Israëlisch Hooggerechtshof bepaalde dat Palestijns dorp Khan al-Ahmar wordt gesloopt en de bewoners gedeporteerd

School in Khan al-Ahmar

School in Khan al-Ahmar

Op woensdag 5 september heeft het Israëlische Hooggerechtshof bepaald dat het Bedoeïenen-dorp Khan al-Ahmar gesloopt mag worden. Ook zullen de 180 bewoners, waarvan de helft kinderen, gedeporteerd worden. Dit alles om plaats te maken voor joodse kolonisten. Het slopen en deporteren zal in de komende dagen beginnen.

Het Bedoeïenen-dorp bevindt zich in het district van Oost-Jeruzalem en valt onder het gebied met de status C. De bewoners uit het dorp maken deel uit van de Bedoeïenen Jahalin stam en zijn in de jaren vijftig door het Israëlische leger verdreven uit de Negev woestijn. Nadat ze een toevluchtsoord dachten gevonden te hebben in Khan al-Ahmar worden ze nu opnieuw gedeporteerd. Al eerder in juni hebben Israëlische bulldozers de tenten van de bewoners verwoest.

De Israëlische regering wil de bewoners deporteren naar een gebied ongeveer 12 kilometer verder, naast een afvalstortplaats. Bovendien heeft de uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof ook gevolgen voor de andere twintig Bedoeïenen-gemeenschappen in hetzelfde gebied. Nu de verwoesting en vernietiging van Khan al-Ahmar is goedgekeurd, betekent dit mogelijk dat de andere Bedoeïenen-dorpen ook in gevaar zijn.

Het Israëlische koloniale project

Door steeds meer Palestijns land in beslag te nemen en Israëlische nederzettingen te bouwen wordt geprobeerd Oost-Jeruzalem af te scheiden van de rest van de Westelijke Jordaanoever. Khan al-Ahmar is namelijk omringd door twee grote illegale nederzettingen, Ma’ale Adumim en Kfar Adumim. De Israëlische overheid streeft ernaar deze nederzettingen uit te breiden. Door het vernietigen van dit Bedoeïenen-dorp wordt de Westelijke Jordaanoever in tweeën gesplitst. De Israëlische minister van defensie, Avigdor Lieberman, uit zijn vreugde over de beslissing van Israëlische Hooggerechtshof met de woorden: ‘‘Niemand kan ons tegenhouden om onze soevereiniteit te versterken.’’ Volgens de Palestijnse Autoriteit probeert Israël zo juist haar ‘koloniale project’ te versterken.

Op het t-shirt van deze Palestijnse demonstrant staat "Khan al-Ahmar is een rode line" inspelend op het woord ahmar wat rood betekent in het Arabisch [Getty]

Op het t-shirt van deze Palestijnse demonstrant staat "Khan al-Ahmar is een rode line" inspelend op het woord ahmar wat rood betekent in het Arabisch [Getty]

Het Hooggerechtshof baseert haar uitspraak over Khan al-Ahmar op het argument dat het dorp gebouwd zou zijn zonder toestemming van Israël. Het is echter in de praktijk onmogelijk om als Palestijn een bouwvergunning te krijgen van de Israëlische staat. Uit onderzoeken van onder andere de Verenigde Naties is gebleken dat minder dan 1 procent van de Palestijnse aanvragen wordt goedgekeurd.

Oorlogsmidaad

Het deporteren van de bewoners van Khan al-Ahmar gaat tegen alle internationale wetgeving in. Deze etnische zuivering kan worden bestempeld als een oorlogsmisdaad. Dit roept de noodzaak op voor de internationale gemeenschap in te grijpen als Israël de sloop en deportatie doorzet.

Kom snel in actie

Haast je! En stuur direct een e-mail om de Tweede Kamer te vragen Khan Al-Ahmar te helpen. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft toestemming gegeven het Palestijnse dorp morgen (12 september) te slopen en de bewoners te deporteren, maar met druk van onze Tweede Kamer kan dat hopelijk gestopt worden, want dit is een oorlogsmisdaad. De mail al voor je voorbereid, dus het hoeft je maximaal 2 minuten te kosten. Doe het nu, want morgen is het misschien te laat!

 
 

Bekijk ook onderstaande video van Al Jazeera.

 
Kinderen uit Khan al-Ahmar tijdens een bezoek van een delegatie van Europese diplomaten, waaronder de vertegenwoordigers van de Europese Unie, 6 september j.l.

Kinderen uit Khan al-Ahmar tijdens een bezoek van een delegatie van Europese diplomaten, waaronder de vertegenwoordigers van de Europese Unie, 6 september j.l.

*Na een opmerking van een van onze volgers hebben we de kop "Het Palestijnse dorp Khan al-Ahmar mag worden gesloopt en de bewoners worden gedeporteerd" aangepast. Natuurlijk "mag" het van ons ook niet, maar we willen daarnaast niet meegaan met de beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof. Welke volledig ingaat tegen het internationaal recht, en bovendien alle moraliteit en menselijkheid.