Planten Tegen Onrecht - “solidariteit” (deel 2)

Planten Tegen Onrecht
Foto: PhotoVorm

Tijdens de bijeenkomst Planten Tegen Onrecht werd het verhaal vertelt van 1100 foute bomen en een verzetsheld, het verhaal van een Palestijns dorpje dat verstikt wordt door een outpost (begin van een illegale Israëlische nederzetting) en over 1100 rechtvaardige bomen. Eerder schreven we over de bijdrage van Erik Ader. In dit tweede deel lees je over het dorpje Far'ata en ook wat wij kunnen doen om de Palestijnen te steunen. 

2e en 3e generatie vluchtelingen uit Bayt Nattif plaatsen een bord waar ooit een school stond

Esther van Plant een Olijfboom reisde ook naar Palestina. Zij was bij de dag in Bayt Nattif, waarbij het dorp symbolisch weer tot leven werd gebracht. Verschillende borden waarop in drie talen bijvoorbeeld school of moskee stond geschreven, werden op verschillende plekken in de grond gezet. Zochrot had met onderzoek kunnen bepalen wat waar hoorde. Het was schokkend om de staat waarin de oude begraafplaats zich begeeft te aanschouwen. De graven waren opengebroken.

Esther: "Het was heel bijzonder om een aantal dagen in Far’ata te zijn. Ik bezocht het dorp een aantal keer voor we op 20 november de laatsten van de 1100 bomen gingen planten. En na de grote dag bleef ik er vier dagen. Far’ata is een dorpje, in het noorden van de Westoever. Erik vertelde al over Abed Rachman. En ik verbleef bij hem, zijn vrouw Wafa, dochter Leen en zoon Ali in huis. Ze waren zo gastvrij en vrijgevig. Ik heb nooit eerder zoiets meegemaakt. Toen Abed Rachman en Wafa moesten werken kwamen twee zussen (dat denk ik tenminste) om de afwas van mijn ontbijt te doen. Dat had ik natuurlijk gewoon zelf gedaan, dus toen hebben we een kwartiertje met gebrekkig Arabisch geprobeerd te communiceren, met ook heel veel stiltes. De familie nam me mee naar Nablus om Kuneffe te eten. In Qalqiliya namen ze me mee naar de dierentuin en aten we kebab in het oudste restaurantje daar."

Far’ata

Foto: Alaa Taweel

Far’ata is een klein dorpje, dichtbij Nablus, maar net vallend binnen het district van Qalqilia. Er zijn in het dorp moderne huizen. Mensen proberen het dorp verder uit te breiden en nieuwe huizen te bouwen. 

Op de landbouwgrond groeien veelal olijfbomen en amandelbomen, maar ook perziken, abrikozen, (seizoens-)groenten en granen worden er verbouwd. Sommige boeren houden schapen en vogels of maken honing om wat extra inkomsten te genereren. Vaak hebben ze ook een andere baan erbij, bijvoorbeeld in de constructie of als leraar.

Far’ata valt onder de Raad van Imateen, het grotere buurdorp, maar heeft wel een eigen Raad in Far’ata. Abu Hani, is hiervan de leider en kun je zien als de burgemeester van Far’ata. Hij tekende de intentieverklaring met Plant een Olijfboom waarin we af hebben gesproken dat het dorp goed voor de bomen zal zorgen en dat wij hun verhalen zullen delen met zoveel mogelijk mensen in Nederland.

Havat Gilad 

Pal naast Far’ata werd Havat Gilad gesticht. Havat Gilad is een Israëlische outpost (begin van een illegale nederzetting) aangrenzend aan land dat eigendom is van Palestijnen uit Far’ata. De outpost werd in 2002 gesticht door de familie Zar, ter nagedachtenis aan hun zoon Gilad Zar, die in 2001 gedood werd. Israël beschouwt deze outpost als ongeautoriseerd en het staat op een lijst om ontmanteld te worden als belofte aan de VS. Het is al verschillende keren ontmanteld, maar de kolonisten bleven terugkomen en herbouwden het. 

De kolonisten van Havat Gilad zijn extreem en schuwen geen geweld. Ze hopen op den duur aan te kunnen sluiten bij de nederzetting van Kdumim. 

In het verleden kwamen de kolonisten ook regelmatig Far’ata in. De dorpelingen hebben daarop hun huizen beveiligd met camera’s. Toen ze op een gegeven moment een auto in de fik hebben gezet, konden de kolonisten geïdentificeerd worden. De kolonisten moesten de auto vergoeden en kregen straf. Sindsdien zijn ze voorzichtiger. Maar de dorpelingen leven nog steeds met het gevoel dat het op elk moment kan gebeuren dat kolonisten aanvallen. En het gebeurt vooral wanneer de boeren hun land bewerken en dan niet beschermt worden door de lens van de camera. 

De mensen in Far’ata

Tijdens Planten Tegen Onrecht deelde Esther het verhaal van Abed Rachman en Wafa. Het verhaal is belangrijk en daarom hebben we er een separaat artikel aan gewijd. In de komende periode hopen we jullie met meer mensen uit Far'ata kennis te laten maken.

Wat is er de afgelopen tijd in Far’ata gebeurd?

Nu is het de tijd waarin veel boeren hun land met olijf- en andere bomen en gewassen opgaan om het bij te houden. 

Daarbij gebeuren er ook minder fijne dingen. Een voorbeeld is twee weken geleden toen op maandag 6 maart ongeveer 21 kolonisten uit Havat Gilad drie boeren aanvielen.

In de afgelopen maanden zijn de mensen in Far’ata ook gewoon doorgegaan met hun levens. Er werd gewerkt en naar school gegaan. Er gebeurden ook mooie dingen, er zijn mensen met elkaar verloofd. Het was niet echt de tijd voor bruiloften in de winter, maar dat komt zo weer. En er zijn zo’n zes babies geboren. 

Hoe gaat het nu met de 1100 bomen?

een uitgetrokken olijfboompje

De burgemeester, Abu Hani, verdeelde samen met mensen van de lokale raad de bomen onder de dorpelingen. Ze vroegen boeren met land in de buurt van Havat Gilad hoeveel bomen ze nodig hadden. Zo hebben ze de meeste mensen in het dorp proberen te vragen. Uiteindelijk hebben veertien families olijfbomen ontvangen. 

Volgens de laatste informatie gaat het goed met de meeste olijfbomen die voor dominee Bastiaan Jan Ader aangeplant werden afgelopen november. Het heeft goed geregend, waar de jonge boompjes blij door groeien. Volgens mijn laatste informatie zijn er zeven olijfbomen uitgetrokken. Dit is vermoedelijk door kolonisten gedaan, maar er zijn geen getuigen, dus niemand weet het zeker.

Een aantal van de Ds. Ader-olijfbomen groeit in het Palestijnse landschap. De beschermhulzen zorgen ervoor dat geiten de boompjes overslaan.

 

Goed en nu, wat kunnen wij doen? 

Heb jij nou dit verhaal gelezen en denk je “ik wil wel meer weten”? Ga dan met ons mee naar Palestina. Je leert daar in een korte tijd veel over de situatie en kunt ook praktisch helpen als internationale aanwezigheid tijdens het oogsten van olijven of planten van olijfbomen.

Wil je liever vanuit Nederland iets doen? Sponsor dan een olijfboom. Voor 20 euro laat je een olijfboom bij een Palestijnse boer aanplanten in jouw naam, of, ook een leuk cadeautje, voor iemand anders. Nadat de boom geplant is kun je in de database terugvinden waar jouw boom staat en hoe de boer heet. Hiermee help je privé land te beschermen tegen confiscatie. 

Je kunt actief worden, word deel van een groep of start je eigen lokale groep. Daarmee organiseer je wat jullie maar willen, als het maar gericht is op bewustwording vanuit de Plant een Olijfboom visie. Stuur ons een mailtje als je interesse hebt.

Zorg voor meer bewustwording in Nederland, in je eigen omgeving. Veel mensen hebben een beperkt idee over wat er gaande is in Palestina en Israël. Je kunt met mensen praten, berichtjes op Facebook delen. Op onze Facebook pagina ‘Plant een Olijfboom’ delen wij allerlei informatie over landrechten en waar de Palestijnse boeren mee te maken krijgen in het dagelijks leven. 

Maak het Ds. Ader bos compleet

Foto: Haitham Khatib

Foto: Haitham Khatib

Erik Ader is er inmiddels achter dat het aantal op naam van zijn vader geplante bomen op Bayt Natiff 1438 is. “338 meer dan de 1100 die ik dacht. Die 338 moeten dus nog, maar bij mij is het geld even op. Ik hoop natuurlijk dat U dat vanmiddag gaat opbrengen. Als iedereen tien boompjes sponsort dan zijn we er volgens mij…”

Vanwege de band die Erik ook met At’tuani voelt zullen de 338 olijfbomen daar geplant gaan worden. De teller staat momenteel op 314. Het is niet erg als het bos groter wordt, At-tuwani kan het wel gebruiken. 

Wil jij ook helpen om het Ds. Ader-bos compleet te maken? Sponsor dan nu een olijfboom en zet ‘At’tuwani’ bij de 'opmerkingen'.

 
 

Je bent er geweest

Planten Tegen Onrecht werd afgesloten met prachtige gedichten van Arie de Bruinuit de dichtbundel ‘Je bent er geweest’. We delen een gedicht met jullie:

Je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je bent er geweest
je hebt er gestaan

Je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je hebt het gezien
je liet er een traan

je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je stond bij de muur
je hebt het gehoord
je voelde het vuur
je zag hoe gestoord
het recht van de sterksten liefde vertrapt
mensen gijzelt
olijfbomen kapt
huizen vermorzelt,
land ingepikt
kinderen keelt en vrouwen verstikt

je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je hebt het gevoeld
je hebt er gestaan

je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je hebt er gehuild…
wat heb je gedaan?
— uit: Je bent er geweest, gedicht van Arie de Bruin
uit: Je bent er geweest, illustratie van Len Munnik

uit: Je bent er geweest, illustratie van Len Munnik

 

JE BENT ER GEWEEST BESTELLEN

Het boek 'Je bent er geweest' kun je bestellen. De opbrengsten van het boekje gaan naar het YMCA project “Post- trauma Rehabilitation of the Palestinian Ex-detainee Children in the West Bank” in Beit Sahour (Palestina).

Je kunt het op verschillende plekken online bestellen en direct betalen. Maar wil je dat zoveel mogelijk van jouw geld omgezet wordt in een donatie dan stuur je even een mailtje en regel je jouw bestelling op die manier. Hoe je dat doet lees je op de pagina van de Palestijnse Kinderen Coalitie.