Ramadan Kareem!

Vandaag begint begint voor zo’n anderhalf miljard moslims de vastenmaand ramadan. Plant een Olijfboom wenst alle moslims Ramadan Kareem, een gezegende ramadan! Wij proberen in de aankomende maand Palestina en Nederland een beetje dichterbij elkaar te brengen. Want ramadan is een maand van samen, van bezinning, van delen en van helen.

Even voor de niet-moslims onder ons, ramadan?!

Ja ramadan, een van de verplichte vijf zuilen van de islam waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang zich onthouden van de lusten van het leven: eten, drinken, seks en roken om er een paar te noemen. Het is behalve onthouding een tijd van reiniging en bezinning. Men gaat terug naar de roots als het ware. Om zo dichterbij God, zichzelf en elkaar te komen, en na dertig dagen in ieder geval als een iets beter mens uit de bus te komen. Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat het lichaam en de geest dertig dagen nodig hebben om een nieuw patroon eigen te maken. Slim bedacht dus!

Eten en iftars

Gedurende deze maand zien we dat ook in ons kleine kikkerlandje mensen extra hun best doen om dichterbij elkaar te komen, ook niet-moslims. Iftars - de maaltijd om het vasten te verbreken - zijn tegenwoordig bijna even populair als festivals en zeg nou eerlijk, wat verbindt beter dan eten?

Let er wel op wanneer je deze maand bijvoorbeeld dadels eet, dat deze dadels dan niet uit de illegale Israëlische nederzettingen afkomstig zijn. Om zo een nare bijsmaak te voorkomen. Lees hier meer over welke dadels je met een gerust hart kunt kopen en welke juist niet.

Plant een Olijfboom zal bij een aantal iftars zijn deze maand. Dames vinden ons in ieder geval bij het BarmHartDiner in Den Haag op 25 juni. Vorig jaar was het snel uitverkocht, dus als jij ook bij dit fantastische event wilt zijn koop dan snel je ticket!

Houd deze website in de gaten voor meer iftars. Ook als je geen moslim bent ben je trouwens welkom om een keertje deel te nemen aan een iftar.

Plant een Olijfboom bij jouw iftar?

Organiseer jij een iftar of wil je regelen dat we bij jouw moskee langs kunnen komen? Neem dan even contact met ons op via [email protected]. Als het mogelijk is komen we graag langs, en anders kunnen we met je meedenken hoe je tijdens de ramadan aandacht kunt vragen voor het aanplanten van olijfbomen om Palestijnse boeren en boerinnen te steunen.

Bericht uit Palestina

Tijdens de reizen naar Palestina planten vrijwilligers bomen aan of plukken zij olijven. Maar een groot deel van de reis bestaat ook uit het bezoeken van dorpen, steden en organisaties. Bil'in is een dorp dat tijdens een eerdere reis werd aangedaan. Het dorp uit de bekende documentaire 5 Broken Cameras. Aanrader als je deze film nog niet gezien hebt!

Haitham Khatib is een fotograaf die de strijd van het dorp vastlegt op de gevoelige plaat en deelt met de wereld. Wij mochten zijn wens voor deze ramadan met jullie delen:

"Ik wens mijn mede-moslims een gezegende ramadan! Het is de hoop van mijn dorp dat al het bloedvergieten stopt, in de Arabische landen en in de wereld. Palestijnen hopen op een dag waarin we verenigd zijn en in vrede leven met onszelf en met anderen. We blijven bidden voor het einde van de bezetting en opdat de wereld de Palestijnse mensenrechten zal erkennen! Ramadan Kareem!" #‎freepalestine‬

Haitham Khatib wil iedereen in Nederland graag danken voor alle support en het opstaan tegen onrecht samen met de Palestijnen. Kijk voor meer berichten van Haitham op zijn Facebook pagina.

Plant deze ramadan een olijfboom

De heilige Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam zei: Als een moslim een boom plant, wordt alles wat ervan gegeten wordt tot zijn liefdadigheid gerekend. Wat ervan gestolen wordt, is liefdadigheid en wat er van onttrokken wordt, is liefdadigheid." (Moslim)