Op pad in september

Afgelopen maand hebben we mooie ontmoetingen gehad in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

2019+Yallah+Yallah+6.jpg
2019%2BYallah%2BYallah%2B5.jpg

Amsterdam - ¡Yallah! ¡Yallah!

Voetbal en landrechten, twee dingen waarvan je in eerste instantie niet denkt dat ze zoveel met elkaar te maken hebben. Tot je wat beter kijkt naar het Nationale Voetbalteam van Palestina en de docu ¡Yallah! ¡Yallah!. Spelers en coaches die geen vergunning krijgen te reizen naar het trainingskamp, een topspeler die wordt gearresteerd bij de grensovergang, onderweg naar een internationale wedstrijd, en zonder aanklacht in administratieve detentie voor maanden wordt vastgezet. Ook de persoonlijke traumatische gebeurtenissen waarbij spelers uit Gaza vrienden gedood zagen worden bleven niet onbelicht in de film. Desalniettemin zagen we ook het doorzettingsvermogen, de liefde voor de sport en zelfs hoop in beeld gebracht. Een inspirerende avond in Pakhuis de Zwijger. Met een inleiding van Dina Zbeidy die met het maken van een tekening snel duidelijk maakte wat de impact is van de bezetting op de bewegingsvrijheid van Palestijnen. En een nagesprek met Cristiano Pirovano de filmmaker. Verscheidene mensen besloten naderhand een olijfboom te sponsoren om zo te helpen het Palestijnse land te beschermen tegen verdere kolonisatie.

Reizen info event 20092019 - 1.jpeg

Reizen Info Event in Utrecht

We organiseerden een Reizen Info Event voor iedereen die al plannen heeft naar Palestina te gaan of geïnteresseerd is een keer een bezoek te brengen. Hele toffe avond met ruim vijftien mensen waarvan de meesten aan het einde van de avond enthousiast waren om de reisplannen concreet te maken.

Ambassade Festival in Den Haag

Een dag buiten met zon en regen, heerlijke falafel en mooie gesprekken. Tijdens het Embassy Festival had ook de Palestijnse Missie in Nederland een grote tent, waar Plant een Olijfboom bij aan mocht sluiten. Vier vrijwilligers van Plant een Olijfboom gingen het gesprek aan met wie dat wilde. Bijvoorbeeld mensen die altijd al eens Palestina hadden willen bezoeken, of anderen die onder de indruk waren van hun eigen ervaringen in Palestina, maar ook mensen die menen dat Palestina niet bestaat. Dan is het altijd fijn om met feiten te kunnen vertellen over de realiteit, en mensen natuurlijk uit te nodigen mee te gaan op reis, want wie niet begrijpt kan gewoon zelf gaan zien!

2019 Eindhoven 3.jpeg

Vredesweek in Eindhoven

Een mooie middag in Eindhoven georganiseerd door het Vredesburo Eindhoven, met goede sprekers tijdens het panel, lekker eten, en een hele leuke markt waar wij ook een stand hadden.

Super bedankt aan de tien vrijwilligers die de afgelopen maand met Plant een Olijfboom Palestina een stem hebben gegeven op verschillende locaties in Nederland! En een shout out naar Pakhuis de Zwijger, de Palestijnse Missie in Nederland en Stichting Vredesburo Eindhoven voor het warme welkom tijdens jullie events!