van bedrijven en merknamen die Israëlische dadels importeren en verkopen. Het is nogal een lijstje, dus houd deze pagina bij de hand wanneer je dadels gaat kopen.

Hadiklaim verkoopt 65 procent van alle Israëlische dadels, en is een Israëlische coöperatie waar plantages in nederzettingen in de Jordaanvallei onderdeel van zijn. De merknamen zijn:

  • Bomaja, Jordan River, King Solomon, Tamara Barhi Dates, Desert Diamond, Rapunzel, Shams en Delilah.
    Ze verkopen ook dadels aan supermarkten die ze vervolgens onder hun eigen merknaam verkopen.

Mehadrin is Israëls grootste exporteur van verse producten. Zij scheppen op over een verdubbeling van de verkoop van Medjoul dadels door grote vraag vanwege ramadan. Soms zetten ze op de verpakking: "Geteeld door Palestijnse boeren", dit verwijst naar de Palestijnse werkers die onder slechte omstandigheden werken op de Israëlische plantages. Merknamen van Mehadrin zijn:

  • Premium Medjoul, Fancy Medjoul, Royal Treasure, Red Sea, en Bonbonierra.

Andere bekende merken zijn:

  • Carmel/Agrexco, Kedem, Jordan Plains, MTex, Tamara Barhi en Top.

Tnuvot Field (Field Produce Marketing Ltd) is Israëls derde grootste exporteur van Medjoul dadels en gebruikt de merknamen

  • Paradise dates en Star dates.

Tip 2: Koop dadels van Palestijnse boeren

Het is even zoeken maar dan heb je wel (h)eerlijke dadels uit Palestina. Dadels van het bedrijf Yaffa komen uit Palestina.

Bestel je dadels via ProPal of Muhtajiba. Op de website van ProPal kun je een verklaring lezen waarin Ziad, de directeur van Yaffa dadels, uitlegt waarom deze dadels echt afkomstig zijn van Palestijnse boeren en niet uit Israëlische nederzettingen. De Palestijnse autoriteit controleert dit bijvoorbeeld grondig en geeft een verklaring af waarin staat waar de dadels vandaan komen.

Tip 3: Kom in actie

Verkoopt jouw lokale winkel of supermarkt dadels uit Israël die jij laat liggen? Laat het de winkel weten en adviseer hen Palestijnse dadels of dadels uit andere landen te verkopen. Wanneer mensen aangeven dat ze dadels willen eten die met respect zijn geteeld, zullen inkopers hier rekening mee gaan houden.

Tip 4: Geniet van goede dadels

Plant een Olijfboom wenst rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid voor iedereen. En zet zich in het bijzonder in voor het Palestijnse volk zolang zij deze rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid niet genieten. Wij wensen alle moslims in Palestina, Nederland en in de hele wereld een gezegende ramadan. En wij wensen alle niet-moslims een fijne dag met veel dadel eet-plezier!