Palestijnse muzikanten tijdens de Beneiftar

 Mouafak Al Jamal speelt luit en zingt, Hamed Alshaabi speelt de Ney fluit

Mouafak Al Jamal speelt luit en zingt, Hamed Alshaabi speelt de Ney fluit

De Palestijnse Hamed Alshaabi, Mohammed Alsamneh en Mouafak Al Jamal zullen samen met de Nederlandse Henk van Driel prachtige akoestische muziek voor ons spelen tijdens de Beneiftar. Hamed speelt de fluit en Mouafak de luit en zij waren elkaars buren in Homs, voordat ze naar Nederland moesten vluchten. Ze speelden toen al vaker samen, en reisden daarvoor soms naar Libanon en andere buurlanden. Mohammed zingt, hij speelt bij het Catching Cultures Orchestra, waar musici uit alle windstreken elkaar ontmoeten op Nederlandse podia. Henk zal ons mooie percussie brengen. 

Hamed komt uit Ayn al-Zaytoun in Palestina, hij is er alleen nog nooit geweest. De naam Ayn al-Zaytoun verwijst naar de vele olijfbomen. Zijn familie werd uit het dorp verdreven en Hamed groeide op in Syrië, wat hij beschouwt als zijn tweede thuisland. Nederland noemt hij z’n derde thuisland. Palestina zal altijd nummer één blijven staan. Op de vraag hoe hij Palestina ziet antwoord hij: 

 Mohammed Alsamneh op de luit.  Andere muzikanten op de foto te zien zijn geen onderdeel van de groep die speelt tijdens de Beneiftar.

Mohammed Alsamneh op de luit. 
Andere muzikanten op de foto te zien zijn geen onderdeel van de groep die speelt tijdens de Beneiftar.

“Palestina is mijn moeder. Er is een relatie tussen mij en dat land. Het voelt net alsof ik met mijn navelstreng vastzit aan Palestina. Men zegt ‘dit land is niet voor jou’. Maar stel je voor dat iedereen tegen je zegt ‘dat is niet jouw moeder’ dan zeg je nog steeds dat het jouw moeder is. Je kunt mijn relatie tussen mij en mijn moeder, tussen mij en Palestina, niet verbreken.” 

Vrijdag 9 juni 2017 hoor je hun muziek tijdens de Beneiftar. Tijdens de inloop kun je al van ze genieten terwijl je een kijkje neemt bij de stands van ProPal en Plant een Olijfboom en natuurlijk spelen ze ook tijdens het programma voorafgaand aan de iftar.

 Henk van Driel op percussie

Henk van Driel op percussie

Heb je nog geen kaartje? Koop die dan hier. Met je kaartje sponsor je ook nog eens direct een olijfboom, lekker makkelijk.