Februari: hoop ondanks destructie

Het plantseizoen is in volle gang, de hele maand maart worden er nog bomen aangeplant die in 2018 gesponsord werden. Intussen zijn al duizenden olijfbomen geplant. Maar er zijn ook bomen vernield. We maakten een overzicht van gebeurtenissen in februari. En eindigen dit stuk met redenen, waarom wij ondanks de vernielingen, de hoop niet laten varen.

Bijna 1.000 bomen Bardala

Boeren in het dorpje Bardala in de Jordaanvallei hadden het de afgelopen maand zwaar te verduren. De Jordaanvallei vormt een-derde van de Westelijke Jordaanoever en de grond is er zeer vruchtbaar. 88 procent van de Jordaanvallei ligt in het zogenaamde C-gebied en is onder volledige militaire controle door Israël.

Op 11 februari werden 520 bijna 15-jaar-oude olijfbomen omgekapt en ontworteld. De bomen waren van vier Palestijnse families. Van een andere boer werd het land met te oogsten kikkererwten omgeploegd. Een week eerder hadden Israëlische militairen ongeveer 450 olijfbomen ontworteld. Dat land zou al tot staatsland verklaard zijn volgens het leger.

25 februari werden 300 olijf- en amandelbomen van boer Jamal Sharif Amarneh uit Barta’a (district van Jenin) met de grond gelijk gemaakt door een bulldozer van het Israëlische bezettingsleger.

Illegale kolonisten

In het zuiden van de Westelijke Jordaanoever werden in het dorp Yatta 23 jonge olijfbomen gekapt door Israëlische kolonisten. Internationaal recht verbied het om burgers van een bezettende macht te laten verplaatsen naar bezet gebied. Ondertussen wonen meer dan een half miljoen Israëlische kolonisten in nederzettingen op de Westelijke jordaanoever. Volledig illegaal onder internationaal recht.

Land niet kunnen bewerken

Op 26 februari werden boeren uit het dorp Jaloud bij Nablus tegenhouden door het Israëlische leger toen zij hun land wilden bewerken. Zij worden vaker gestopt wanneer zij dit specifieke stukje grond van 10 dunams (1 hectare) wilden bewerken. Het is gelegen tegenover een Israëlische nederzetting met de naam Ahiya. Dit gebied ligt in het B-gebied: dat is het gebied waar de Palestijnse autoriteit officieel het verantwoordelijk is voor het burgerlijk bestuur. Het ‘veiligheidstoezicht’ wordt door het Israëlische leger gedaan.

ABC-gebieden

Je las net over de B en C-gebieden. Deze zijn tijdens de Oslo-akkoorden (1994) bedacht. Toen werd afgesproken de Westoever in drie gebieden op te delen. Dit zou een tijdelijke maatregel zijn, en het startpunt zijn om de hele Westoever onder Palestijns beheer te brengen.

Het A-gebied is onder controle van de Palestijnse Autoriteit. De meeste steden vallen hieronder. Echter respecteert het Israëlische leger deze grenzen veelal niet, en vallen zij met regelmaat ook het A-gebied binnen.

De verdeling in A, B en C-gebieden suggereert een verschil in bezetting of eigenaarschap. Het draagt bij aan de verwarring en verdeel en heers politiek die Israël speelt. De volledige Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem is bezet gebied. De politieke truc van het verdelen in A, B en C doet daar niets aan af.

Gaza

Ook in Gaza kunnen Palestijnse boeren niet veilig werken op hun land. Op 14 februari werd zowel in zuid, oost als centraal Gaza in de richting van landbouwgrond en boeren, herders en vissers geschoten. Daarnaast ploegden verschillende Israëlische militaire bulldozers op andere momenten landbouwland om.

Het land als militair trainingsgebied

In de dorpen al-Taybeh, Anin en het al-Jalama vluchtelingenkamp in het noorden van de Westoever trainden Israëlische militairen. De soldaten kwamen aan met een helicopter op het voetbalveld van al-Taybeh en gingen vervolgens hun gang op het land van de boeren. Na dergelijke trainingen ziet het land er naderhand gehavend uit en blijven gewassen en bomen beschadigd achter.

Hopeloos?

Na het lezen van een bericht waarin zoveel onrecht in slechts een maand wordt beschreven zou je kunnen denken dat er geen hoop meer is. Het is vreselijk om te lezen, maar toch zijn er redenen om de hoop levend te houden. In een rapport van het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UN OCHA) staat beschreven hoe in 2018 het enorme aantal van 8.000 (olijf- en andere fruitbomen) werd vernield. Er werden echter door de partners van Plant een Olijfboom 12.500 olijfbomen aangeplant. En wij zijn niet de enigen die planten. Ook door andere internationale en Palestijnse NGO’s, het Palestijnse Ministerie van Landbouw, en individuele boeren is flink geplant. Voor elke boom die vernield wordt, worden er zeker twee en waarschijnlijk wel drie herplant!

Ook komt er in de media steeds meer aandacht voor dit onrecht. Het helpt dus om berichten als deze onder de aandacht te brengen en te delen op sociale media op je eigen pagina, maar ook bijvoorbeeld de pagina’s van de NOS kranten, en met beleidsmakers en politici.

Hakima tijdens de Plantreis

Vanuit heel de wereld komen veel vrijwilligers naar Palestina om te helpen op het land en helpen met hun internationale aanwezigheid het werk voor de boeren veilig te maken. Zo ook de afgelopen periode tijdens het plantseizoen. De deelnemers van de Plantreis zijn inmiddels weer terug in Nederland. Op onze website kan je de blogs van deelnemer Hakima lezen om een indruk te krijgen.

Wil jij ook de Palestijnse boeren jouw solidariteit tonen? Sponsor dan een olijfboom!