In Memoriam Margriet Teders bos

Margriet 2.jpg

Afgelopen dinsdag, 13 februari, overleed de altijd strijdbare en standvastige Margriet Teders op bijna 92 jarige leeftijd. Vele mensen kennen haar van activiteiten en acties gericht op rechtvaardigheid voor de Palestijnen waarbij zij aanwezig was, of zagen beelden van haar op social media. Ze heeft zich in haar leven voor heel veel verschillende zaken ingezet. En was een echt boegbeeld in de strijd tegen het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan door de koloniale bezetting door Israël.

Een olijfboombos voor Margriet?

José van Leeuwen initieerde het idee om voor Margriet Teders olijfbomen in Palestina te laten aanplanten. En al veel mensen hebben ondertussen een olijfboom in haar naam gesponsord. De olijfbomen zullen in het volgende plantseizoen bij elkaar worden geplant als een bos. Er zal dan in overleg met de nabestaanden ook een speciale plaquette in memoriam aan Margriet Teders geplaatst worden.

Paul Lamp, “partner van Margriet in de strijd voor de bevrijding van Palestina” schreef ons:

“Onze Margriet is niet meer onder ons.

Bijna 50 jaar was zij een onvermoeibare strijdster tegen het onrecht dat Palestina al 100 jaar wordt aangedaan. Zij was een voorbeeld voor ons allemaal en gaf het nooit op.

Zeker ook voor mij. Ik leerde haar zeven jaar geleden voor het eerst kennen tijdens een Palestina Festival in Maastricht. Zij was toen 85 jaar oud en tijdelijk stokdoof. Wij communiceerden met elkaar via opschrijfboekjes. Het was de tijd van de ‘Sloop de Muur‘ campagne. Wij trokken samen de stad in om handtekeningen te vragen. De campagne zat toen in het slob.

Zij, als belezen vrouw, stelde dat wij ons moesten gaan richten op het publiek dat leest. Dat zijn namelijk mensen die over de dingen na plegen te denken. Dus stelde ik voor om boekenmarkten te gaan bezoeken. Als eerste togen wij naar de Dordtse boekenmarkt. Het was een groot succes. Daarna gingen wij naar Zutphen en Deventer, waar de mensen soms in de rij stonden om te mogen tekenen. Ruim twee jaar zijn wij zo bezig geweest. Het uiteindelijke resultaat was 65.000, 25.000 meer dan de benodigde 40.000 handtekeningen! Zonder haar bovenmenselijke inzet was dit nooit gelukt.

Margriet was een bijzondere vrouw aan wie Palestijnse vrijheidsstrijd zeer veel te danken heeft gehad. Daarom ondersteun ik van harte het plan om een olijfboomgaard met haar naam in Palestina te stichten. Koop een of meerdere bomen hiervoor. Houdt de Palestijnse economie in stand. Laten wij in de geest van Margriet blijven volhouden.”

 
 

Verschillende manieren om te sponsoren

  1. Je kunt via bovenstaande button een olijfboom sponsoren. Op het formulier kun je aanvinken dat de olijfboom voor Margriet Teders bestemd is.
  2. Je kunt ook direct 20 euro (of 22,50 als je een papieren certificaat wilt ontvangen) op onze rekening ovv Margriet Teders. IBAN: NL53 TRIO 0198335857 t.n.v.: St Plant een Olijfboom. BIC code (voor betalingen vanuit het buitenland): TRIONL2U
  3. Verschillende mensen vroegen of het ook mogelijk is om een olijfboom te sponsoren wanneer internet bankieren geen optie is. Dat is op een aantal manieren mogelijk:
Margriet 3.jpg
  • Tijdens de Plant-een-Olijfboom-dag op 3 maart in Utrecht.
  • José van Leeuwen is aanwezig tijdens de herdenkingsdienst aanstaande zaterdag. Je kunt haar geld geven en je gegevens doorgeven.
  • Vraag iemand om hulp bij het digitale stukje en geef die persoon het bedrag cash.
 

Margriet Teders
18 februari 1926 - 13 februari 2018

Margriet balkon.jpg