Boeren uit Far’ata door 21 kolonisten aangevallen

Ongeveer 21 kolonisten uit de Israëlische nederzetting Havad Gilad hebben op maandag 6 maart drie boeren aangevallen in het Palestijnse dorp Far’ata. Een vrouw is daarbij gewond geraakt. Ook werd er schade aan een tractor toegebracht.

Het is de tijd waarin veel boeren hun land opgaan om hun bomen en gewassen te onderhouden. Zo ook de drie boeren Abdalha Shanaa (50), zijn vrouw Mary Shanaa en Nitham Salman (55) uit Far’ata. Met de tractor werd er wat geploegd. Het onderhoud van land en de olijfbomen vraagt niet veel. Juist daarom zijn ze extra geschikt voor boeren in Palestina, want door de Israëlische bezetting is het niet altijd mogelijk om hun land te bereiken. De boeren uit Far’ata moeten vooraf toestemming van het leger vragen om naar hun land te mogen. Ze hadden voor een aantal uren toestemming gekregen. Vrijwel meteen nadat de boeren op hun land waren kwamen de kolonisten. Het land ligt zeer dichtbij de Israëlische nederzetting Havad Gilat. Nadat de kolonisten de Palestijnse boeren zagen werken op het land, kwamen ze de nederzetting uit om de boeren aan te vallen.

De kolonisten gooiden met stenen, en raakten de boerin op haar borst. Zij is hiervoor behandeld in het ziekenhuis. Daarnaast werd de tractor beschadigd waarmee de boeren wilden ploegen. Het Israëlische leger kwam tussenbeide, en daarna ging iedereen weer naar huis. De boeren hebben hun land nauwelijks kunnen bewerken. De volgende keer zijn de boeren van plan aan de ‘local council’, de lokale raad, van Far’ata te vragen om ondersteuning, zodat meer mensen mee het land opgaan. Internationals zijn ook zeer welkom om te komen helpen.

Landbouwgrond Far'ata

Wanneer Palestijnen op de Westoever met stenen gooien kunnen zij daarvoor twintig jaar gevangenisstraf krijgen, zij worden berecht onder militair recht. Wanneer Israëlische kolonisten met stenen gooien, zijn zij niet strafbaar voor gooien met stenen, want zij worden berecht onder Israëlisch burgerrecht. Wanneer zij iemand daadwerkelijk verwonden kunnen ze worden aangeklaagd, maar in de praktijk gebeurt dit zelden en komen zij er vanaf met een lichte straf. Twintig jaar is in ieder geval ongehoord voor een Israëliër, niet voor een Palestijn. 

In het verleden kwamen de kolonisten ook regelmatig het dorp in. De dorpelingen hebben daarom hun huizen beveiligd met camera’s. Daardoor konden, toen een auto in brand werd gezet, de kolonisten geïdentificeerd worden. De kolonisten moesten de auto vergoeden en kregen straf. Sindsdien zijn ze voorzichtiger. Maar de dorpelingen leven nog steeds met het gevoel dat kolonisten op elk moment kunnen aanvallen. Het gebeurt vooral wanneer de boeren hun land bewerken en dan niet beschermt worden door de lens van de camera. 

In de witte beschermhuls groeit een van de 1100 olijfbomen

Plant een Olijfboom plantte 1100 olijfbomen in Far’ata op 20 november 2016. Deze bomen werden gesponsord ter nagedachtenis (in rechtvaardigheid) aan ds. Bastiaan Jan Ader, door zijn zoon Erik Ader. Er was even angst dat de kolonisten ook de 1100 olijfbomen aangevallen hadden, maar dat bleek niet het geval te zijn. Plant een Olijfboom is op 20 november ook een verbond aangegaan met het dorp. Waardoor verhalen zoals deze, die normaal de internationale media niet halen, toch door jullie gelezen kunnen worden. Op 19 maart a.s. organiseert Plant een Olijfboom de bijeenkomst ‘Planten Tegen Onrecht’, waarbij meer verteld wordt over Far’ata en waar Erik Ader voor het eerst zal spreken over de 1100 geplante olijfbomen.

 
 

Input: Nihad Taweel, een journalist uit Far’ata. 
Tekst en beeld: Plant een Olijfboom