Het verhaal achter de 22.222e olijfboom

Na veertien jaar actief te zijn hebben we onlangs een mijlpaal bereikt: de 22.222e olijfboom is gesponsord. Deze boom werd gesponsord door Barbara van Vliet en om dat te vieren mocht zij de 22.223e boom gratis aan iemand cadeau geven. We zijn in gesprek gegaan met Barbara, waarin ze ons vertelt waarom zij al jaren Plant een Olijfboom steunt.

barbara 1.JPG

Barbara gaat mee terug met het begin van de Plant een Olijfboom, toen het nog de Olijfbomencampagne was. Via een vriend kreeg zij te horen dat de YWCA op zoek was naar een nieuwe penningmeester. De YWCA, een internationale vrijwilligersvereniging die zich wereldwijd inzet voor een rechtvaardige wereld, was een van de organisaties die in Nederland de campagne bekendheid gaf. Als penningmeester hield Barbara de administratie bij van de gesponsorde olijfbomen, waardoor ze bekend werd met Plant een Olijfboom.

In 2012 maakte Barbara met de organisatie een reis door Palestina en werd hier geraakt door het onrecht dat wordt gedaan aan de Palestijnen. Ze werd zich bewust van hoe de Palestijnen worden beperkt in hun leven in alles wat zij doen. Tijdens een bezoek aan Palestijnse boeren op de Westoever zag ze van dichtbij wat een olijfboom voor hen betekent. ‘Het mooiste aan Plant een Olijfboom is dat je met iets simpels, een olijfboom van 20 euro, hoop kunt geven aan de mensen die daar een leven leiden dat zoveel ingewikkelder in elkaar steekt dan hier in Nederland,’ vertelt Barbara. Volgens Barbara maakt dit het zo bijzonder, want ook als je weinig tijd hebt om je als vrijwilliger in te zetten: een olijfboom betekent zoveel voor de Palestijnse boeren: ‘Je geeft hen hoop, je zorgt dat de Palestijnse boeren kunnen leven, hun land bewerken en toegang kunnen houden tot hun land,’ benadrukt Barbara.

Via Facebook volgt ze Plant een Olijfboom nauwlettend en zo las ze dat het aantal van 22.222 olijfbomen dichtbij was. Toch was Barbara verrast toen ze hoorde dat zij diegene was die de 22.222e boom sponsorde. ‘Ik weet dat we een aantal hele goede jaren hebben gehad, dat er zo’n 2000 bomen werd gesponsord in één jaar, en nu hebben we dan echt de 22.222 bomen gehaald.’

Wat is het verhaal achter de 22.223e boom?

Kristel en Barbara luisteren naar het verhaal van een boer tijdens een reis in Palestina

Kristel en Barbara luisteren naar het verhaal van een boer tijdens een reis in Palestina

Barbara was geschokt toen ze las hoeveel doden er opnieuw op één dag waren gevallen in Gaza. Daarom besloot zij opnieuw een boom te sponsoren. Deze 22.223e boom laat Barbara planten in de naam van haar goede vriendin Kristel, de voormalige coördinator van de campagne: ‘Zij heeft de boom verdiend, omdat ze al zoveel voor de campagne heeft gedaan.’

Hoeveel bomen heeft ze intussen gesponsord? Over die vraag moet Barbara even nadenken. Ze gokt dat het aantal tussen de twintig en dertig ligt. Het gaat volgens Barbara om de Palestijnse boeren daar, dus de bomen werden vaak niet specifiek in de naam van iemand geplant. Wel vond Barbara het mooi om twee bomen in de naam van haar twee dochtertjes te planten: ‘Ook al snappen ze het nu nog niet, later zullen ze horen dat er in Palestina een boom in hun naam geplant is.’

Een olijfboer kijkt naar het jonge boompje dat op zijn land is geplant

Een olijfboer kijkt naar het jonge boompje dat op zijn land is geplant

In het interview spreekt Barbara haar wens uit ooit terug te gaan naar Palestina, het liefst samen met haar kinderen. Ze heeft zich verwonderd over hoe mooi het land is en hoe, ondanks de onderdrukking, de Palestijnen zo vrolijk en gastvrij zijn. Barbara zal zich dan ook verbonden blijven voelen met Plant een Olijfboom, want voor haar is de boodschap van hoop het belangrijkste. ‘We kunnen die 44.444 olijfbomen ook zeker halen!’ aldus Barbara.