Palestina anders belicht

Van 16 oktober tot 16 november vindt de foto-expositie ‘Palestina anders belicht’ plaats in Amersfoort. Drie fotografen tonen hun werk en geven ons inzicht in het Palestijnse leven. Voor een overzicht van activiteiten tijdens de expositie scroll je naar beneden.

In 2014 krijgt Klaas van Huizen de vraag van het Joods Museum in Amsterdam om een unieke serie glazen dia’s te restaureren en digitaliseren. Deze dia’s geven een bijzonder beeld van Palestina in de jaren dertig. Geïntrigeerd door deze beelden reist Klaas in 2015 af naar Palestina, waar hij ook Plant een Olijfboom vergezelt tijdens de olijfplukreis. Hij maakt een fotoreportage van de olijfoogst genaamd “Palestijnse boeren” en exposeert hiermee in Bethlehem (2015).

Naast de activiteiten tijdens de olijfpluk verkent Klaas de Palestijnse samenleving. Tijdens fotofestival 033Fotostad in Amersfoort exposeert hij samen met Elias Halabi en Vivien Sansour, twee Palestijnse fotografen. De foto-expositie toont het “gewone” dagelijkse leven van de Palestijnse bevolking, en de worsteling van hun bestaan met name voor de Palestijnse boeren op de bezette Westelijke Jordaanoever

De expositie geeft een inkijk in de boeren en de problemen die zij ondervinden door onder andere intimidatie van kolonisten, grondonteigening, beperkte drinkwatervoorziening, langdurende en uitzichtloze vergunningsprocedures. De foto’s zijn gemaakt door drie fotografen met elk hun visie, in en rond Bethlehem, Jericho, Hebron en Jerusalem. De twee gerenommeerde Palestijnse fotografen Elias Halabi en Vivien Sansour wonen en werken op de Westoever, zij exposeren hun fotowerk wereldwijd.

De expositie ‘Palestina anders belicht’ is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur en maakt onderdeel uit van fotofestival 033fotostad met meer dan zestig unieke exposities.

Locatie: FOTOexpo202, Mooierstraat 23, 3811 EB Amersfoort

033fotostad.com (locatie 7)

Activiteiten

Gedurende de tentoonstelling zijn er diverse activiteiten in de galerie ‘FOTOexpo202’. Je kunt direct een olijfboom sponsoren en Palestijnse spullen kopen om het werk van Plant een Olijfboom te ondersteunen. Propal verkoopt ook haar producten zoals Palestijnse olijfolie en za’atar. Je kunt ook de foto’s van de expositie kopen.

Zondag 16 oktober – Gedurende de dag, bij belangstelling - Lezing 'Plant een Olijfboom’ door Adrie en Wim Minnaard

Zondag 23 oktober – 14:00 uur - Officiële opening door Rene Bullinga, kenner Palestijnse kunst en cultuur

Vrijdag 4 november – 19:30 uur – Lezing “Kunst en Cultuur in Palestina” door Rene Bullinga

 

 

Achtergrondinformatie

Vivien Sansour

Vivien Sansour is landbouwspecialist, schrijver, producent en fotograaf. Ze heeft gewerkt op het gebied van landbouw en met name het jarenlang documenteren van de verhalen van boeren. Vivien heeft gewerkt met boeren in Palestina, Uruguay, Mexico (Chiapas) en Italië. Ze is momenteel bezig met de bouw van de eerste Palestijnse erfstuk-zaadbibliotheek in de vorm van een interactieve openbare kunst- en wetenschapsfaciliteit. Het bouwen van de bibliotheek wordt gedaan door middel van de gezamenlijke inspanningen van docenten en studenten uit verschillende regio’s in Palestina, die allen deel van de A.M. Qattan Stichting wetenschap en onderwijsprogramma uitmaken.

Elias Halabi

Elias Halabi is een freelance fotograaf en exposant, gespecialiseerd in maatschappijgerichte fotografie, hij komt uit in Bethlehem, Palestina. Hij studeerde sociologie/psychologie aan de Universiteit van Bethlehem. Als fotograaf heeft Halabi de verantwoordelijkheid als van een ambassadeur, die de schoonheid en rijkdom van zijn geboorteland en zijn prachtige mensen laat zien, als ook het vastleggen de harde realiteit die de Palestijnen in hun dagelijks leven ondervinden. Momenten vastleggen en het delen ervan is zijn passie. Het is de brandstof die hem gemotiveerd houdt, wetende dat zijn foto luider spreekt dan zijn woorden. Halabi werd geboren in Jeruzalem en groeide op in de door militairen bezette en ommuurde stad van Bethlehem, Palestina.

Klaas van Huizen

Klaas van Huizen is een onafhankelijk fotograaf en internationaal organisator/curator van foto-exposities. Na zijn fotografie studie, gevolgd door aanvullende cursussen en workshops, werkte hij lange tijd voor verschillende tijdschriften. Aan het begin van zijn carrière als fotograaf, was zijn mening dat een beeld alleen goed is, wanneer het technisch perfect is. Vandaag is hij veel meer geïnteresseerd in de creatieve kant van de afbeelding. Fotografie is voor hem een waarneming en documentatie van een moment in de tijd. Soms is het een vluchtig moment waar niemand aandacht aan besteed. Elk jaar exposeert hij zijn vrije werk met een ander thema in diverse landen, zoals afgelopen jaar in Nederland, Frankrijk en Palestina.