Lezing 3 mei: 'Ongemakkelijk herdenken' door Erik Ader

Verzetsheld Bas Jan Ader redde honderden Nederlandse Joden en werd geëxecuteerd. Zoon Erik zet zich in voor gerechtigheid voor de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever, om de nagedachtenis van zijn vader te eren.

Op 20 november 1944 werd dominee Bas Jan Ader uit het Groningse dorpje Drieborg gefusilleerd door de Nazi’s voor zijn bijdrage aan het verzet, waarbij ruim 200 Joodse Nederlanders werden gered. Zijn vrouw Joh. Appels beschrijft het levensverhaal van Ader in “Een Groninger Pastorie in de storm” (Uitg. Van Wijnen, Franeker1999).

De nagedachtenis aan dominee Ader werd door het Joods Nationaal Fonds geëerd met 1100 naaldbomen. Veel later kwam aan het licht dat het JNF dit bos plantte op het voormalige Palestijnse dorp Beit Netiv, waarvan de bewoners bij de oorlog in 1948 door joodse strijders waren verdreven.

Voormalig ambassadeur Erik Ader besloot, toen hij hiervan kennis nam, ter compensatie van dit onrecht 1100 olijfbomen op de Westelijke Jordaanoever te sponsoren via stichting Plant een Olijfboom. Ook organiseerde hij samen met de Israëlische organisatie Zochrot, die zich inzet voor grondige verwerking van de recente geschiedenis van Israël, op 20 november een ceremonie in Beit Netiv. Verschillende media, nationaal (w.o. Trouw) en internationaal meldden daarover.

Op woensdagavond 3 mei, in de aanloop naar de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, zal Erik Ader in Culemborg spreken over de strijd van zijn vader en zijn eigen strijd voor gerechtigheid en vrijheid voor elk mens.

Locatie: de Openbare Bibliotheek in het Elisabeth Weeshuis
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: vrij. Bij de uitgang is gelegenheid een financiële bijdrage te geven
Organisatie: werkgroep Houd Hoop Levend - Plant een Olijfboom, Culemborg
Voor meer informatie: [email protected]