Kom nu in actie tegen de nieuwe landroofwet

Steeds verder uitbreidende nederzetting bedreigt het dorp Wadi Foukin

Israël heeft recent een nieuwe wet aangenomen die het afnemen van Palestijns privé land legaliseert. De wet met de naam ‘regularisatiewet’ werd al snel omgedoopt tot het treffendere ‘landroofwet’. Wij realiseren ons dat het er door deze ontwikkeling slechter uitziet voor de Palestijnen. Maar er zijn nog steeds genoeg redenen om hoop te houden en er is des te meer reden om door te gaan in de strijd om rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en het houden van hoop op een betere toekomst. Doe je mee? 

1. Teken de petitie

Pax Christi International is een petitie gestart om de EU op te roepen economische relaties met Israël te bevriezen totdat Israël het internationaal recht respecteert. Deze petitie is gericht aan Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. De petitie staat op het punt om gesloten te worden, dus teken direct!

 

2. Help Palestijns land gecultiveerd te houden

Deze landroofwet is strijdig met internationaal recht. Israël is de bezettende macht en met deze wet probeert Israël landroof te legitimeren, welke actief bijdraagt aan de voortdurende kolonisatie van Palestijns gebied. Kolonisatie is een oorlogsmisdaad. Deze wet is nieuw en het is nog onduidelijk wat dit in de praktijk gaat betekenen. Ook gezien de huidige politieke context is het waarschijnlijk dat het zal resulteren in een toename van landconfiscatie, met name van privaat land, met in eerste instantie een focus op land waar reeds nederzettingen op gebouwd zijn, maar waarvan de eigendomsrechten niet officieel afgenomen konden worden. Uitvoering van de wet kan mogelijk vertraagd worden wanneer deze juridisch aangevochten wordt door ondermeer zeventien Palestijnse gemeentes, de Israëlische NGO Vrede Nu en de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Adalah. Ook Palestijnse individuen kunnen nog altijd rechtszaken voeren om een beslissing tot landconfiscatie van hun eigen land aan te vechten. Gecultiveerd land zou, net als nu nog, sterker in een rechtszaak kunnen staan dan ongecultiveerd land. 

Daarbij laat je door een olijfboom te sponsoren Palestijnse boeren zien dat zij nog steeds niet alleen staan en dat jij solidair met hen bent. Ook weet jij, net als de boer, niet zeker of deze boom een lang leven zal hebben. De boer heeft geen keuze. Jij wel, kies voor actie en niet voor angst!

 

3. Meer solidariteit

Plukreis, ook als je niet van ladders houdt!

Bezoek de boeren, help met olijven plukken of olijfbomen planten en zie zelf hoe het leven in Palestina is. Laat je inspireren. Kom terug naar Nederland en deel je verhalen met iedereen die het horen wil, inclusief de Nederlandse politiek, om zo te zorgen voor groeiende solidariteit onder de Nederlanders en een omslag in het Nederlandse beleid. Vind je het spannend om te gaan? Wij en onze partners in Palestina zorgen voor goede begeleiding voor en tijdens de reis. Lees over de reizen en kom geheel vrijblijvend naar een voorbereidende reisbijeenkomst.

 

Meer informatie

We kunnen hele pagina’s volschrijven en dat doen we graag. Maar we richten ook graag de aandacht op goede informatie die al bestaat. Wil je meer lezen over de landroofwet, lees dan bijvoorbeeld dit artikel op de website van The Rights Forum. Je kunt op deze website verschillende berichten vinden met meer informatie over de landroofwet.