Dag van het Palestijnse kind

Vandaag is de Dag van het Palestijnse kind. Een generatie breken, het is verschrikkelijk. De cijfers liegen er niet om. De meeste families die olijfbomen ontvangen hebben ook kinderen, en ook die kinderen krijgen vroeg of laat te maken met (gewelddadige) arrestaties, van vriendjes, familie, buurtgenootjes of henzelf. Of zoals vanmorgen in At-Tuwani gebeurde, een kolonist die een kind zwaar verwondde door op hem in te rijden met een auto. Tijdens de reizen horen we ook vaak van de boeren over het leed dat hun kinderen is aangedaan. Bijvoorbeeld een boer die vertelde hoe de soldaten kwamen om de boer te bedreigen zodat deze zijn land zou verlaten. De commandant gaf opdracht aan een soldaat “sla de zoon, niet de vader, dat zal de vader meer pijn doen”, vervolgens werd de zoon met de achterkant van een geweer hard geraakt, wij konden het litteken nog zien. Na media-aandacht werd de boer grotendeels met rust gelaten. En met steun van gesponsorde olijfbomen houdt hij zijn land gecultiveerd.

Foto: Haitham Khatib

Het sponsoren van olijfbomen toont solidariteit aan deze families, en zorgt er ook voor dat het Palestijnse land voor de volgende generaties van de Palestijnse eigenaren kan blijven. Daarnaast zijn er organisaties die zich specifiek richten op het juridisch ondersteunen van kinderen in detentie. Bijvoorbeeld Defense for Children International - Palestine (in Nederland via Tadamun of het leven leefbaarder proberen te maken voor kinderen zoals Sounds of Palestine. Overweeg ook eens organisaties als deze te steunen, met een gift of door bekendheid te geven aan hun werk!

Deze foto is genomen in een vluchtelingenkamp bij Nablus. De kinderen daar groeien op met bijna niets. In de kampen is heel veel beton, komen regelmatig soldaten invallen doen en is veel armoede. In Gaza is dat nog heftiger. Vorige week was een van de mensen van Plant een Olijfboom aan de telefoon met iemand in Gaza terwijl er op dat moment een raket insloeg naast het huis in Gaza, de kinderen raakten in paniek en moesten ontzettend huilen, zoveel angst, zoveel trauma. Er is zoveel te zeggen over het onrecht waar Palestijnse kinderen mee opgroeien.

Zoals de trui van het meisje op de foto hierboven zegt "Give Hope" - Geef Hoop! Laten we samen werken voor de toekomst van de Palestijnse kinderen. Er is altijd hoop als goede mensen werken het goede te doen en voor verandering!

DSCF1204 Kindje in zak olijven crop.JPG