Kolonisten vallen wandelgroep aan

479306C.jpeg

Op vrijdag 20 juli hebben Israëlische kolonisten deelnemers van wandelgroep ‘Hike and Explore your Homeland’ in Ramallah aangevallen. De vreedzame groep organiseert wekelijkse wandelingen om jonge Palestijnen de kans te geven meer over Palestina en haar landschap te leren. De deelnemers die vrijdag zijn aangevallen  waren onderweg naar de natuurlijke bron ‘Ein al-Zarqua', in het Palestijnse dorp Beitello, in het district van Ramallah. Met geweld probeerden de Israëlische kolonisten ervoor te zorgen dat de deelnemers hun tour niet voort konden zetten. Sommige deelnemers werden gewelddadig aangevallen en ook werden er racistische beledigen geschreeuwd naar de groep.

De Israëlische kolonisten zijn afkomstig uit de illegale Israëlische nederzetting Hallamish, in het bezette gebied van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De illegale nederzetting Hallamish is gebouwd op het land van de Palestijnse dorpen Nabi Salih en Deir Nidham, dat is ingenomen door Israëlische soldaten.

Deze aanval is een poging van de Israëlische kolonisten om te zorgen dat Palestijnse landbezitters en toeristen het gebied rondom de nederzetting niet kunnen bereiken. Zij hebben het plan om meer land in te nemen zodat zij hun illegale nederzetting uit kunnen breiden. Dit is niet de eerste keer dat Israëlische kolonisten probeerden om de bewegingsvrijheid van Palestijnen te beperken. Groepen werden vaker lastig gevallen en Palestijnse boeren werden tegengehouden om hun land te bereiken zodat ze het niet kunnen cultiveren.

Tussen de 500.000 en 600.000 Israëliërs wonen momenteel, verspreid over Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, in Jewish-only nederzettingen. Deze nederzettingen zijn in strijd met internationale wetgeving.

De Palestijnse autoriteiten hebben geen rechterlijke bevoegdheid over de Israëliërs in de Westelijke Jordaanoever. De acties van de Israëlische kolonisten gebeuren vaak onder toeziend oog van Israëlische soldaten, die nauwelijks opkomen voor de bescherming van de Palestijnse bewoners.

Veel Palestijnse activisten en mensenrechtengroepen beschuldigen Israël van het creeeren van een ‘cultuur van straffeloosheid’ als het gaat om Israëliërs die geweld gebruiken tegen Palestijnen. 

Text en beelden: Ma'an nieuwsagentschap
 

349043C.jpeg