Olijfbomen planten in augustus

In de zomer worden er normaal vanwege de hitte geen olijfbomen geplant, maar dit jaar kon er een bijzondere uitzondering worden gemaakt. Tijdens haar reis in Palestina ontmoette onze vrijwilliger Marthe de Franse jongens Mustafa, Wissam en Adel. Drie studenten met ieder hun eigen achtergrond en relatie met Palestina. Samen hebben ze genoeg donateurs verzameld om 55 olijfbomen te sponsoren. Marthe vertelt:

Een jongetje uit de familie helpt ook mee

Op 3 augustus vertrok ik samen met Muhanad, de coördinator van de Palestijnse Olive Tree Campaign naar Hebron om 55 olijfbomen op te halen. De olijfbomen zouden worden geplant bij de Palestijnse boer Mohamad Marzouq. De familie Marzouq heeft 69 dunams land in Aztion, dat deel uitmaakt van het dorp Al-Khader. Zijn land bevindt zich in het gebied met de status C. Dit betekent dat dit grondgebied in de Westelijke Jordaanoever onder volledig Israëlisch militair toezicht valt. In dit gebied zijn sinds 1967 steeds meer illegale Israëlische nederzettingen gesticht. Het land van Mohamad is omringd door twee nederzettingen, waardoor de dreiging heel dichtbij komt. Bovendien gaan er geruchten dat de Israëlische regering in dit gebied een nieuw vliegveld wil plaatsen. Dit betekent dat het land van Mohamad in gevaar is. Daarom is het van groot belang om het Palestijnse land in deze omgeving gecultiveerd te houden. Aangezien Mohamad beschikt over de juiste middelen om zijn land van water te voorzien konden de olijfbomen ook tijdens de warme zomer worden geplant.

Motivatie

Mustafa, Wissam en Adel planten 55 bomen

Mustafa, Wissam en Adel namen het initiatief om zoveel mogelijk donateurs voor gesponsorde olijfbomen te vinden om tijdens hun reis bij een Palestijnse boer te gaan planten. Wat heeft deze drie jonge studenten gemotiveerd? Wissam hoorde vorig jaar tijdens zijn reis naar Palestina voor het eerst over de Olive Tree Campaign: ‘Ik ontmoette een boer van wie ieder jaar steeds meer van zijn land werd geconfisqueerd, en na de bouw van de muur werd bijna alles dat er nog van over was ook ingenomen. Ik vond dat zo onrechtvaardig.’ Toen hij samen met zijn vrienden het plan maakten om af te reizen naar Palestina, vertelde Wissam hen over zijn eerdere ervaringen. De jongens kregen zo een doel voor ogen: tijdens hun volgende reis wilden ze bij een Palestijnse boer olijfbomen planten.

‘Van jongs af aan heb ik gezien hoe oneerlijk de Palestijnen werden behandeld en hoe de daders hier ongestraft mee weg kwamen. Ik heb me daardoor altijd voor het Palestijnse volk willen inzetten,’ vertelt Mustafa. ‘Ik wilde de verhalen over het Palestijnse onrecht delen en Israëlische producten boycotten, maar ik wilde altijd meer doen. Daarom ben ik samen met Wissam en Adel naar Palestina gegaan om met mijn eigen ogen de situatie te zien,’ gaat hij verder.

In hun omgeving hebben de jongens verteld over The Olive Tree Campaign en uiteindelijk hebben zich zoveel mensen aangemeld, dat er 55 olijfbomen konden worden geplant. De jongens hebben in de brandende zon drie uur lang hard gewerkt om de olijfbomen te planten. Marthe hielp ook een aantal bomen te planten. Nadat de olijfbomen in de grond stonden en van water waren voorzien, nodigde Mohamad iedereen uit voor arab coffee in zijn huis. ‘We werden hartelijk ontvangen en kregen verse druiven mee van het land van de familie. Mohamad, zijn vrouw en zoon bedankten ons voor onze hulp, en het luisteren naar het verhaal van de familie.’ zei Marthe. ‘We waren helemaal uitgeput, maar we hebben iets moois achter kunnen laten op het Palestijnse land en bij de familie Marzouq,’ gaat Wissam verder. In de toekomst hopen Mustafa, Wissam en Adel opnieuw een bezoek te kunnen brengen aan Palestina. ‘Hopelijk kunnen we dan een nog groter aantal olijfbomen planten, want ook al zouden de bezetters het land en de bomen verwoesten, we zullen ze altijd blijven planten,’ aldus Mustafa.

Reactie van Marthe

Marthe en boer Mohamad Marzouq

“Hopelijk kan dit bijzondere verhaal van Wissam, Adel en Mustafa meer mensen inspireren om de missie van Plant een Olijfboom te verspreiden en nog meer olijfbomen te sponsoren. Na zes weken door te hebben gebracht in Palestina, heb ik het prachtige land en de Palestijnse gastvrijheid en vriendelijkheid kunnen ontdekken. Ik heb ook het Palestijnse leed ondervonden, wat het zo belangrijk maakt dat we bijdragen aan de hoop voor de Palestijnen. En zoals uit dit verhaal naar voren is gekomen, zijn er veel mogelijkheden om zelf olijfbomen te planten tijdens een reis naar Palestina!”

 

Start ook een actie voor je eigen veld

Wanneer je minimaal veertig olijfbomen weet te verzamelen, kun je al die bomen bij elkaar laten planten met een eigen plaquette. Het lukte Mustafa, Wissam en Adel in no time om er 55 gesponsord te krijgen. Ga jij de uitdaging aan en vertel jij al je familie en vrienden over Plant een Olijfboom en vraag je ze met je mee te doen? Je kunt ze dan ook zelf gaan planten, maar dat hoeft natuurlijk niet! We kunnen je folders toesturen om aan iedereen uit te delen.