Kerst in Bethlehem (december 2019, ntb)

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door To Be There in Palestina.

In Bethlehem wordt elk jaar drie keer kerst gevierd. De katholieken en protestanten vieren het 24 december, de Grieks-orthodoxen 6 januari en de Armeense Palestijnen op 18 januari.

Kerstfeest in Bethlehem gaat gepaard met veel festiviteiten. De scoutinggroepen gaan met hun trommels, doedelzakken en blaasinstrumenten door de straten van Bethlehem, gevolgd door de Patriarch die vanuit Jeruzalem naar de Geboortekerk in Bethlehem rijdt. Op het plein voor de Geboortekerk worden optredens verzorgd en 's avonds zijn er allerlei activiteiten rond de grote verlichte kerstboom.

Plant een Olijfboom biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan deze festiviteiten en daarnaast diverse excursies te maken naar belangrijke plaatsen zoals Hebron, Jeruzalem en Nablus. Tijdens deze reis ontdek je zowel de geschiedenis en de cultuur van het land en de mensen, en zul je ook de huidige politieke situatie beter begrijpen. De nadruk ligt op het zien en ervaren van de consequenties van de Israëlische bezetting en kolonisatie voor de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever. Ook zullen we één dagdeel meehelpen met het aanplanten van olijfbomen bij Palestijnse boeren en meer leren over het werk van Plant een Olijfboom.

Tijdens dit programma behandelen we een aantal belangrijke onderwerpen. We bezoeken een vluchtelingenkamp en spreken over de rechten van de Palestijnse vluchtelingen en de situatie waar ze nu in leven. We zien ook hoe de bouw en uitbreiding van Israëlische nederzettingen bijdragen aan de voortgaande verdrijving van Palestijnen van hun land. Palestijnse kinderen en de schending van de rechten van het kind door Israël komen aan bod evenals de situatie van de Palestijnse politieke gevangenen. Tijdens de excursies zien we het effect op de Palestijnse bevolking van de Israëlische infrastructuur op de Westoever. We zien de Afscheidingsmuur, de checkpoints, de speciaal aangelegde snelwegen die nederzettingen met elkaar en met Israël verbinden en de zogenaamde bufferzones.

Verblijf, Voertaal en reissom

Wij verblijven in een hotel in Beit Sahour, een christelijk dorp bij Bethlehem. In Beit Sahour en Bethlehem zijn verschillende cafés en restaurants om ook gezellige avonden door te kunnen brengen.

Het programma is voor een internationaal gezelschap, de voertaal is Engels.

Deelnemen aan het programma kost 1.000 dollar. Dit is inclusief overnachtingen (op basis van twee personen per kamer), drie maaltijden per dag, vervoer en begeleiding. Dit is exclusief het vliegticket. 

voorbeeld programma 2018

Zaterdag: Aankomstdag
Zondag: Een geo-politieke tour in Bethlehem
Maandag: Kerstintocht in Bethlehem met scoutgroepen in Star Street en Manger Square met 's avonds een kerstdiner
Dinsdag: Bezoek aan de Herdersvelden in Beit Sahour, het Marsaba klooster, Ramallah (het Arafat Museum).
Woensdag: Bezoek aan Hebron, en de South Hebron Hills
Donderdag: Olijfbomen aanplanten samen met een aantal Palestijnse families
Vrijdag: Een tour met een gids over de geschiedenis van, en religie in, de oude stad van Jerusalem, en na de lunch een tour in Lifta
Zaterdag: Bezoek aan Jericho en de Jordaanvallei
Zondag: Vertrekdag

Let op! Het programma kan door omstandigheden iets worden aangepast.

Contactformulier

Aanmelden kan tot uiterlijk de eerste week van december. Voor vragen, aanmelden of als je een uitnodiging wilt ontvangen voor de informatieve bijeenkomsten die wij in Nederland organiseren neem je per email contact op: [email protected] of via onderstaand contactformulier. De eerst volgende infobijeenkomst is op 14 september 2018.

In verband met de locatie van de voorbereidende reisbijeenkomst. Woont iedereen in Amsterdam dan plannen we het niet in Utrecht.