De legalisering van nederzettingen en versoepeling van wapenwetten voor kolonisten

Israëlische kolonist laat zijn zoontje zien hoe een machinegeweer werkt

Onlangs heeft het Jerusalem District Court bepaald dat de Israëlische kolonisten de illegale nederzetting Mitzpeh Kramim (in de omgeving van Ramallah) met “goede bedoelingen’’ bouwen, en daarom hoeft de nederzetting niet te worden verwijderd. Dit terwijl Mitzpeh Kramim illegaal is gebouwd op particulier Palestijns land.

De uitspraak is in tegenstrijd met eerdere rechterlijke uitspraken die de Israëlische overheid dwongen om de outposts te verwijderen, die zonder toestemming waren gebouwd op Palestijns land in de bezette gebieden. Met een outpost wordt het begin van een nederzetting bedoeld.

Nederzetting Mitzpeh Kramim

Dr. Hanan Ashrawi, Executive Committee Member van de Palestinian Liberation Organization (PLO), spreekt zich uit tegen deze rechterlijke uitspraak: “De Israëlische annexatie van Palestijns land, zowel publiek als particulier, is een schending van het internationaal recht en conventies.’’ Hierbij verwijst ze naar de UN Veiligheidsraad Resolutie 2334. Het kan worden gezien als een oorlogsmisdaad onder het Internationaal Strafhof en de Vierde Geneefse Conventie. Verder zegt Ashrawi dat “Deze uitspraak vernietigd moet worden omdat het een gevaarlijk precedent schept voor witwassen van de illegale nederzettingen en meer wetteloosheid en gewelddadigheden aanmoedigt bij de extremistische kolonisten die het Palestijnse volk terroriseren, met name in de plattelandsgebieden en de afgelegen dorpen.”

Versoepeling wapenwetten

Bovendien heeft de Israëlische overheid in juli haar plannen gepresenteerd om de restricties voor het wapenbezit van Israëlische kolonisten te versoepelen. Door legale veranderingen zouden alle Israëlische burgers met wapentraining in aanmerkingen komen voor een wapenvergunning. Deze voorgestelde plannen zouden met name gelden voor de Israëlische kolonisten die dichtbij de muur wonen.

Ashrawi legt uit dat het nu “een kwestie van uiterste urgentie is geworden voor de VN om de beschikbare opties die Palestina bescherming kunnen bieden in te zetten. Bovendien moet het Internationaal Strafhof een proces aanspannen tegen de kolonisten, vanwege hun criminaliteit en het stelen van het Palestijnse land. Ahsrawi roept de internationale gemeenschap op om “te handelen naar zijn eigen beslissingen en beginselen om Israël verantwoordelijk te houden voor haar acties, om zowel de wil als moed te tonen om het wereldwijde juridische en politieke systeem te verdedigen.”

Bron en tweede beeld: Ma’an Nieuwsagentschap
Eerste beeld: Middle East Monitor MEMO