Terugblik 2018

Update: Het bomentotaal voor 2018 is 2.373!

Op de laatste dag van 2018 staat de teller op 2.361 olijfbomen. In Palestina was het opnieuw een bewogen jaar, waarin de consequenties van de Israëlische bezetting iedere dag pijnlijk zichtbaar waren. Wat heeft 2018 betekend voor Plant een Olijfboom? Hier een terugblik op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

70 jaar Nakba

Voor de zeventigste maal werd dit jaar op 15 mei de Nakba herdacht: de catastrofe waarin zo’n 750.000 Palestijnen werden verdreven van hun land en huizen. Sinds die dag wachten zij op hun terug keer. Wij schreven en deelden berichten over de Great Return March in Gaza, die in maart begon en sindsdien nog elke dag Palestijnse levens eist.

Heftig plukseizoen

Tijdens het plukseizoen was er in onze liveblog te volgen hoe de Palestijnse boeren werden geteisterd door een golf van geweld. Ook vetrokken vanuit Nederland en België een diverse groep reizigers met Plant een Olijfboom om de boeren te helpen met plukken en met eigen ogen te zien wat er gebeurt. Zij spraken over een rijke ervaring, een emotioneel zware, indrukwekkende, maar bovenal bijzondere en waardevolle tijd.

 

Plukreis 2018

Op reis met Plant een Olijfboom

Tientallen mensen uit Nederland en België hebben gewerkt met Palestijnse families op hun land en maakten veel verschillende excursies. Mensen gingen naast de Plukreis ook mee met de Plantreis, de Kerstreis, en de Palestijnse Landdagreis. Daarnaast hielp Plant een Olijfboom een aantal mensen met het vormgeven van hun individuele reizen. De Jongerenreis viel dit jaar net buiten de Nederlandse zomervakantie, daarom hebben we meteen met onze partner afgestemd het volgend jaar anders te plannen, zodat ook Nederlandse jongeren weer mee kunnen doen.

Ondertussen breiden wij onze begeleiding uit. We organiseren nu niet alleen een bijeenkomst ter voorbereiding, maar ook na de reis organiseren we een reünie. Waar iedereen zijn verhalen kan delen en op ideeën kan komen om de ervaringen in te zetten om de Palestijnen ook vanuit Nederland te steunen.

Plant een Olijfboom in Nederland

WhatsApp Image 2018-12-16 at 12.29.51.jpeg

Namens Plant een Olijfboom waren er door het land verschillende vrijwilligers bij kramen te vinden waar mensen de gelegenheid hadden om te horen over ons werk, Palestijnse spulletjes te kopen en natuurlijk een olijfboom konden te sponsoren. Onze vrijwilligers verkleumden bijvoorbeeld op de Kerstmarkt in Utrecht om mensen te vertellen over de Palestijnse boeren; Deelden het verhaal tijdens iftars in de maand Ramadan; Stonden op het Bevrijdingsfestival; Gaven lezingen; Of zorgden ervoor dat er in de kerk gecollecteerd werd.

Steeds meer mensen vragen ons folders toe te sturen, om bijvoorbeeld in de regio Groningen uit te delen bij de wakes van Vrouwen in het Zwart, of gewoon aan vrienden en bekenden. Super tof!

Ook op Facebook zagen steeds meer mensen ons, en kregen we kort geleden de 2100e ‘vind ik leuk’. Via Facebook tipte iemand ons als project dat 1000 euro zou moeten krijgen van het Belgische Torfsfonds. We schreven ons in, en door veel stemmen van jullie werden wij geselecteerd en kregen we dit bedrag!

In maart was de jaarlijkse Plant een Olijfboom-dag. Een dag die in het teken stond van inspiratie, handelingsperspectief, ontmoeting en interactie. Er werd gesproken over wat wij in Nederland voor Palestina kunnen betekenen. Het was een geslaagde dag georganiseerd door vrijwilligers May en Carolien, waar opnieuw meer vrijwilligers zich hebben aangemeld voor Plant een Olijfboom. Waaronder Marthe die voor de website en Facebook is gaan schrijven en Loubna M die zich tijdens de Ramadan heeft ingezet.

1 sponsoren B.jpg

Loubna A en May zijn ons certificaten dream team! Hierboven las je al dat de teller op dit moment op 2.361 staat, dat is ongekend veel voor ons kleine landje, en een onwijs groot deel van de bomen die onze partner ieder jaar plant gesponsord door mensen uit de hele wereld. Afgelopen zomer werd duidelijk hoe belangrijk het sponsoren van olijfbomen is. Een aantal boeren uit het Palestijnse dorp al-Khader kregen een confiscatie-order, maar het land met olijfbomen werd met rust gelaten.

Het bestuur heeft gezocht naar uitbreiding. In januari zullen Saber en Marianne als bestuursleden aanschuiven bij de bestuursvergadering.

We zijn ontzettend dankbaar dat steeds vaker mensen besluiten ons (structureel) te steunen met een donatie. Daarmee kunnen we continuïteit aanbrengen in ons werk. We werden dit jaar ook gesteund met een bijzondere gift van ProPal die een groot deel Palestijnse producten aan ons schonk voor in onze stand. Marijke’s ProPal winkel gaat nog wel door alleen op een andere manier.

Khan al-Ahmar

We zijn blijven berichten over de dreiging van de sloop van het Palestijnse bedoeïnen-dorp Khan al-Ahmar en de deportatie van de bewoners. Ondanks dat de dreiging zeker niet verdwenen is, is de sloop en deportatie wel degelijk uitgesteld. Dit laat het belang zien van de internationale aandacht en solidariteit.

 
ahed tamimi.jpg

Ahed Tamimi vrij

Vanuit Nederland en België zijn er dit jaar 358 olijfbomen gesponsord voor Ahed Tamimi, die zondag 29 juli eindelijk met haar moeder werd vrijgelaten. Beiden hebben acht maanden in de gevangenis gezeten.

In memoriam

Dit jaar zijn we mensen verloren die zich jaren hebben ingezet voor Palestina. Mensen zoals Margriet Teders, Ds. Henri Veldhuis, recent Clemens Egelie en vorige week Ronald Dooper en Selena Jans. Onze woorden kunnen niet uitdrukken hoe waardevol hun strijd voor hoop, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid is geweest. Wij zijn blij dat voor hen de blijvende herinnering van olijfbomen in dit plantseizoen aangeplant zullen worden, en met dankbaarheid strijden wij verder voor de waarden waarop deze mensen hun leven stoelden.

De Filmdag “met het oog op Palestina” werd opgeheven. Met het overgebleven geld wordt onder andere een olijfboomgaard aangeplant met 56 olijfbomen.

 

Houd hoop levend in 2019

Zijn er aanwijzingen voor optimisme in 2019? Gezien de afgrijselijke berichten die de Palestijnen ten deel vallen en ons dagelijks bereiken zinkt de hoop je makkelijk in de schoenen. Echter zien we ook een verschuiving, meer mensen sponsoren olijfbomen, willen op reis gaan, sluiten zich aan als vrijwilliger, en dit gebeurt niet alleen bij Plant een Olijfboom, maar ook bij andere organisaties die zich inzetten voor de Palestijnen. Dat de hardheid en realiteit van de bezetting nog steeds voortduurt betekent dat we ons het komende jaar opnieuw keihard moeten inzetten voor het behoud van het Palestijns land. We blijven de hoop gewoon levend houden, met steeds meer mensen. Een jaar met nóg meer olijfbomen voor de Palestijnse boeren en nog meer mooie (en ook de harde), oprechte verhalen en ervaringen in Palestina.

 
Harten van Palestijns olijfhout

Harten van Palestijns olijfhout

Bedankt lieve mensen!

Heel erg bedankt aan alle mensen die gesponsord, gedoneerd, gereisd, gedeeld, en geholpen hebben!

En een onwijze dikke duim omhoog aan onze geweldige vrijwilligers die zich in 2018 zo waardevol hebben ingezet: Loubna, Loubna, May, Marthe, Mark, José, Agaath, Saber, Soumaya, Karima, Ingeborg, Marijke, Luc, Adrie, Wim, Marianne, Gonnie, Carolien, Lian, Jan, Jan, Bert, Henk, Geeske, Ludka, Mechtild, Hiske, Rinske, Johan en Hazem.

Namens het bestuur: John, Harrie, Marianne, Saber en coördinator Esther