Agressieve kolonisten vernietigen 45 olijfbomen; wraakactie op Palestijns land

 Olijfbomen vernietigd in Burin (Foto" Rabbis for Human Rights)

Olijfbomen vernietigd in Burin (Foto" Rabbis for Human Rights)

BETHLEHEM (Ma’an nieuwsagentschap, Palestina) – Bij het dorpje Burin, naast de beruchte illegale nederzetting Yitzhar in het district Nablus, zijn dit weekend 45 olijfbomen omgehakt. Bovendien werd er een steen aangetroffen met daarop in Hebreeuwse letters het woord “wraak”.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Rabbis for Human Rights meldt op Facebook dat de schade is aangericht op een terrein dat grenst aan Route 60, de belangrijkste snelweg op de bezette Westoever. Foto’s, genomen door medewerkers van Rabbis for Human Rights, tonen een militair die de vernieling rapporteert. Gevraagd om commentaar verwees een zegsman van het Burgerlijk Bestuur Ma'an nieuwsagentschap naar de Israëlische politie. Een Israëlische politiewoordvoerder berichtte daarop dat de zaak in onderzoek is.

"Wraak" (Foto: Rabbis for Human Rights)

Israëlische militair legt de vernieling vast (Foto: Rabbis for Human Rights)

Het incident is een van de vele aanvallen op Palestijnen en hun land, die overal op de bezette Westelijke Jordaanoever voorkomen. In het bijzonder Palestijnen in de buurt van de nederzetting Yitzhar, berucht vanwege het ideologisch fanatisme van de bewoners,  zijn regelmatig doelwit van gewelddadige acties. Deze acties worden vaak uitgevoerd onder de ogen van Israëlische militairen, zonder dat dezen ingrijpen. Extremistische kolonisten hebben bij gelegenheid zelfs Israëlische militairen aangevallen.

De Israëlische krant Haaretz meldde afgelopen zondag dat, ondanks het feit dat hun agressieve optreden jegens Palestijnen meermalen op camerabeelden is vastgelegd, de aanvallers op geen enkele wijze met juridische gevolgen van hun optreden zijn geconfronteerd.  

Meerdere Palestijnen, onder wie een vrouw van 72 en een schaapherder, zijn ten gevolge van aanvallen door kolonisten in het ziekenhuis opgenomen. Ook hebben Palestijnen schotwonden opgelopen toen Israëlische militairen “de menigte probeerden te verspreiden”. 

In het artikel in Haaretz wordt gesteld, dat men “bij de gefilmde incidenten duidelijk kan zien dat soldaten nalaten om handelend op te treden of de twee partijen van elkaar te scheiden. De soldaten hebben de bevoegdheid om de aanvallers te arresteren, maar lieten dit na en deden ook geen moeite om achteraf hun identiteit na te gaan.”

Israëlische kolonisten en soldaten kunnen ongestraft geweld plegen tegen Palestijnen. Plant een Olijfboom zet zich in voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Je kunt ons werk en de Palestijnen steunen met de aanplant van olijfbomen. 

 
 

Tekst en beelden: Ma'an nieuwsagentschap