Waterleidingen afgesloten en vernield in Jordaanvallei

478394C.jpeg

Origineel 24 juli, update 25 juli

Woensdag 25 juli waren Palestijnse waterleidingen opnieuw doelwit. Vier Israëlische bulldozers vernielden leidingen die het dorp Ras al-Ahmar in het noorden van de Jordaanvallei voorzien van water. De lokale Palestijnse boeren gebruiken het water om te drinken en het land te irrigeren. De bulldozers bewerkten daarbij ook vijf uur lang het omliggende land om een 2,5 km lange militaire weg te creëren, welke nu tot een gesloten militaire zone is verklaard. Terwijl dit gebeurde werd het de Palestijnse bewoners van het gebied verboden om het gebied te betreden of te verlaten.

De dorpelingen van Ras al-Ahmar hebben nogal wat te leiden onder de bezetting. Hun dorp wordt regelmatig overvallen door Israëlische soldaten, die de bewoners uren en soms dagen uit hun huizen wegsturen onder het mom van militaire operaties. Ook is de locatie van het dorp bestempeld als een Israëlische militaire vuurzone. Ongeveer 20 procent van de bezette Westelijke Jordaanoever is tot “vuurzone” gemaakt sinds de jaren 70, maar volgens de VN wordt bijna 80 procent van deze gebieden niet gebruikt voor militaire training. Mensenrechten groepen hebben Israel ervan beschuldigd om te gedeeltes van de Westoever uit te roepen tot vuurzones om zo de gebieden te kunnen annexeren.

Afsluiten van waterleidingen

Op donderdag 19 juli hebben de vertegenwoordigers van het Israëlische water-tech bedrijf ‘Mekorot’ zo’n 3,000 dunams (741 hectaren) aan Palestijns agrarisch land in de Jordaanvallei afgesloten van watertoevoer.

Volgens Azzam al-Haji, hoofd van de gemeente van Furush Beit Dajan, een dorp in het noorden van het district van Nablus, op de Westelijke Jordaanoever, vertelt dat het donderdagmorgen Israëlische leger begon te graven naar de waterpoelen. Ze probeerden hiermee de waterleidingen die de Palestijnse boeren voorzien van water te scheiden.

478392C.jpeg

Vervolgens sloten de Israëlische troepen de waterpoelen, waardoor er geen water meer kon stromen naar de 3,000 dunams aan landbouwgrond. Meer dan 1200 Palestijnse bewoners zijn afhankelijk van deze grond. Het water is onmisbaar voor de groei van de agrarische productie. Welke de economische groei van vele Palestijnse boeren stimuleert.

478395C.jpeg

Eerder deze maand hebben Israëlische troepen meer dan 400 meter aan waterleidingen vernietigd. Deze waterleidingen zijn een belangrijke levensbron voor vele Palestijnse bewoners van de Jordaanvallei. De meeste bewoners zijn boeren of Bedoeïenen, de Arabische nomaden. De bewoners van de Jordaanvallei wonen voornamelijk in enclaves die zijn afgesloten door Israëlische militaire zones, checkpoints en meer dan dertig illegale Israëlische nederzettingen.

Text en beeld: Ma’an nieuws agentschap, nieuwsberichten: 19 juli en 25 juli

478393C.jpeg
478396C.jpeg