Overzicht: aanvallen op Palestijnse boeren en boomgaarden in het plukseizoen 2018

Het olijfplukseizoen 2018 zit er weer op. Voor duizenden Palestijnse families zijn olijfbomen een belangrijke inkomstenbron. Tijdens het plukseizoen werden de Palestijnse boeren veel lastiggevallen door Israëlische kolonisten die illegaal op de Westoever verblijven en het leger van het Israëlische regime. Plant een Olijfboom heeft deze periode dagelijks berichten gedeeld over aanvallen op Palestijnse boeren en hun land, een schokkend overzicht vind je in dit artikel. Als een soort van live blog staan de nieuwste berichten bovenaan.

 

overzicht aanvallen tijdens plukseizoen

320422C.jpg

26 november: kolonisten stelen land en beginnen nederzetting

Israëlische kolonisten, onder bescherming van Israëlische soldaten hebben tien dunams land ingenomen van het Palestijnse dorp Julad in het district van Nablus in het noorden van de Westoever. De kolonisten komen van de outpost Ahiya (begin van een illegale nederzetting dat nog niet erkend is door Israël als officiële nederzetting, welke erkend of niet erkend nog steeds illegaal volgens internationaal recht zijn). De kolonisten hebben het land gerooid, waterleidingen gelegd en de basis gelegd voor het bouwen van een nederzetting. Het land was beplant met olijf- en vijgenbomen, maar desalniettemin werd het land in 2001 tot gesloten millitaire zonde verklaard, waardoor de boeren niet meer naar hun land konden.

492105C.jpg

24 november: tientallen bomen ontworteld door kolonisten

In het dorp Turmusayya in het district van Ramallah werden tientallen olijfbomen ontworteld door kolonisten die door het Israëlische leger beschermd werden.

440913C.jpg

21 november: kolonisten verwoesten argrarisch land in de Jordaanvallei

Israëlische kolonisten verwoestte tientallen dunams Palestijns land gelegen tussen de illegale Israëlische nederzettingen van Maskyot en Rotem. Het land wordt door de Palestijnen vooral gebruikt om schapen te laten grazen. Mensenrechtenactivist Aref Daragmeh zei dat de kolonisten ook een klein gebouwtje hadden gebouwd op het land.

378877C.jpg

18 november: Israëlische soldaten openden het vuur op Palestijnse boeren

Palestijnse boeren, herders en vogeljagers werden beschoten door Israëlische soldaten. Dit vond plaats in het oosten van Khan Younis, in de Gazastrook.

487664C.jpg

18 november: Israëlische kolonisten vallen Palestijnse familie aan

De Palestijnse boer Rashed al-Tamini die samen met zijn familie olijven aan het plukken was op hun land, werd aangevallen door Israëlische kolonisten. De kolonisten gooiden met stenen naar de familie. Dit gebeurde in het oosten van Hebron.

491529C.jpg

17 november: Vijftien gewonden na aanval van Israëlische soldaten op groep olijfboomplanters

Vijftien Palestijnen zijn gewond geraakt nadat Israëlische soldaten hen aanvielen met traangasgranaten en stun grenades. De vijftien gewonden maakten deel uit van een groep die bezig waren met het planten van honderden olijfbomen, in het oosten van Urif. Een gebied dat wordt bedreigd door landconfisquaties van het Israëlische regime.

455162C.jpg

16 november: Palestijnse boeren beschoten door Israëlische soldaten in de Gazastrook

Terwijl Palestijnse boeren aan het werk waren op land in het oosten van al-Qarrara in de Gazastrook, werden ze beschoten door Israëlische soldaten. Met angst voor hun leven moesten de boeren hun land verlaten.

Vader van Khalid al-Sultan

Vader van Khalid al-Sultan

13 november: Boer in Gaza omgebracht op zijn land met een raket

Khalid Riyad al-Sultan (26 jaar) werkte dinsdagochtend op zijn land in Noord Gaza toen Israëlische gevechtsvliegtuigen raketten op het land afvuurden. De jonge boer kwam hierbij om het leven. Een andere Palestijn raakte gewond. Lees meer over het geweld in Gaza.

490204C.jpg

3 november: Israëlische soldaten houden werk aan landbouwweg tegen in Nablus

In het dorp Qaryut hielden Israëlische soldaten Palestijnen tegen die bezig waren met het openen van een landbouwweg. De secretaris van het stadbestuur, Mufid Murra, vertelde dat de bulldozers van de bewoners werden tegengehouden, omdat de weg te dicht bij de illegale Israëlische nederzetting Eileh zou zijn. Murra voegde hieraan toe dat de dorpsbewoners bijeen zijn gekomen, en dat de situatie kan escaleren wanneer de Israëlische soldaten de wegopening blijven blokkeren.

2 november: Palestijnse boer gearresteerd voor het werken op zijn land

463337C.jpg

Ramzi Salah was aan het werken op zijn land toen hij werd opgepakt door het Israëlische leger. De Israëlische autoriteiten zouden het boeren verboden hebben te werken op hun land. Dit gebeurde in al-Khader, Bethlehem. Ongeveer 20.000 dunam van de orgiginele 22.000 dunam land worden van het dorp afgescheiden door de Muur en drie illegale nederzettingen (Efrat, Elazar en Neve Daniel, onderdeel van het grotere nederzettingenblok Gush Etzion) waar 60.000 kolonisten verblijven. Kolonisten vallen de Palestijnse boeren regelmatig aan en vernielen olijfbomen. Volgens mensenrechtengroep Addameer worden omenteel 5.640 Palestijnse gevangenen vastgehouden in Israëlische gevangenissen.

1 november: Israëlische bulldozers vernielen land voor uitbreiding nederzetting

490031C.jpg

In de ochtend ontwortelden Israëlische bulldozers olijfbomen en vernielden Palestijns land van eigenaren uit het dorp Shufa gelegen tegenover de nederzetting Avnei Hefetz. Deze illegale nederzetting is gebouwd op het Palestijnse land van de dorpen Shufa, Kafr al-Labad en Kafa in het district van Tulkarem. Het dorp Shufa is muur-tegen-muur met de nederzetting geworden en heeft continue te maken met landconfiscatie om zo de nederzetting verder uit te breiden.

31 oktober: Bezettingsleger confisqueert twee tractors

484729C.jpg

Woensdag nam het leger twee landbouwtractors in beslag in de Jordaanvallei. De tractors zijn van Hamed Rizq Daraghmeh en Mfaddi Lafi Sawafta uit het district Tubas. Tubas is een van de belangrijkste agrarische gebieden van de Westelijke Jordaanoever. Het grootste gedeelte land van de vruchtbare Jordaanvallei is onder controle van Israël, de bestemming van ten minste 44 procent van het totale land in de Jordaanvallei is door Israëlische troepen voor militaire doeleinden en trainingsoefeningen gemaakt. De Palestijnen in het gebied hebben regelmatig te maken met evacuaties voor activiteiten van het bezettingsleger op of dichtbij hun land.

30 oktober: Kolonisten vallen groep olijfplukkende Palestijnen en internationale activisten aan

320422C.jpg

Israëlische kolonisten probeerden op dinsdag Palestijnen in de Hebronse wijk Tel Rumeida te weerhouden hun olijven te oogsten. Het land is van de familie Abu Haikal en ligt tegenover de illegale Israëlische nederzetting Ramat Yishai. Het gezin werd geholpen door internationale activisten die door de groep Youth against Settlements in samenwerking met andere organisaties bij elkaar gebracht zijn. De groep ging door met plukken ondanks dat zij lastiggevallen werden door kolonisten omdat zij de boeren niet onbeschermd achter wilden laten en opstaan voor het recht van de Palestijnen om op hun eigen land te werken. De groep heeft ook een nachtwacht georganiseerd om de oogst te beschermen tegen diefstal door kolonisten. Een praktijk waar de kolonisten zich regelmatig straffeloos aan schuldig maken. De Palestijnse autoriteit heeft geen gezag over Israëliërs op de Westoever, overigens worden kolonisten die Palestijnen aanvallen vaak beschermd door het bezettingsleger.

489798C.jpeg

29 oktober: 550 olijfbomen ontworteld in Beit Ula

550 bomen van twee boeren werden ontworteld door het Israëlische bezettingsleger. 33 dunam land werden door bulldozers vlak gemaakt. Hijazi al-Tarshan was de eigenaar van 200 tien jaar oude olijfbomen op zijn land van 13 dunam en Suleiman al-Adam is eigenaar van 20 dunam land waar 350 bomen werden vernield. Al-Adam vertelde aan Ma’an nieuwsagentschap dat zijn bomen voor de derde maal vernield zijn.

341674C.jpeg

28 oktober: Kolonisten vallen twee Palestijnen aan tijdens constructie landbouwweg

Op zondag werden een Palestijnse bulldozerchauffeur en een lid van de dorpsraad aangevallen terwijl zij werkten aan de nieuwe landbouwweg in het dorpje Qayrut in Nablus. Een Israëlische bewaker uit de illegale nederzetting Eli viel de twee aan.

455162C.jpg

28 oktober: leger schiet op boeren in Gaza

Op zondagochtend werd op verschillende plaatsen in Gaza op boeren geschoten door de bezettingstroepen. Hierbij raakte een boer gewond, zijn conditie is nog onbekend. De boeren werkten op hun land in de buurt van de grens ten oosten van Beit Hanoun in het Noorden van Gaza, en ten oosten van het al-Maghazi vluchtelingenkamp in Centraal Gaza. Zij hebben hun land verlaten uit angst voor hun leven.

320 Hebron 1.jpg

22 oktober: Leger vernield 320 amandel- en olijfbomen en twee waterputten in Hebron regio

Zonder aankondiging werden 320 olijf- en amandelbomen van Ali Fatafta uit het dorpje Jamrura vernield door de bulldozers van het bezettingsleger. Ook twee waterputten werden kapot gemaakt. Soldaten maakten het de boeren onmogelijk hun land te betreden. De bomen waren 5-7 jaar oud en zaten vol met olijven, die niet geoogst konden worden en met de bomen vernield zijn.

341765C.jpg

20 oktober: Israëlische kolonisten stelen Palestijnse olijfoogst in Nablus

Israëlische kolonisten hebben Palestijnse boeren aangevallen op hun land in het dorp Burin. De groep kolonisten gooiden stenen naar de boeren. Ooggetuigen vertellen dat de boeren de kolonisten probeerden te ontwijken. Ook werden olijven door de kolonisten gestolen van het Palestijnse land. Met het stelen en aanvallen van boeren willen de kolonisten ervoor zorgen dat de boeren het land verlaten.

settlers farmers.jpg

16 oktober: Israëlische kolonisten vallen Palestijnse boer aan in Nablus

Amjad Khaleh Odeh, inwoner van het dorp Deir al-Hatab, was bezig met het oogsten van zijn olijven, toen hij aangevallen werd door een groep kolonisten afkomstig uit de illegale Israëlische nederzetting van Elon Moreh. Odeh werd meerdere malen geslagen door de kolonisten, en heeft hier kneuzingen aan over gehouden.

soldiers uproot trees Jlem.jpg

15 oktober: soldaten ontwortelen bomen in Oost-Jeruzalem tbv Nederzettingenproject

soldiers uproot trees Jlem 2.jpg

Tientallen Israëlische soldaten, kolonisten en crewleden van het Israel Nature and Parks Authority bestormden het land van de bewoners van het Wadi al-Rababa gebied in de Silwan wijk, in het bezette Oost-Jeruzalem. De soldaten en kolonisten hielden de Israëlische vlag op terwijl ze de bomen aan het ontwortelen waren.

Onlangs is Israël in het bezette Oost-Jeruzalem steeds meer Palestijns land aan het confisqueren. Israël wil zo meer controle over het gebied krijgen en een illegaal Israëlisch nederzettingenproject op zetten, met als titel ‘nationale parken’. Door meer Palestijns land te annexeren, wordt geprobeerd een Joodse meerderheid te krijgen in Oost-Jeruzalem. Dit onder het mom van ‘recreatieve doeleinden’.

Settlers 100 trees Ramallah.jpg

15 oktober: kolonisten hakken meer dan 100 olijfbomen om in al-Mughayyir

Rateed al-Naasan was gechoqueerd toen hij met zijn kinderen hun land wilden betreden gelegen in al-Mughayyir, in het district van Ramallah. Ze werden tegengehouden en aangevallen door Israëlische soldaten. Daarna zag hij dat tientallen van zijn olijfbomen omgehakt waren.

olijven onder de boom waarvan de oogst gestolen werd, Far’ata

olijven onder de boom waarvan de oogst gestolen werd, Far’ata

14 oktober: Tell en Far’ata bomen vernield en oogst gestolen

Kolonisten uit Havat Gilad hebben 50 jonge olijfboompjes uitgetrokken en de oogst van 50 andere olijfbomen gestolen, volgens Ma’an nieuwsagentschap gebeurde dit in het dorp Tell. Ook uit Far’ata, het dorp waar 1100 olijfbomen voor verzelsheld Ds. Ader geplant zijn, kregen wij het bericht dat twee olijfbomen volledig gekapt werden en 60 olijfbomen gedeeltelijk vernield werden.

Gekapte olijfboom in Far’ata

Gekapte olijfboom in Far’ata

Gekapte olijfboom in Far’ata

Gekapte olijfboom in Far’ata

druivenstokken.jpg

14 oktober: kolonisten vernielen honderden druifstokken en 30 bomen

370 druivenstokken en 30 olijfbomen van Palestijnen werden in al-Khader, in het district van Bethlehem, vernield door kolonisten. De kolonisten zijn afkomstig uit de illegale nederzetting van Efrat.

13 oktober: bezettingsleger ontzegde 50 boeren toegang tot hun land

Palestijnse boeren in het dorp Kafr Thulth, in het district van Qalqiliya werden tegenhouden door Israëlische troepen toen ze naar hun land wilden betreden. Volgens Zaki Omar, de voorzitter van de dorpsraad, hebben de Israëlische soldaten de ingangen rondom de illegale nederzetting Alfei Menashe gesloten. Dit had tot gevolg dat ongeveer 50 Palestijnse boeren geen toegang meer hadden tot hun land. De boeren hebben naar verluidt meer dan 3000 aan dunams grond beplant met olijfbomen in de buurt van de illegale nederzetting, maar ze worden nu tegenhouden om te olijven te oogsten.

13 oktober: Video kolonisten jagen boeren van land

Op zaterdag gooiden een groep kolonisten stenen naar twee Palestijnse boeren die olijven aan het oogsten waren. De Palestijnen kwamen uit het dorp Burin in het district van Nablus. De kolonisten waren van de illegale nederzetting Givat Ronin.

11 oktober: leger verwoest landbouwgrond met olijfbomen in al-Khader

Op 11 oktober hebben Israëlische militaire bulldozers 5 dunams landbouwgrond in al-Khader verwoest. Hierbij zijn ook de olijfbomen op het land vernietigd. De landbouwgrond is eigendom van Muhammad Moussa. Lokale bronnen vertellen dat dit deel is van het plan om de Israëlische illegale nederzettingen Elazar en Neve Daniel, gebouwd op het land van al-Khader, uit te breiden.

10 oktober.jpg

10 oktober: tientallen olijfbomen ontworteld

Tientallen olijfbomen, van tussen de 2 en 20 jaar oud, zijn ontworteld door Israëlische kolonisten. De olijfbomen behoorden tot Jamal Othman Salameh, inwoner van het dorp Burqin. De familie Salameh heeft ongeveer 2,5 dunams aan landbouwgrond, en in het verleden zijn al honderden olijfbomen van hun land vernietigd. Ondanks de aanvallen van de Israëlische kolonisten blijft de familie Salahem olijfbomen planten.

 

5 oktober: kolonisten vallen oogstende Palestijnen met hulp van leger

In het dorp Sebastia zijn kolonisten een archeologische plek binnengestormd en hebben ze de Palestijnse bewoners van hun land gejaagd. De bewoners van Sebastia waren bezig met het oogsten van olijven. De Israëlische soldaten begeleidden de tientallen kolonisten, en stonden niet alleen toe dat de groep de Palestijnse inwoners aanvielen, maar deed ook zelf mee door stungranaten en traangasgranaten op de Palestijnen te schieten. Een stungranaat laat een scherpe flits zien en een harde knal horen, bedoelt om iemand te desoriënteren.

Sebastia

Sebastia

Israëlische stungranaat

Israëlische stungranaat

 

4 oktober: video Kolonisten stelen olijfoogst

Op 4 oktober is op beelden vastgelegd dat Israëlische kolonisten de olijfoogst stelen van bomen die geplant zijn op Palestijns land. Dit gebeurde in het dorp Burin, in het district van Nablus.

3 oktober: 40 olijfbomen ontworteld

Foto via Twitter

Foto via Twitter

Israëlische kolonisten hebben 40 olijfbomen van Mahmoud al-Araj ontworteld in het dorp Turmusayya, in het district van Ramallah. De kolonisten waren afkomstig uit de illegale nederzettingen Adi Ad en Amichai, gebouwd op het land van de Palestijnse bewoners van Turmusayya. Kolonisten proberen de boeren van Turmusayya van hun land te treiteren zodat zij hun illegale nederzettingen kunnen uitbreiden.

13 september: 200 olijfbomen verbrand

Kolonisten hebben in het dorp Minya, ten zuiden van Bethlehem, 200 olijfbomen van de familie Matur in brand gestoken.

10 september: 15 olijfbomen van de familie Rubai vernield

Dit gebeurde in het gebied van al-Hamra. De daders waren kolonisten afkomstig van de illegale nederzettingen Maon en Havat Maon, gebouwd op de grond van de inwoners van het Palestijnse dorp Yatta.

 
441841C.jpg

7 september: bomen verbrand door traangas

Tijdens de wekelijkse protesten in de dorpen Bilin en Nilin zijn op 7 september vele Palestijnse demonstranten en solidariteitsactivisten onwel geworden door traangas. Ook hebben de Israëlische soldaten met traangasbommen tientallen hectaren aan Palestijns landbouwgrond in brand gestoken. Hierdoor zijn grote aantallen olijfbomen verbrand. In Bilin en Nilin vinden al voor 12 jaar iedere vrijdag demonstraties plaats, om verzet te tonen tegen het Israëlische nederzettingenbeleid en de uitbreiding van de Apartheidsmuur. De Israëlische soldaten vallen de vreedzame demonstraten aan met traangas, rubberen kogels en zogenaamde stun grenades. Bekijk ook de video die Haitham Khatib live maakte op Facebook.


order.jpg

2 september: aankondiging ruimen van bomen

De Israeli Civil Administration heeft begin september aangekondigd dat ze 70 olijfbomen van Palestijnen zullen ontwortelen in de Jordaanvallei. De Israëlische autoriteiten verklaarden dat de bomen vernield zullen worden omdat ze op een archeologische plaats geplant zijn. De olijfbomen zijn eigendom van Palestijnse dorpsbewoner Najib Turki Faqha.

 

2000 bomen vernield in mei en juni 2018

Volgend rapporten van B’tselem werden van mei tot juli 2018 in slechts twee maanden tijd meer dan 2.000 olijfbomen en druifstokken vernield. Ook staken kolonisten een gerstveld en hooibalen in brand. Er werden slogans met graffiti in het Hebreeuws achtergelaten met teksten als “Landbouwterrorisme moet vallen” en “Er is geen plaats die we niet zullen bereiken” (“Down with agricultural terrorisme” & “There’s no place we won’t reach”).