Great Return March

Het dodenaantal onder de Palestijnen die meedoen aan de Great Return March is intussen opgelopen tot 47, terwijl er in totaal meer dan 4000 gewonden zijn gevallen. Op vrijdag 20 april, de vierde vrijdag van protest, zijn er 4 Palestijnen door het Israëlische leger gedood. Onder hen Mohammed Ibrahim Ayyoub, een 15-jarige jongen uit Jabalia, Noord-Gaza. Onder de slachtoffers bevinden zich demonstranten, kinderen, journalisten en ook hulpverleners.

Palestijnse journalisten proberen naar Gaza af te reizen om zo een beeld te kunnen geven van de vreedzame demonstratie en het geweld dat wordt gebruikt door het Israëlische leger. Op 6 april werd journalist Yaser Murtaja doodgeschoten in Gaza. Ondanks dat ze hesjes met ‘Press’ erop dragen die het duidelijk zichtbaar maken dat ze journalisten zijn, zijn ook veel Palestijnse journalisten slachtoffer van Israël’s open-fire policy aan de grens aan Gaza. Vorige week is opnieuw een Palestijnse journalist is zwaargewond geraakt toen hij verslag wilde doen van de protesten. Men zegt dat Israëlische ziekenhuizen de man weigerden te helpen, waardoor de man moest worden overgeplaatst naar Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Abu Bakr, hoofd van de Palestinian Journalists’ Syndicate, vertelt dat het de Palestijnse autoriteiten veel moeite kostten om Israël te overtuigen om de overplaatsing mogelijk te maken.

Ondanks de wereldwijde kritiek van internationale mensenrechtenorganisaties, blijft Israël met onder andere kogels en traangas aanvallen uitvoeren tegen de Palestijnen in Gaza. Beeldmateriaal laat zien hoe Israëlische scherpschutters doelbewust schieten op ongewapende Palestijnen, en dat zelfs de plekken waar hulpverleners gewonde Palestijnen verzorgen worden aangevallen met traangas. Geruchten gaan dat het vuur zelfs wordt geopend op ambulances, die gewonden naar ziekenhuizen proberen te vervoeren.

De lokale activisten in Gaza maakten op 19 april bekend dat ze hun tenten vijftig meter dichter bij de grens hebben verplaatst. Dit om duidelijk te maken dat ze niet tegen gehouden kunnen worden en hun doelen zullen blijven nastreven. De tenten symboliseren de het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen. De protesten begonnen op 30 maart (Landdag) en gaan door tot 15 mei (Nakba), waarop het 70 jaar geleden is dat 750.000 Palestijnen uit hun dorpen verdreven werden door Zionistische milities. Sinds 2007 is Gaza volledig van de buitenwereld afgesloten door de Israëlische blokkade, en wordt het ook wel een grote openluchtgevangenis genoemd.

De VN blijft oproepen voor een transparant en onafhankelijk onderzoek naar de misdaden in Gaza, terwijl de situatie blijft escaleren. Intussen kijkt de wereld toe hoe Israël doelbewust aanvallen pleegt op onschuldige Palestijnse burgers. Vanwege het recente Israëlische geweld heeft de bekende Amerikaans – Joodse actrice Natalie Portman besloten niet deel te nemen aan de ceremonie in Jeruzalem waar ze de aan haar toegekende prestigieuze Genesis Price in ontvangst zou nemen. Het Palestinian Boycott, Divestment and Sanctions National Committee roept op om een wapen-embargo in te stellen.

bron: http://maannews.com/Content.aspx?id=780048

Je kunt de Great Return March steunen door te volgen, liken en delen. Hopelijk biedt grote internationale bekendheid enigszins bescherming voor de betogers.

Vandaag wordt door de deelnemers van de Landdagreis olijfbomen aangeplant op het Palestijnse land. Je kunt een filmpje van vanmorgen bekijken waarin Kristel de betekenis van Landdag uitgelegd en je de vrijwilligers aan het werk kunt zien.

En jij kunt vandaag ook concreet in actie komen voor de landrechten van de Palestijnen! Door een olijfboom aan te laten planten die helpt het land gecultiveerd te houden en het zo beschermd tegen confiscatie.