Boeren mishandeld en gearresteerd voor ‘te laat komen’

Wat voor de familie Yousif een mooie, zeldzame dag op hun land had moeten worden, veranderde in een nachtmerrie. Plant een Olijfboom vertaalde het interview dat Middle East Eye had met de familie over deze gruwelijke dag. Een van de vele voorbeelden van extreem geweld tegen Palestijnse burgers, kenmerkend voor de bezetting.

Abd al-Karim Yousif geboeid en omringd door Israëlische soldaten en bewakers [Foto: familie Yousif]

Abd al-Karim Yousif geboeid en omringd door Israëlische soldaten en bewakers [Foto: familie Yousif]

Zondagochtend was het zover, de drie gebroeders Yousif en hun gezinnen, tezamen met wat buren en anderen die konden helpen op het land, in totaal zo'n vijftien mensen, vertrokken naar hun land om het te bewerken en hun olijfbomen te verzorgen. Het land van de familie is gelegen naast een illegale nederzetting die Ariel wordt genoemd. Vanwege de bezetting door Israël mag de familie Yousif hun land enkel betreden wanneer Israël hen hier een vergunning voor verleent. Deze zondag had de familie voor één dag toestemming gekregen. Tot 17:00 uur ’s middags.

Tegen het einde van de dag lagen de broers Abd al-Rahim Yousif (42) en Abd al-Karim Yousif (22) geboeid en bloedend op de grond. Onderwijl gewapende Israëlische soldaten, politie en kolonisten hen allerlei racistische verwensingen toeschreeuwden.

"Het gebeurde allemaal zo snel, we konden niet begrijpen waarom ze op die manier reageerden, het sloeg gewoon nergens op", vertelde Hussam Mahmoud Yousif (39) aan Middle East Eye over de gebeurtenissen die eindigden in de mishandeling en arrestatie van zijn broers.

De deadline was ter plekke aangepast, want op de vergunning stond dat ze tot 17:00 uur konden blijven. De soldaten hadden iets na 15:30 uur tegen een van de buren van de familie Yousif gezegd dat ze om 16:00 uur weg moesten zijn. “Op het laatste moment werd ons door de soldaten verteld dat we moesten vertrekken, dus we pakten zo snel mogelijk al onze spullen bij elkaar.” Een half uur later gingen ze door de elektronische poort van de gemilitariseerde omheining die hun land scheid van Ariel, en welke grenst aan een militaire weg en de hoofdpoort van de nederzetting.

Een Israëlisch hek loopt door het land van de Yousif-familie in de buurt van de illegale Israëlische nederzetting Ariel (MEE / Akram al-Waara)

"Toen we aankwamen bij de hoofdpoort van Ariel, verwachtten we dat ze ons door zouden laten, zoals ze gewoonlijk doen," zei Hussam. Maar in plaats daarvan werd de groep door de soldaten geïnstrueerd te stoppen en wachten.

Vervolgens, beschrijft Hussam, benaderde een groep gewapende soldaten en een bewaker van de nederzetting de groep op een agressieve manier. "Ze probeerden meteen mijn broer Abd al-Karim van het paard te trekken," zei hij. Er volgde een woordenwisseling waarna Abd al-Karim instemde van het paard af te komen. De soldaten duwden hem onmiddellijk op de grond en boeiden hem. De soldaten en hun kapitein begonnen toen tegen de groep Palestijnen te schreeuwen: "We hebben jullie gezegd om 16:00 uur te vertrekken! Waarom waren jullie te laat?"

Te laat komen, is dat een reden om iemand die al op de grond ligt zo hard te slaan, terwijl zijn kinderen moeten toekijken?
— Hussam Yousif

Hussam zegt dat de Israëlische officieren vervolgens dreigden de groep te arresteren. Toen de Palestijnen vroegen waarom, werd hen verteld dat dat was omdat ze te laat waren.

Na een verhitte discussie duwde een van de soldaten, naar verluidt, Abd al-Karim naar de grond terwijl hij al geboeid was. Daarop sprong zijn broer Abd al-Rahim naar voren en schreeuwde tegen de soldaten. De situatie escaleerde. "De soldaten gooiden Abd al-Rahim op de grond en boeiden hem ook. Sommige soldaten hielden hem vast terwijl de anderen hem in zijn maag, rug en gezicht schopten.

mijn vader gaat dood!

"Ze schopten ze in de maag, rug en gezicht. Ze beukten met de achterkant van hun geweren totdat het bloed uit hun gezicht spatte”, zei Hussam. De twee kinderen van Abd al-Rahim, respectievelijk 10 en 14 jaar oud, hebben alles gezien. "Ze bleven maar schreeuwen en huilen, mijn vader gaat dood!"

“Verdomde, stomme Arabieren”

Israëlische soldaten, de bewaker van de nederzetting en enkele politieagenten riepen racistische scheldwoorden naar de groep, zegt Hussam. "Ze schreeuwden vreselijke dingen tegen ons terwijl ze mijn broers sloegen," zei Hussam. "Ze waren onze moeder en zussen aan het vervloeken en zeiden dat ze ons leven zouden verpesten. Ze schreeuwden ‘Jullie verdomde, stomme Arabieren!" En "Jij bent een Arabier, je weet helemaal niks!".

Israëliërs verwijzen regelmatig naar Palestijnen als ''Arabieren'', omdat velen het bestaan van een Palestijnse identiteit ontkennen. "We konden niets doen, alleen proberen de situatie te de-escaleren," zei Hussam.

We wisten dat ze alle macht hadden en dat ze iets vreselijks met mijn broers konden doen als ze dat wilden.
— Hussam Yousif

Medische nalatigheid en onrechtmatige arrestatie

Toen de familie Yousif de situatie eindelijk wat tot rust had kunnen brengen, smeekten ze de soldaten om de politie te bellen. Toen de soldaten weigerden, besloten de Yousifs om Palestijnse medische hulpdiensten te bellen voor Abd al-Rahim en Abd al-Karim.

Maar toen de Palestijnse ambulance arriveerde bij de ingang van de nederzetting, weigerden de Israëlische bewakers hen binnen te laten. Zij zeiden dat er geen voorafgaande coördinatie was geweest via het verbindingsbureau van de Palestijnse Autoriteit. "De soldaten zeiden dat ze een Israëlische ambulance zouden bellen om ze naar de poort te brengen om de broers vervolgens over te dragen aan de Palestijnse ambulance voor vervoer naar een ziekenhuis," zei Hussam.

Het was echter schokkend voor de familie om te zien hoe de Israëlische medici de broers behandelden, “alsof het ze niets kon schelen. De toestand van mijn broers was erg slecht. Er was overal bloed, ze konden zich niet bewegen.”, eraan toevoegend dat het Israëlische ambulancepersoneel de broers niet eens op brancards legden om ze de ambulance in te tillen.

“Ze grepen ze gewoon bij de ledematen en begonnen ze te slepen, het was huiveringwekkend.”
— Hussam Yousif

Daarna bleek dat de nachtmerrie nog gruwelijker kon worden: "De Israëlische legerkapitein zei dat Abd al-Karim en Abd al-Rahim werden gearresteerd omdat ze 'probeerden de wapens van de soldaten te stelen', zei Hussam, nog steeds in ongeloof over de woorden van de Israëlische legerkapitein die dag.

Hussam Yousif [Foto: MEE/Akram al-Waara]

Hussam Yousif [Foto: MEE/Akram al-Waara]

Hussam: ”Ik zei tegen hem: "Je bent gek, we hebben videobewijs van wat er is gebeurd, onze kinderen waren bij ons, waarom zouden we je wapens willen stelen? We zijn naar ons land gekomen en gebruiken al decennia dezelfde procedures, waarom zouden we nu hun wapens willen stelen? Het klopt niet."

Hussam gelooft dat de broers gearresteerd zijn om zo de mishandelingen te verdoezelen.

Hussam vertelde Middle East Eye dat de rechter in een voorlopige hoorzitting het voorarrest van beide broers verlengde tot 15 mei. "We kunnen niet geloven dat dit gebeurt. … En we hebben geen idee wat we kunnen verwachten. De soldaten en de kolonisten komen regelmatig weg met dit soort dingen." zei hij. "Dit is hoe de bezetting eruit ziet.”

Volgens het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UNOCHA), hebben Israëlische troepen sinds het begin van 2019 tot 22 april minstens 1.463 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever verwond. Dit verhaal is het zoveelste ‘incident’ ter illustratie van de brutaliteit van de Israëlische bezetting.