Palestijnse Landdag

Een Palestijnse man houdt een jonge olijfboom vast om te planten in Zuid Gaza.  Foto : Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

Een Palestijnse man houdt een jonge olijfboom vast om te planten in Zuid Gaza. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

Vandaag is de Palestijnse Landdag, de jaarlijkse herdenking van een fataal verlopen protest tegen landconfiscaties in Galilea, waarbij in 1976 zes doden vielen.

Het is ook de dag waarop duizenden Palestijnen met de sleutels in de hand terugkeren naar hun gestolen grond en huizen, vreedzaam. Maar ver komen zij over het algemeen niet, zij worden gestopt door Israëlische soldaten, in Galilea, in Gaza, aan de grens met Libanon en op de Westelijke Jordaanoever.

In Gaza wordt verwacht dat veel Palestijnse burgers voor hun recht op terugkeer mee zullen lopen in de #GreatReturnMarch. Ook is bekend dat Israël 100 sluipschutters wil inzetten om dit vreedzame protest de kop in te drukken. En hoewel de betogers niet dichter dan 700 meter bij de grens zullen komen, valt te vrezen dat er wéér slachtoffers gaan vallen.

Omar Sammour kust zijn vader ( IMEMC News )

Omar Sammour kust zijn vader (IMEMC News)

Ten tijde van schrijven werd reeds een Palestijnse boer omgebracht door een Israëlische tank en raakte een andere boer gewond toen zij aan het werk waren op hun land. De Palestijn heet Omar Wahid Nasrallah Samour en was 27 jaar. Volgens ooggetuigen waren ze peterselie aan het plukken. Er waren geen protestacties of confrontaties in het gebied waar de boeren werkten, of op dat moment in het hele kustgebied, toen de Israëlische aanval werd uitgevoerd. Donderdagavond werden zeven Palestijnen door kogels geraakt in Khan Younis en Gaza City.

Ook de Palestijnen op de Westoever, in Jeruzalem, binnen Israël en in de diaspora zullen opstaan voor hun recht op terugkeer, recht op gelijkheid en rechtvaardigheid. De bezette Palestijnse Gebieden worden sinds vannacht 0:00u afgesloten tot en met zaterdag 7 april. Alle grensovergangen met de bezette gebieden blijven die tijd gesloten.

Je kunt de Great Return March steunen door te volgen, liken en delen. Hopelijk biedt grote internationale bekendheid enigszins bescherming voor de betogers.

Vandaag wordt door de deelnemers van de Landdagreis olijfbomen aangeplant op het Palestijnse land. Je kunt een filmpje van vanmorgen bekijken waarin Kristel de betekenis van Landdag uitgelegd en je de vrijwilligers aan het werk kunt zien.

En jij kunt vandaag ook concreet in actie komen voor de landrechten van de Palestijnen! Door een olijfboom aan te laten planten die helpt het land gecultiveerd te houden en het zo beschermd tegen confiscatie.