Israëlische kolonisten bedreigen Palestijnen op hun eigen grond met een vuurwapen

Palestijnse inwoners van de de stad al-Khader werden door Israëlische kolonisten zaterdag verbaal aangevallen en bedreigd met een pistool terwijl zij aan het werk waren op hun land. De boer van het land, Samir Jabir, werd in 2006 en 2016 ondersteund met gesponsorde olijfbomen van de Olijfbomencampagne. In 2016 waren dit 750 bomen. Het land is gelegen in het district Bethlehem, tussen de illegale Israëlische nederzettingen Neve Daniel en El-Azar. Zo bericht Ma’an nieuwsagentschap.

De eigenaar van de particuliere grond, Samir Jabir, vertelde aan Ma'an nieuwsagentschap dat hij het land aan het inspecteren was om het opnieuw te gaan cultiveren nadat het een aantal jaren onbeplant is geweest. Hij gaf aan dat zijn familie de eigendomspapieren voor het land bezit, stammend uit de Ottomaanse tijd.

Terwijl Jabir op het land was arriveerde plotseling een groep Israëlische kolonisten vanuit een illegale buitenpost (outpost, begin van een illegale nederzetting) genoemd de “Fathers’ Road” (“Vaders Weg”). Vervolgens probeerden zij Jabir te intimideren zodat hij zijn land zou verlaten.

"Ze begonnen me op te jagen, waarbij een van hen met een pistool rondzwaaide," zei Jabir. Zelfs nadat Jabir zichzelf verplaatste naar een ander stuk land waar zijn neven aan het werk waren, achtervolgden de kolonisten hem. Volgens Jabir en zijn neven bleef de kolonist met de pistool bedreigingen uiten en schreeuwde anti-islamitische opmerkingen naar hen.

Toen ze de eisen van de kolonisten om te vertrekken weigerden, richtte een van de kolonisten zijn pistool op Jabir en zijn twee neven, waarop Jabir's neef antwoordde:

Je kunt me neerschieten, maar we zullen ons land niet verlaten.
 

Jabir maakte hiervan beelden met zijn telefoon, waarop ook te zien is dat de kolonist kogels in de lucht schiet boven de plek waar Jabir’s neven staan. De beelden werden later geupload naar YouTube.

 

Politie

Jabir belde de Israëlische politie om te vragen om hulp. Toen hij belde vroeg de politie in eerste instantie of er "joodse individuen waren onder de groep die werd aangevallen”, aldus Jabir. Hierop drong Jabir aan dat hij nog steeds hulp en bescherming nodig had, waarop een Israëlisch militair voertuig binnen vijftien minuten arriveerde, later kwam ook de Israëlische politie.

Jabir informeerde de Israëlische politie over het incident en liet ze de video's die hij op zijn telefoon vastlegde zien. Vervolgens werden hij en zijn familieleden begeleid door politiemensen naar een Israëlisch politiebureau in Hebron, waar ze een formele klacht indienden. Jabir zei dat de politie kogelhulzen heeft gevonden op het land die zijn beweringen ondersteunen.

Een Israëlische legerwoordvoerder vertelde Ma'an nieuwsagentschap dat ze werkte aan de meldingen van het incident. Jabir zei dat de Israëlische politie hem vertelde dat ze de verdachte kolonisten zouden oproepen voor verhoor.

aanvallen op Palestijnen

Israëlische kolonisten hebben ten minste zestig aanvallen op Palestijnen en hun eigendommen uitgevoerd in het bezette Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever sinds het begin van 2016. In 2015 was het totaal 221, volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken. Echter, worden de daders van geweld tegen Palestijnse burgers en hun eigendommen zelden gestraft, de Israëlische politie sluit de meeste onderzoeken af zonder aanklacht.

Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din, resulteert slechts 1,9 procent van de door Palestijnen ingediende klachten tegen aanvallen door de Israëlische burgerbevolking in een veroordeling.

De Verenigde Naties meldde donderdag dat negen aanvallen door Israëlische kolonisten, waarbij Palestijnen gewond raakten of materiële schade en verliezen ondervonden, hebben plaatsgevonden tussen 12 en 18 juli.

Waarmee het hoogste aantal kolonist-gerelateerde-incidenten in één week plaatsvonden sinds het begin van 2016.
— De Verenigde Naties