Opnieuw brand door lichtkogels van het Israëlische leger

In de afgelopen twee weken ontvingen wij meerdere berichten over velden waar zowel kolonisten als het Israëlische leger brand hebben gesticht. Er lijkt een trend gaande te zijn. Er zijn vermoedens van opzettelijke sabotage.

Afgelopen vrijdagavond vuurden Israëlische troepen lichtkogels af over een stuk land in Bethlehem, dit meldt WAFA (Palestijns nieuwsagentschap). Dit leidde tot het afbranden van bomen en gras. De Palestijnse burgerbescherming spoedde zich naar de plek en slaagde erin het vuur onder controle te krijgen.

Het veld is niet ver van het Deheishe vluchtelingenkamp. In dit kamp woont Muhanad al-Qaisy, de coördinator van The Olive Tree Campaign - Keep Hope Alive in Palestina. Preciezer is het land gelegen naast de muur van ‘Solomon’s Pool’, ten zuiden van Bethlehem.

De partners van Plant een Olijfboom planten veel in de regio Bethlehem. Plant een Olijfboom heeft geïnformeerd of boeren verbonden aan de campagne tot de gedupeerden behoren. Dit is niet het geval. De bomen die zijn verbrand waren geen olijfbomen, maar wel een aantal andere fruitbomen. Verder is veel gras verbrand. Wanneer boeren land verbranden om de vruchtbaarheid te bevorderen wordt dit op een gestructureerde manier gedaan. Wanneer land willekeurig verbrand wordt heeft dat effect op de begaanbaarheid van het land, en gaat wat erop groeit verloren.

 

Bron en beeld: IMEMC