Israëlische kolonisten verbranden 300 Palestijnse olijfbomen

300 bomen.JPG

Op zondagavond 24 juni hebben Israëlische kolonisten in het dorp Tell een groot deel van Palestijnse landbouwgrond in brand gestoken. Tell is een dorp, gelegen in het district van Nablus, in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Ook een boer uit Far'ata is een van de gedupeerden.

Een boer uit het gebied, Khaled Asida, vertelde Ma´an Nieuwsagentschap wat er gebeurde. Volgens Asida waren de daders afkomstig uit de illegale nederzetting Havat Gilad, gelegen in het gebied van Nablus. Door de brand zijn ten minste 300 olijfbomen verwoest. Asida voegde hieraan toe dat de landbouwgrond in handen was van de Palestijnse bewoners van het dorp, Fathi al-Hassan en Musi al-Shartouk, en van een andere Palestijnse boer uit het dorp Far’ata. Far’ata is het dorp waar ook de 1100 olijfbomen van Erik Ader geplant werden voor zijn vader de verzetsheld Ds. Ader. Het nieuws is bevestigd door Ghassan Daghlas, de Palestijnse official die de activiteiten van de Israëlische kolonisten in gebied in het noorden van de Westelijke Jordaanoever volgt.

De outpost Havat Gilad nov 2017

De outpost Havat Gilad nov 2017

Eerder dit jaar werd bekend dat de Shin Bet, de interne geheime dienst van Israël, in 2018 een grote stijging zag van Israëlische misdaden gemotiveerd door haat tegen Palestijnen. Volgens het rapport, dat verscheen in april, waren er al dertien aanvallen in de eerste vier maanden van het jaar. Dit was volgens de Shin Bet meer dan in heel 2017: toen waren er ‘slechts’ acht aanvallen. Palestijnen verklaarden echter dat er veel meer aanvallen hebben plaatsgevonden in 2017, dan gerapporteerd is door Shin Bet. Volgens de United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) zijn er in 2016 een totaal van 107 aanvallen gemeld. Deze aanvallen, gepleegd door Israëlische kolonisten, waren gericht op Palestijnen en hun bezittingen in de Westelijke Jordaanoever en het bezette Oost-Jeruzalem.

Veel Palestijnse activisten en mensenrechtengroepen beschuldigen Israël van de aanmoediging van een ‘cultuur van straffeloosheid’ als het gaat om Israëliërs die geweld gebruiken tegen Palestijnen. Bovendien worden er door extremistische Israëlische kolonisten zogenaamde prijskaart (price tag) aanvallen gepleegd. Deze aanvallen zijn een vorm van vergelding: de extremisten vallen Palestijnen en hun eigendommen aan om duidelijk te maken dat ze tegen alle Israëlische restricties zijn, opgelegd aan hun nederzettingen en hun outposts. Met outposts wordt het begin van een illegale Israëlische nederzetting bedoelt.

Tussen de 500.000 en 600.000 Israëliërs wonen momenteel, verspreid over Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, in Jewish-only nederzettingen. Deze nederzettingen zijn in strijd met internationale wetgeving. Recent werd aangekondigd de nederzettingen verder uit te breiden. De internationale gemeenschap reageerde hierop met kritiek.

Tekstbron: Ma'an nieuwsagentschap
Beelden: Plant een Olijfboom