Kolonisten steken land in brand en houden brandweer tegen

Donderdagmiddag werd in het noorden van de Westelijke Jordaanoever tientallen dunums landbouwgrond in brand gezet door kolonisten. Dit gebeurde in het gebied genaamd al-Tulma ten zuiden van Nablus. Tien dunum staat gelijk aan een hectare.

Beeld: Ma'an News Agency

Beeld: Ma'an News Agency

Palestijnse boeren wonen vaak niet op hun land zoals Nederlandse boeren meestal doen. De eigenaren van de grond wonen in het dorp al-Sawiya dichtbij het Qablan knooppunt.

Abd al-Khaliq Salih, inwoner van al-Sawiya vertelde persbureau Ma’an dat verschillende kolonisten uit de illegale nederzetting Rachalim tientallen dunums land in brand staken. De nederzetting is dicht bij het dorp gelegen. Salih zegt dat grote delen van het aanliggende gebied ook makkelijk vlam vatten omdat het momenteel erg heet en droog is in Palestina. Daardoor zijn nog tientallen olijfbomen en andere bomen verbrand. De Palestijnse brandweer werd door de Israëlische kolonisten verhinderd om het gebied te bereiken.

Inwoners van Nablus en de omliggende dorpen krijgen regelmatig te maken met geweld van ultra-religieuze Israëlische kolonisten die vaak Palestijnse landbouwgronden in brand steken. Vaak onder bescherming van gewapende Israëlische soldaten.

Ongeveer twaalf illegale nederzettingen en 27 buitenposten (‘outposts’, begin van een nederzetting) zijn gelegen in het district van Nablus. Hier wonen ongeveer 23.000 kolonisten. Deze kolonisten worden ook wel gezien als de “meest extremistische kolonisten in de Palestijnse gebieden”. Dit resulteert in frequent geweld tussen kolonisten en de lokale Palestijnen.

Bron en beeld: Ma'an News Agency