Jezus kwam uit Palestina - fijne Paasdagen!

Palestijnse postzegel

Palestijnse postzegel

Goede Vrijdag

stamp kruiziging.jpg

Goede Vrijdag is de dag waarop christenen over de hele wereld de kruisiging van Jezus in Jeruzalem herdenken. Zo ook de Palestijnse christenen. Zij die op de Westoever of in Gaza leven zouden dit het liefste doen in Jeruzalem, maar Israël staat hen dit niet toe. Zij moeten hier een reisvergunning voor aanvragen, die zij vervolgens niet krijgen. Of wat ook vaak gebeurt is dat de helft van een gezin wel toestemming krijgt, en de andere helft niet, waardoor families dan besluiten liever de dagen samen door te brengen.

Religieus conflict

Vaak wordt Israël-Palestina omschreven als een religieus conflict. Maar de Palestijnse christenen lijden even zoveel onder de bezetting, geen houdbare stelling dus. Tijdens onze pluk- en plant-reizen verblijven de reizigers in een hotel of bij een gastgezin. De gezinnen zijn soms moslim, soms christen, de ervaringen zijn altijd vergelijkbaar. Alle Palestijnen worden onderworpen aan vernederende praktijken bij de checkpoints, hebben beperkt toegang tot (drink)water, en hebben last van de economie die niet kan groeien. Iedereen kent mensen die in de gevangenis zitten of om het leven zijn gekomen. Alle Palestijnen zijn niet vrij om te leven, bouwen, werken op hun land wanneer ze dat willen.

Veel christelijke Palestijnen hebben gekozen hun leven elders opnieuw op te bouwen. Maar toch heeft de christelijke Palestijnse gemeenschap een belangrijke plaats binnen de Palestijnse samenleving. Alle Palestijnen leven, lijden en strijden samen.

Plant een Olijfboom steunt alle boeren die hun land willen behouden door het te cultiveren. Samen tegen onrechtvaardigheid en voor gelijkwaardigheid, voor iedereen!

DSC_0267.jpg

Pasen

Pasen, een van de belangrijkste vieringen voor (Palestijnse) christenen. Het Paasfeest valt in de lente, het seizoen van nieuw leven. Het seizoen van hoop en een nieuw begin, ook in Palestina, waar de onlangs geplante olijfboompjes wortel aan het schieten zijn om uit te groeien tot grote, vruchtdragende bomen.

Houd samen met ons de hoop levend, en plant een olijfboom! En voel je welkom een keer zelf meer te gaan zien en horen door deel te nemen aan een reis.

Ps: Alle foto’s en namen worden nu verwerkt door onze partners van the Olive Tree Campaign. Nog even en dan kunnen jullie gesponsorde olijfbomen uit 2018 terugvinden. Houd onze website, Facebook en nieuwsbrief daarover in de gaten!

Christenen in Palestina

In dit filmpje van AJ+ legt Dena Takruri uit hoe de bezetting door Israël ook grote impact heeft op de Palestijnse christenen.

NB: de eerste 40 seconden zijn niet meer actueel.