Israël ontwortelde in augustus meer dan 800 bomen op Palestijns land

 Archieffoto: Anne Paq,  ActiveStills.org

Archieffoto: Anne Paq, ActiveStills.org

 

In de maand augustus heeft het Israëlische regime weer veel plannen gemaakt voor de bouw en uitbreiding van Israëlische nederzettingen. Het onderzoeksinstituut Applied Research Institute - Jerusalem (ARIJ) bracht hierover een rapport uit. Het Israëlische leger en kolonisten ontwortelden in de maand augustus 867 bomen op Palestijnse landbouwgronden op de Westelijke Jordaanoever. ARIJ is een van de organisaties die bezocht wordt tijdens de olijfplukreis.

Olijfbomen

Volgens ARIJ ontwortelde het Israëlische leger 130 olijfbomen ten zuiden van Bethlehem, en het gebied werd tot staatsland verklaard. In Beit Ula, ten noordwesten van Hebron, werd 15 dunams (10 dunam = 1 hectare) landbouwgrond door bulldozers van de Israëlische bezettingsmacht met de grond gelijkgemaakt, waarbij 300 olijfbomen vernietigd werden. In de Salfit regio ontwortelden kolonisten met ondersteuning van het Israëlische leger 250 olijfbomen. Ondertussen werden in de regio Tulkarm 187 bomen ontworteld werden door het Israëlische leger.

Applied Research Institute - Jerusalem

ARIJ merkte ook op dat de Israëlische autoriteiten aangegeven hebben zo'n vijftig olijfbomen ten zuiden van Nablus te willen ontwortelen, op voorwaarde dat het land staatsland is.

Ook zijn er verschillende plannen ingediend om van gebieden ten oosten van Qalqilya, niet ver van de grens met Israël, de bestemming te wijzigen van agrarisch land naar land dat gebruikt wordt voor de bouw van publieke gebouwen, open gebieden en wegen.

Meer onrecht

Applied Research Institute - Jerusalem

Israël heeft met haar vernielingscampagne aan tientallen Palestijnse huizen en gebouwen in verschillende delen van de bezette Westoever schade toegebracht. Daarnaast werden voor 59 huizen en gebouwen slooporders uitgegeven.

Applied Research Institute - Jerusalem

Gedurende de maand augustus werden militaire orders gegeven om 290,075 dunams land te confisqueren in diverse gebieden op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Applied Research Institute - Jerusalem

ARIJ registreerde 52 aanvallen door Israëlische kolonisten. 27 aanvallen werden gerapporteerd in Jerusalem, elf in Nablus en zeven in Salfit. Deze aanvallen varieerden van het bestormen van religieuze plaatsen, wat 33 keer voorkwam, tot het mishandelen van Palestijnen (zeven gevallen). Vijf aanvallen op Palestijns land werden geregistreerd. Waarbij in het dorp Iskaka 250 bomen ontworteld werden. Vier aanvallen waren gericht op eigendommen zoals huizen en auto’s.

Applied Research Institute - Jerusalem

 

Gaza

Twee jaar zijn voorbij sinds de 51 dagen durende aanval door Israël op Gaza. De blokkade en bezetting van Gaza is nog altijd niet voorbij en de wapenstilstand wordt dagelijks geschonden.

Het Israëlische leger is gestationeerd langs de Gazastrook en vuurt regelmatig op Palestijnen wanneer die in gebieden in de buurt van de muur zijn. Met bulldozers werd land aan Palestijnse zijde van de muur (in Gaza dus) vlak gemaakt. Palestijnse vissers werden beschoten en gearresteerd. Israël heeft volledige controle over wie en wat er in en uit gaat zoals voedsel en medische benodigdheden. Israël laat bouwmaterialen voor de wederopbouw van wat in de zomer van 2014 vernietigd is niet toe tot Gaza.

Bouw van nederzettingen

 Archieffoto: Anne Paq,  ActiveStills.org

Archieffoto: Anne Paq, ActiveStills.org

Ook rapporteert ARIJ over het voornemen of de goedkeuring van veel plannen voor de uitbreiding van Israëlische nederzettingen. Enkele voorbeelden van dergelijke plannen volgen hieronder.

De Plan en Bouw Commissie heeft een enorm plan goedgekeurd om 4.200 woningen te bouwen in de illegale Israëlische nederzetting Modi'in, in het westelijke deel van Ramallah en Al-Bireh. Volgens het plan worden er naast de bouw van woningen ook commerciële en educatieve gebouwen gebouwd. Het voorgestelde project omvangt 1.140 dunams grond.

In de stad Hebron ligt nu het plan voor om te beginnen met de bouw van 28 nieuwe wooneenheden voor kolonisten.

Het Israëlische gemeentebestuur van Jerusalem keurde het plan goed voor de bouw van 62 huizen voor kolonisten in de nederzetting van Pisgat Ze’ev, ten noorden van Jerusalem. Het oude plan om 700 huizen te bouwen in de nederzetting Ramot, ook ten noorden van Jerusalem, werd goedgekeurd door 56 nieuwe huizen aan het plan toe te voegen.

De Israëlische autoriteiten maakte bekend dat ze doorgaan om een Strategisch Plan te ontwikkelen voor de uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen in de South Hebron Hills met woningen, gezondheidscentra en industriële projecten.

Applied Research Institute - Jerusalem

De sloopcampagne van het Israëlische regime voert verder. 59 Palestijnse huizen en gebouwen kregen te maken met sloop- en stop-constructieorders. Het ging onder andere om 23 huizen in Jerusalem, waaronder de wijk Silwan waar de Palestijnen erg onder druk staan. Ook de bedoeïenen staan onder zware druk;  verschillende mobiele huizen werden vernield. In Qalqilia werden voor dertien huizen of gebouwen sloop- en stop-constructieorders afgegeven.

Een volledig overzicht van de in augustus gemaakte plannen van het Israëlische regime (in het engels) is hier beschikbaar.

Water

Het Israëlische waterbedrijf Mekorot heeft een nieuwe waterbron aangeboord in de illegale nederzetting Ariel. Die kan kolonisten dagelijks voorzien van 4.500 kubieke meter water. Palestijnen wordt het niet toegestaan om naar water te boren. Doordat de Israëlische bezetter de Palestijnse watervoorraden volledig beheerst hebben de Palestijnen een chronisch watertekort, terwijl de kolonisten in illegale nederzettingen daar geen last van hebben met volle zwembaden en goed besproeide groene tuinen.