Nicola al-Saras (43) uit Beit Jala

Nicola al-Saras

Nicola woont in het dorp Beit Jala dat aan Bethlehem grenst. Het land van zijn familie is een paar kilometer verderop gelegen in een gebied dat Zakariya wordt genoemd. Als je op het land van de familie al-Saras staat en om je heen kijkt, zie je op alle heuveltoppen de eentonige witte gebouwen van de Israëlische nederzetting van Gush Etzion. Ooit, vóór 1967, moet het er hier heel anders uitgezien hebben; een open heuvellandschap met hier en daar een Palestijns huis en een aantal dorpen. Velden met olijf-, noten- en fruitbomen. Nu is een groot deel van de heuveltoppen bebouwd. Sinds de vestiging van de eerste nederzetting in 1967 wordt hier voortdurend Palestijns land geconfisqueerd voor de bouw en uitbreiding van nederzettingen zoals Kfar Etzion, Elazar, Allon Shevut, Rosh Zurim en Efrata. Bij elkaar opgeteld wonen in deze relatief kleine nederzettingen 14.000 Joodse kolonisten.

Het land van de familie al-Saras is al sinds het Ottomaanse tijdperk (19e eeuw, vóór het ontstaan van de staat Israël) in hun bezit. Nicola's vader Carlos, een gepensioneerde chauffeur van 77 jaar, woont samen met zijn vrouw in het oude huis dat op het land staat. Op het land heeft hij notenbomen, wijngaarden en olijfbomen. Al zijn kinderen zijn getrouwd en leven elders. Nicola is zijn enige kind dat nog in de buurt woont. Hij werkt fulltime als leraar op een middelbare school, maar in de weekenden en in de vakanties is hij op het land om zijn vader te helpen. Ook hun land wordt bedreigd met confiscatie. De meest recente order tot onteigening dateert van april 2014, voor drie dunums land van Nicola's oom. Soms krijgen ze te maken met intimidatie en geweld van kolonisten, die gewapend met ijzeren staven de Palestijnse boeren van hun land komen jagen. Toen Nicola aangifte deed van een incident waarbij hij werd belaagd door een groep kolonisten, legde de Israëlische politie hem ongeveer achthonderd foto’s voor. Uiteraard kon Nicola zijn belagers niet aanwijzen, voor hem leken ze allemaal op elkaar. De zaak werd gesloten.

Internationale vrijwilligers planten olijfbomen aan bij Nicola al-Saras

In februari 2015 zijn op twee grote velden gesponsorde olijfbomen aangeplant ter verdediging van het land. Zoals Nicola zegt: 'Wat betreft het planten van een boom kan er geen discussie bestaan over of dit goed of slecht is. Er zijn wel duizend redenen om een boom te planten. Dit is ook wat ik mijn leerlingen vertel, in de hoop dat zij ook bomen zullen planten.'

Uit: Boer zoekt boom ©2015