Terugblik Plant een olijfboom-dag 2018

IMG_7507.jpg

Zaterdag 3 maart was het zover: de jaarlijkse Plant een Olijfboom-dag! Deze dag stond in het teken van inspiratie, handelingsperspectief, ontmoeting en interactie, en begon met een lunch verzorgd door Zahia's Oosterse Maaltijden en restaurant Syr. Het ging ook over wat jij kunt doen, groot- of kleinschalig, lees daarover meer hieronder!

IMG_7516 copy.jpg

Pluk-reiservaring

Vervolgens werden de bezoekers meegenomen met het reisverhaal van Johan Feitsma. Ondanks dat Johan al meerdere keren in het gebied op bezoek is geweest, maakte deze reis veel indruk op hem. Het was onder andere erg bijzonder om met meer dan 70 internationale vrijwilligers de olijven te oogsten en de ervaringen met de bezetting direct van de boeren te horen.

Tijdens de Plukreis werd Johan Feitsma geinterviewd door het Palestijnse televisienetwerk 'PNN'. Bekijk hier de beelden, vanaf 2:02 is Johan te zien en horen.

 

Wat kunnen we in Nederland voor Palestina betekenen?

Via Plant een Olijfboom is het mogelijk om je in te zetten. Esther vertelde dat de stichting op zoek is naar versterking, zowel in het bestuur als voor het uitvoeren van van alles waar Plant een Olijfboom zich mee bezighoudt. Daarom is Plant een Olijfboom op zoek naar diverse coördinatoren zoals een activiteiten-coördinator, communicatie-coördinator, certificaten-coördinator en een bestuurslid die het leuk vindt zich met financiële zaken bezig te houden. Neem contact met het bestuur op als je je ook voor Plant een Olijfboom wilt inzetten!

IMG_7527.jpg

Hazem uit Gaza vertelde over zijn leven daar en hoe het was om zich te realiseren dat mensen in Nederland zich inzetten voor rechtvaardigheid in Palestina toen hij eenmaal in Nederland was. Dat was voor hem erg inspirerend en waardevol. Hij vertelde ook dat Plant een Olijfboom graag olijfbomen in Gaza aan wil planten, en dat dit gerealiseerd kan worden als er een coördinator gevonden wordt om het project in goede banen te leiden.

DSC09795.JPG

Harrie presenteerde het Plant een Olijfboom-spel, dat spelers in de huid laat kruipen van Palestijnse boeren die leven onder bezetting. Iedereen die graag een activiteit wil organiseren kan hier gebruik van maken. Om iets te doen voor Plant een Olijfboom hoef je niet meteen coördinator te worden, je kunt ook in eigen omgeving iets kleiners of groters organiseren.

Marijke Kruyt gaf allerlei praktische tips om op laagdrempelige wijze te helpen door olijfbomen als cadeau te geven. Zij kreeg zulke waardevolle reactie van de ontvangers, bijvoorbeeld tijdens een uitvaart waar ze geen bloemen maar een olijfboom-certificaat meebracht.

Na de bijeenkomst liet Loubna, die afgelopen jaar mee ging met de Jongerenreis, weten geïnteresseerd te zijn zich bezig te houden met de certificaten. En ondertussen is zij daarmee aan de slag gegaan! Loubna & May zorgen ervoor dat er mooie (gekalligrafeerde) certificaten opgestuurd worden wanneer je een olijfboom sponsort. Ook lieten een aantal andere bezoekers weten zich ook te willen gaan inzetten, echt super!

Filmdag met het oog op Palestina

IMG_7532.jpg

De dag werd afgesloten met de indrukwekkende film ‘Sons of Eilaboun’ die werd verzorgd door de ‘Filmdag met het oog op Palestina’. Dina Zbidat en Jules Sol begeleidde het nagesprek. Dina vertelde over haar persoonlijke ervaringen als Palestijnse opgroeiend in Sachnin, een dorp niet ver van Eilaboun.

Het was een zeer geslaagde dag en namens het bestuur van Plant een Olijfboom willen we iedereen bedanken die aanwezig was en zich tijdens deze dag heeft ingezet!

May & Carolien