Golf van geweld

De afgelopen dagen raasde er een golf van geweld over de Westoever. Israëlische kolonisten vielen daarbij zowel Palestijnse mensen als eigendommen aan. Ook Palestijnse boeren werden hier slachtoffer van. De afgelopen drie dagen registreerden wij zeven aanvallen, waarbij olijfbomen, land, jonge cactussen en boeren het slachtoffer werden.

Boeren aangevallen

Woensdag 19 december zijn Palestijnse boeren in het Masafer Yatta gebied in het district van Hebron aangevallen door Israëlische kolonisten. De kolonisten probeerden hierbij hun gewassen te vernielen en het Palestijnse land in te nemen. Een aantal boeren zijn hierbij licht gewond geraakt. In de jaren 1970 zijn de Palestijnse bewoners van Masafer Yatta verdreven uit het gebied, maar mochten na een lange juridische strijd terugkeren. De dreiging van verjaging of de afbraak van hun huizen blijft voor de bewoners echter onverminderd actueel.

Land verwoest

Donderdag de 20e vernielden kolonisten land van Um Saffa, ten noordwesten van Ramallah. De kolonisten uit illegale nederzettingen werden beveiligd door gewapende Israëlische soldaten. In de Jordaanvallei werd dezelfde dag een Palestijnse herder die zijn schapen liet grazen door soldaten weggejaagd.

Daarnaast hebben Israëlische kolonisten donderdagochtend Palestijns land in het dorp Battir verwoest. Dit om een nieuwe weg aan te leggen, wat vaak gevolgd wordt door de vestiging van een nieuwe nederzetting, een zogenaamde outpost. Het doel is meer Palestijns land in te nemen. Het dorp Battir ligt in het district van Bethlehem, en stond in 2014 op de UNESCO werelderfgoedlijst als ‘Palestina: Land van Olijven en Druiven’. Het noordwestelijke gebied van Battir is onlangs geconfisqueerd, ondanks dat eigenaren konden aantonen dat zij in bezit waren van het land.

Op woensdagochtend de 19e hebben Israëlische kolonisten met bulldozers Palestijns land in het dorp Assira al-Qibliya verwoest. Dit dorp ligt in het district van Nablus. De kolonisten waren afkomstig uit Yitzhar, en proberen hun illegale nederzetting uit te breiden.

Dinsdagavond de 18e hebben Israëlische kolonisten minstens 100 bomen van Palestijnse boeren ontworteld. Dit incident vond plaats in het dorp Tarqumiya, in district van Hebron. De kolonisten waren afkomstig uit de illegale nederzetting Adora.

Verder werden dinsdag in de Jordaanvallei zo’n tweehonderd jonge cactusplantjes ontworteld door het Israëlische leger.