Sloop Khan al-Ahmar uitgesteld: overwinning of afleidingsmanoeuvre?

Mensen in Khan al-Ahmar vieren het uitstel

Op zondag 21 oktober werd door Netanyahu bekend gemaakt dat de evacuatie van de bewoners van Khan al-Ahmar zal worden uitgesteld voor een korte periode, welke nader bepaald zal worden door het kabinet. Na 124 dagen van verzet, wordt dit gezien als een overwinning. Of is het een valstrik, een afleidingsmanoeuvre van het Israëlische regime? Het Palestijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op het besluit van de Israëlische regering: ‘it is an attempt to hypnotize international reactions and the ongoing popular reactions.’ Probeert Israël door er tijd overheen te laten gaan de demonstranten uit te putten en internationale aandacht naar de achtergrond te doen verdwijnen?

Terwijl Netanyahu aankondigde dat de sloop en evacuatie van Khan al-Ahmar voor een ‘korte periode’ uitgesteld zou worden, stelde hij namelijk ook dat het aan het kabinet is om te besluiten hoe lang dit uitstel zal duren. Een grote meerderheid van het Israëlische kabinet was voor het uitstel, behalve de ultra-orthodoxe zionistische politieke partij The Jewish Home.

Walid Assaf, hoofd van het National Committee to resist the Wall and Settlements, heeft bevestigd dat de Palestijnen en de internationale activisten de sit-in en demonstraties in Khan al-Ahmar zullen blijven voortzetten. Wij zullen ook blijven berichten wanneer Israël de plannen weer oppakt en onze aandacht voor Khan al-Ahmar niet laten verslappen.