Ds. Ader Bos compleet

Erik Ader met de plaquette voor zijn vader Foto: Haitham Khatib

Erik Ader met de plaquette voor zijn vader Foto: Haitham Khatib

In 2016 werden al 1,100 olijfbomen aangeplant in naam van Ds. Bastiaan Jan Ader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van 200-300 Joodse Nederlanders redde. Dit als reactie op bomen die het Joods Nationaal Fonds (JNF) in zijn naam had laten planten om eigenlijk het bestaan van een Palestijns dorp te verhullen, een praktijk waar het JNF straffeloos op grote schaal verantwoordelijk voor lijkt te zijn.

 
_M9A0436 copy.JPG

Bomen voor at tuwani

De zoon van Bastiaan Jan Ader, Erik Ader, doneerde eind 2016 deze 1,100 olijfbomen via Plant een Olijfboom aan het Palestijnse dorp Far'ata op de Westoever. Maar ontdekte dat het originele aantal door het JNF geplante bomen niet 1,100, maar 1,438 bedroeg. Ader riep op om de overige 338 olijfbomen ook gesponsord te krijgen, waar diverse mensen gehoor aan hebben gegeven. Sommige mensen hebben olijfbomen in hun eigen naam aan laten te planten met het verzoek deze toe te voegen aan het Ds. Ader bos in At Tuwani, anderen deden dit puur in naam van Ds. Ader. Al met al kan het bos in naam van Ds. Bastiaan Jan Ader voltooid worden middels boomsponsoringen van anonieme olijfboom-sponsors, en werden deze recent bij boeren van At Tuwani aangeplant. Tevens 58 olijfbomen werden door individuen gedoneerd voor At Tuwani, waardoor er in ieder geval 396 olijfbomen in dit dorp geplant werden als teken van steun en verzet tegen de voortgaande landconfiscaties.

Bevrijdingsdag

Het is vandaag Bevrijdingsdag. De dag waarvoor Ds. Bastiaan Jan Ader zijn strijd en verzet leverde. Lees het hele verhaal, verteld door Erik Ader, de zoon van Ds. Ader.

Verzet staat dit jaar bij de nationale herdenkingen en vieringen centraal. 2018 is daarom uitgeroepen tot het Jaar van Verzet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zij roepen eenieder op de vrijheid door te geven. Wil jij ook een daad van verzet plegen en de vrijheid doorgeven? Steun dan de Palestijnse boeren die nog altijd onder bezetting leven en door hun land te beplanten het beschermen tegen inname door de bezetter.