Terugblik Ramadan

De ramadan en Eid ul-Fitr (Suikerfeest) zijn alweer voorbij. Een goed moment om terug te blikken op de activiteiten van Plant een Olijfboom tijdens de heilige maand voor moslims. Wat was het een mooie maand. Er zijn maar liefst rond de 350 bomen gesponsord. Olijfbomen die zullen helpen om het land voor de Palestijnen te behouden en de hoop op een betere toekomst levend te houden. Olijfbomen die de Palestijnse boeren laten weten dat zij niet compleet vergeten zijn. Naast de vele olijfbomen die in het komende plantseizoen aangeplant zullen worden, hebben we heel veel leuke mensen voor het eerst ontmoet.

We begonnen de maand met videoboodschappen en een bericht uit Palestina. Zo proberen we voor jullie Palestijnse boeren een beetje dichterbij te halen. Zij kunnen hun eigen verhaal het beste vertellen. Daarom raden we iedereen ook vooral aan om mee te gaan op reis naar Palestina en zelf de verhalen te horen. We keken (met hulp) in de Koran en Hadith naar het belang van olijfbomen en het planten van bomen.

Op 25 juni mochten wij samen met vijfhonderd dames bij het BarmHartDiner zijn. De organisatoren van BarmHartBox gaven ons geheel kosteloos een kraam voor onze Palestijnse spulletjes, producten en olijfbomen, want, zeiden zij, “tegen Palestina kun je geen nee zeggen”. Vele dames hebben deze avond een boom gesponsord, in totaal 66! Ook waren de andere spulletjes populair. Met het kopen van items uit onze stand wordt het bewustwordingswerk van Plant een Olijfboom in Nederland ondersteund.

Veel mensen waren enthousiast over het idee om een olijfboom cadeau te geven voor Eid ul-Fitr en dat gebeurde dan ook massaal. Veel dank aan “Wij Blijven Hier!” voor het delen van ons bericht met hun enorme achterban op Facebook. Tot in de late uurtjes werden certificaten geschreven en verstuurd om te zorgen dat iedereen de certificaten op tijd in huis had.

Sommige mensen hadden zich voor de start van de ramadan voorgenomen om voor iedere dag van de ramadan een boom te sponsoren, negentwintig of dertig bomen in totaal. Er waren veel mensen die op een hele persoonlijke en betrokken manier kozen om olijfbomen te sponsoren.

Leila en Esther bij het BarmHartDiner

Hartelijk dank aan iedereen die een boom heeft gesponsord. Jullie staan hiermee naast de Palestijnen in hun geweldloze verzet tegen landconfiscatie. Extra dank aan Leila, die samen met bestuurslid Esther zich onwijs heeft ingezet om de ramadan en Plant een Olijfboom met elkaar te verbinden. Dank aan Haitham Khatib voor het beschikbaar stellen van een van zijn foto's en zijn boodschap aan het begin van de ramadan. Dank aan Bouchra en de filmmaker voor het maken van mooie filmpjes. En niet te vergeten natuurlijk, dank aan de familie al-Hroub, Muhanad, Fatima en Hammad die een videoboodschap hebben gemaakt.

Blijf vooral olijfbomen sponsoren, ook buiten de ramadan blijft het helaas nodig. Hetzelfde geldt voor het niet kopen van dadels van gestolen Palestijns land.

Nogmaals dank, shokran en teşekkür ederim!