Palestijnse reacties op 25.000 olijfbomen

De 25.000e olijfboom is gesponsord! Al 15 jaar worden via Plant een Olijfboom door sponsors uit Nederland (en nu ook België) ieder jaar olijfbomen bij Palestijnse boeren aangeplant. De bomen zijn bedoeld om de Palestijnen te steunen op hun land te blijven en de hoop niet te verliezen. We vroegen een aantal Palestijnen van verschillende leeftijden, Palestijnen met en zonder eigen grond en bomen, wat zij ervan vinden dat mensen uit het buitenland olijfbomen laten aanplanten in Palestina. Hieronder lees je de reacties van Donna (22), Haitham (43), Mustafa (48), Fulla (28) en Nasri (22).

 

Haitham Khatib, 43 jaar, fotograaf en documentaire maker

Weten dat veel mensen uit andere landen olijfbomen planten geeft mij het gevoel dat we niet alleen zijn. Dat maakt me trots en heel gelukkig. Het is een vreedzaam project. Olijfbomen zijn belangrijk voor mij. Ik heb zelf wat olijfbomen en ik help anderen ook vaak omdat ik hou van het planten van olijfbomen. Voor ons Palestijnen zijn olijfbomen een symbool van verbinding met het land, van hoe we geworteld zijn in het land. Ik leg dagelijks met mijn camera vast wat er in mijn dorp Bil'in gebeurt en deel dit op sociale media met duizenden volgers. In ons dorp protesteren we tegen de uitbreiding van de muur en nederzettingen op ons land. Ik maak vaak foto's van olijfbomen. In de zomer vliegen ze vaak in brand, omdat het Israëlische leger traangas en geluidsbommen op ons afvuurt, en vanwege de vonken in het droge land vatten de bomen vlam. Dan probeer ik eerst het vuur te stoppen, de olijfbomen zijn belangrijk en als er vuur is moeten we snel handelen om ze te redden. De bomen die worden geplant door internationals helpen ons land te beschermen, en dat maakt me zo gelukkig.

Fulla, 28 jaar, docent Engels en gids

Toen de vader van Fulla overleed sponsorde de moeder van Loubna een olijfboom voor hem. Loubna en Fulla kennen elkaar door hun deelname aan de Jongerenreis. Fulla zegt daarover het volgende tegen Loubna: Ik herinner mij dat toen jouw moeder een boom sponsorde voor mijn vader het mijn ‘jaar’ maakte “it made my YEAR!”. Ik voelde dat we niet alleen staan, en dat mensen ons ook belangrijk vinden, want als Palestijn zijn er zoveel obstakels te passeren, er is zoveel onrechtvaardigheid. We lijden dagelijks, soms voelt het alsof je een burnout krijgt, dat er nooit iets zal veranderen.

Bijna iedere boer in Palestina heeft wel gehoord over dit project waarbij internationaal gesponsorde olijfbomen worden geplant in Palestina. Maar ik vind dat eigenlijk alle Palestijnen zouden moeten weten dat dit gebeurt. Want het helpt op verschillende manieren: Het kan inkomen genereren voor veel families, want er is zoveel dat we kunnen doen met een olijfboom en de olijven. Zoals de olie, we kunnen er zeep van maken en zelfs medicijnen. Voor ons is de olijfboom iets heiligs. Het is de basis van het Palestijnse leven.

Gesponsorde olijfbomen zijn een immens teken van solidariteit. En solidariteit is iets dat we meer nodig hebben dan financiële steun, waar ik overigens over denk dat het ons niet echt helpt omdat het de status quo doet laten bestaan, en in plaats daarvan moeten dingen echt veranderen. Op een emotioneel niveau helpt het echt dat mensen steunen met de aanplant van olijfbomen, zodat het land beschermt wordt en het moeilijker gestolen wordt door de kolonisten of Israëlische soldaten. We waarderen het enorm wanneer mensen uit Nederland of andere landen ons steunen. Uiteindelijk geeft het ons rust om te weten dat we niet alleen staan in dit (het leven onder bezetting).

Mustafa al-Hroub, 48 jaar, politieman en boer

Het is absoluut een geweldig gevoel om erachter te komen dat er mensen zijn die willen helpen, en meevoelen met de tragedie en moeilijkheden die veroorzaakt worden door de Israëlische bezetting, hier in Palestina. Israël is het enige land in de wereld dat tegen bomen vecht en altijd werkt om het werk van boeren te belemmeren. De olijfboom heeft een geweldige plek in de Palestijnse samenleving en het Palestijnse erfgoed. Het betekent voor ons dat we tot het land behoren.

In 2014 hielpen vrijwilligers tijdens de Plukreis met het plukken van olijven op het land van Mustafa in Wadi Foukin. Als snel kwamen er soldaten om iedereen weg te sturen. “Veel mensen weten dat het plukken van olijven zeer moeilijk is en wanneer de vrijwilligers komen om de Palestijnse boeren te helpen bij het oogsten dan is dat fantastisch. Wij zijn hen veel dank verschuldigd omdat zij de vermoeidheid verlichten en de tijd van olijven plukken verkorten.” Doordat de groep vrijwilligers samen met de familie van Mustafa snel alle olijven geplukt hadden, waren ze net op tijd klaar en was het mogelijk om de hele oogst binnen te halen.

Donna Khair, 22 jaar, student Accounting

“Ik geloof dat we gezegend en dankbaar zijn door de voortdurende steun van mensen uit Nederland! En hopelijk kunnen we het teruggeven wanneer we een vrij en onafhankelijk land worden inshalla. De gesponsorde olijfbomen maken feitelijk een verschil voor alle Palestijnen omdat het ons eraan herinnert om ons meer met onze wortels te verbinden, hoopvol en dankbaar te blijven en altijd te streven naar groei in verschillende aspecten van het leven, ondanks alles, net als een boom!”

Nasri Qumsieh, 22 jaar oud, student Bedrijfskunde

WhatsApp Image 2019-04-30 at 22.59.16.jpeg

Het belangrijkste conflict tussen Palestijnen en Israël is land! En wat Israëliërs proberen te doen is het land ongeschikt te maken voor Palestijnen om er te kunnen leven of om hun boerderijen te houden, door hun olijfbomen te kappen of hun boerderijen te verbranden. Palestina is een van de meest productieve landen in olijfproducten zoals olie, hout en andere dingen gemaakt worden van olijfolie en olijfhout, dus het beschermen van het bestaan van olijfbomen is zeer belangrijk voor Palestina, vooral voor de boeren die naast de Israëlische kolonisten wonen.

Mensen in Palestina horen veel over de internationale steun die wordt gegeven, met name uit Europa. Zij waarderen dit en het geeft hoop dat Palestina weer een vrij land zal worden.

Op naar de volgende 25.000 bomen

We gaan in volle vaart door, want er is nog veel land waar we bomen willen planten. Land dat nu leeg staat of waar de bomen van vernield zijn. Doe je mee de hoop levend te houden?