Khalid (45) en Mahmoud (38) Asakrah uit Teqoa

Mahmoud Asakrah bij de plaquette met de namen van sponsors

De neven Khalid en Mahmoud komen uit het gebied dat Teqoa heet. De sfeer in Teqoa is altijd gespannen door de aanwezigheid van de nederzettingen Teqoa en Noqedim en de nabijgelegen historische heuvel Herodion die door Israël gecontroleerd wordt. Soms worden nederzettingen vernoemd naar de nabijgelegen Palestijnse dorpen die reeds bestaan, zoals in het geval van Teqoa.

De olijfboom staat voor vrede, verzet, leven en óverleven en onze standvastigheid op het land.
— Mahmoud Asakrah

Khalid Asakrah, in zijn handen de beschermhuls die om een net geplante olijfboom zit.

Khalid is boer èn manager van een school. Hij bezit 90 dunums land in Teqoa. Het is moeilijk voor hem om het land te bewerken. Niet alleen omdat het veel werk is, maar ook omdat de kolonisten en de militairen hem het werk onmogelijk maken. Een groot deel van zijn land grenst direct aan de nederzetting van Teqoa. Wanneer hij zijn land wil betreden om te irrigeren of te oogsten, wordt hij vaak tegengehouden door fanatieke en agressieve kolonisten.

Leraar Mahmoud bezit vijfentwintig dunums grond in Noqedim, op een steenworp afstand van de nederzetting. Onlangs heeft hij twee dunums van zijn land verkocht om een hek om zijn land te kunnen bouwen en een waterput te slaan. Hij hoopt dat de omheining zal helpen tegen aanvallen door kolonisten. Het is maar zeer de vraag of het leger het hek en de put zal tolereren. Omdat zijn land in een gebied ligt dat door het leger gecontroleerd wordt mag hij niet bouwen of een waterput slaan. Mahmoud heeft op zijn land voornamelijk olijfbomen. Zonder water is het moeilijk om ook andere gewassen te verbouwen. Van zijn olijven wordt olijfolie gemaakt, die hij verkoopt. Deze inkomsten heeft hij nodig om zijn familie te onderhouden.

Gesponsorde olijfbomen

In 2014 zijn er namens sponsors van Plant een Olijfboom 200 bomen op zijn land geplant. Zoals voor alle Palestijnen, heeft de olijfboom een bijzondere betekenis voor Mahmoud: 'De olijfboom staat voor vrede, verzet, leven en óverleven en onze standvastigheid op het land'.

 

Uit: Boer zoekt boom ©2015