Tientallen bomen vernield in Wadi Foukin, boer zal herplanten met hulp Olijfbomencampagne

Een aantal boeren in Wadi Foukin (district Bethlehem) kregen twee weken geleden orders om hun landbouwgrond te verlaten. Het Israëlische bezettingsleger deed dat met het achterlaten van een papier op het land. Mohamad Abed al Majeed was een van de boeren die zo'n order ontving. Afgelopen woensdag, 28 september 2016, werden zijn landbouwgrond en olijfbomen met bulldozers vernield.

’s Morgens om 9 uur kwamen de bulldozers van het Israëlische leger naar Wadi Foukin. Ze vernielden landbouwgrond ten noorden van het dorp en ontwortelden tientallen bomen. Twee waterputten die gebruikt werden door de boeren om het land te bewateren werden ook vernield. “De olijfbomen waren meer dan tien jaar oud en werden in één uur vernield”, zegt Mustafa al-Hroub, inwoner van Wadi Foukin. We kennen Mustafa en zijn kinderen van hun videoboodschap tijdens de ramadan.

Het land van Mohamad Abed al Majeed is al generaties in het bezit van zijn familie en werd bezet in 1967. Er groeiden altijd fruitbomen, nu zijn dat olijfbomen. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in een nabijgelegen dorp. Het wordt hem niet toegestaan te bouwen op zijn eigen land, dus kan hij niet in Wadi Foukin gaan wonen.

De dorpelingen kunnen niets beginnen tegen de bulldozers van het leger. Bij verzet is de kans te groot dat het leger de mensen die protesteren neer zal schieten. In dit filmpje op de Facebookpagina van Bethlehem TV zien we de vrouw van Mohamad Abed al Majeed wel tegen de soldaten spreken, pleitend voor haar land. Het aan de wereld laten zien van het onrecht dat haar familie wordt aangedaan is een vorm van verzet. En nu kan het opnieuw aanplanten van de olijfbomen een volgende vreedzame verzetsactie worden.

De nu ontwortelde olijfbomen werden niet aangeplant met behulp van Plant een Olijfboom. De coördinator van de Olijfbomencampagne in Palestina, Muhanad al-Qaisy, zegt dat Mohamad Abed al Majeed en zijn familie geholpen zullen worden het land opnieuw te cultiveren met gesponsorde bomen. Op deze manier kan het land niet over drie jaar ‘legaal’ tot staatsland verklaard worden door de oude Ottomaanse wet die Israël gebruikt om land toe te eigenen.

Omsingeld door nederzettingen

Wadi Foukin is een klein dorp met zo’n 1.400 inwoners dat omsingeld wordt door drie nederzettingen. Ten noorden is de nederzetting Betar Illit, een van de grootste nederzettingen op de Westoever, waar rond de 50.000 kolonisten illegaal wonen. Om een indruk te krijgen van een dergelijke nederzetting, zou je dit filmpje uit 2011 kunnen kijken. 

 Luchtfoto van een deel van Betar Illit

Luchtfoto van een deel van Betar Illit

De andere twee nederzettingen heten Tzur Hadassah en Hadar Beitar. Deze twee zorgen ervoor dat Wadi Foukin volledig wordt ingesloten. Er is één weg die uit het dorp leidt, hierdoor kan het leger de bewegingsvrijheid van de dorpelingen makkelijk inperken. En door mobiele checkpoints in te stellen of de weg af te sluiten doen ze dat ook regelmatig.

Ook de landbouwgrond en 28 olijfbomen van Mustafa al-Hroub werden vernield door het leger. Dit gebeurde 2,5 jaar geleden. Hij herplantte zijn olijfbomen, maar deze werden direct opnieuw ontworteld. Vervolgens kreeg Mustafa de rekening van de vernieling thuis gestuurd. Hij weigerde te betalen voor de vernieling van zijn land en zijn bomen.

Helpen

Plant een Olijfboom vroeg Mustafa wat mensen in Nederland kunnen doen om te helpen. “Mensen in Nederland kunnen ons helpen door de Israëlische terreur te ontmaskeren en onze realiteit te delen met anderen. Ze kunnen boeren helpen standvastig hun land te beschermen en te behouden. Mensen kunnen ons in Palestina bezoeken en zelf zien hoe de situatie is. Ze kunnen ons helpen tijdens de olijfoogst of met planten van olijfbomen.”

Je kunt voor 20 euro een olijfboom sponsoren. Daarmee help je het land te beschermen. Je kunt tijdens een van de reizen met begeleiding meer leren over het leven in Palestina, terwijl je ook de boeren helpt met het oogsten of planten van olijfbomen. Je kunt berichten als deze delen met mensen in je omgeving. Het lijkt soms moeilijk, maar er zijn manieren om de Palestijnen te steunen in de strijd om gerechtigheid en vrijheid.