Margriet Teders - de vrouw die streed voor eenieders toekomst

Margriet Teders - de vrouw die streed voor eenieders toekomst

Vandaag worden 101 olijfbomen aangeplant de Margriet Teders-boomgaard in Palestina, om het leven en de strijd van Margriet Teders blijvend te gedenken en te eren. Op de dag dat het een jaar geleden is dat Margriet op bijna 92-jarige leeftijd overleed planten internationale vrijwilligers de bomen aan in Palestina. Plant een Olijfboom ging in gesprek met Annelinde over Margriet.

De sadisten die een tientallen jaren oude Palestijnse olijfgaard vernietigden, hoeven zich geen zorgen te maken

Van de hand van Gideon Levy verscheen in de krant Haaretz op 24 januari een stuk met de titel “De sadisten die een tientallen jaren oude Palestijnse olijfgaard vernietigden, hoeven zich geen zorgen te maken”. Onderaan een link naar het hele artikel in het Engels. Wij schreven een verkorte samenvatting.

Vandalen hebben een boomgaard met 35-jarige olijfbomen in het dorp omgehakt. De sporen leidden naar een nabijgelegen buitenpost waar kolonisten zich vestigden.

Geen ‘Happy New Year’ voor boeren in Palestina

In de eerste twee weken van 2019 kregen verschillende Palestijnse boeren alweer te maken met vernielingen door het Israëlische bezettingsleger of kolonisten die volgens internationaal recht illegaal op de Westoever verblijven. Zo werden er bij verschillende boeren in totaal meer dan tachtig olijfbomen ontworteld of vernield; meer dan 1.000 jonge boompjes kapot gemaakt of gestolen door kolonisten; Palestijnse kassen en bouwwerken ter ondersteuning van de het boerenwerk vernield op verschillende plaatsen; Land gebulldozerd in Gaza; En zaagden extremistische kolonisten stukken van oude ‘Romeinse’ olijfbomen in de tuin van de Ibrahimi moskee.