17 april Dag van Solidariteit met de Palestijnse gevangenen

Ruim 5.000 Palestijnen zitten op dit moment gevangen in Israëlische gevangenissen. Onder hen ook Palestijnen die eigenaar zijn van land waarop olijfbomen groeien.

In het plukseizoen deelden wij het bericht over Ramzi Salah uit al-Khader (Bethlehem). Hij was aan het werk op zijn land toen hij werd opgepakt door het Israëlische leger. De Israëlische autoriteiten zouden het boeren verboden hebben te werken op hun land. Een van de voorbeelden waarbij het zo schrijnend zichtbaar wordt hoe zelfs werken op het eigen land gecriminaliseerd kan worden.

Palestijnse gevangenen - de cijfers van maart

Dit is een overzicht van Addameer. Deze mensenrechtenorganisatie ondersteunt Palestijnse politieke gevangenen met rechtshulp en geeft bekendheid aan de verhalen van de gevangenen.

Administratieve detentie

Administratieve detentie is het arresteren en vasthouden van personen door de staat zonder proces. De Israëlische autoriteiten zetten het in als alternatief voor het strafrechtelijke systeem: om mensen te arresteren, aan te klagen en vast te zetten voor misdrijven, of om mensen vast te zetten die eigenlijk niet opgepakt hadden mogen worden. Administratieve detentie kan telkens worden verlengd, waardoor mensen oneindig kunnen worden vastgehouden.

Dit overkwam ook een van de gidsen, die tijdens onze reizen met regelmaat tours geeft in Jeruzalem. Tijdens deze tours leren mensen bijvoorbeeld waarom in de Arabische wijken soms huizen er zo slecht en vervallen uitzien. Dit is niet omdat de Palestijnse huis-eigenaren hun huizen niet onderhouden of repareren. Maar omdat zij eigenlijk nooit een vergunning krijgen van de Israëlische autoriteiten om werkzaamheden te verrichten. Gelukkig is deze gids na een lange, verschrikkelijke en onzekere periode van meer dan een jaar ondertussen weer vrij. En hoopt hij nog veel mensen te kunnen vertellen over de realiteit en invloed van bezetting op de Palestijnen die in Jeruzalem wonen. Kom jij naar zijn en andere Palestijnen luisteren tijdens een reis?