Plant een Olijfboom-dag 2019 terugblik

Zondag 7 juli was de Plant een Olijfboom-dag 2019. Een dag voor vrijwilligers, teruggekomen reizigers, en goede bekenden van Plant een Olijfboom, om geinspireerd te worden en met elkaar na te denken hoe we ons doel ‘bewustwording over het Palestijnse leven onder bezetting’ beter kunnen bereiken. Een heleboel mensen, zo’n twintig, lieten van tevoren weten er heel graag bij te zijn, maar door vakanties, festivals, tentamens of familieverplichtingen er helaas niet bij te kunnen zijn. Uiteindelijk was er een groep van ruim twintig mensen aanwezig. Een bijzondere groep met diversiteit aan leeftijden en levensovertuigingen. Een mooie weerspiegeling van de mensen die bij Plant een Olijfboom betrokken zijn, en van de samenleving die we willen bereiken. Op het programma stonden verschillende sprekers, wiens verhalen ontzettend goed op elkaar aansloten. We proberen een weergave te geven.

Plant een Olijfboom terugblik

De dag werd afgetrapt door bestuurslid Harrie Vos. Hij introduceerde Saber Rafat als bestuurslid. Naast besturen wil Saber als reizen-coordinator ook de reizen-organisatie en promotie naar een hoger plan tillen. Er is nog ruimte voor verdere versterking van het bestuur en daarom hopen we na de zomer weer in gesprek te kunnen gaan met mogelijke kandidaten. Sinds Esther terug is van verlof is zij teruggekomen als coördinator van Plant een Olijfboom. Zij werkt zo’n 12 tot 20 uur per week aan Plant een Olijfboom. Zo kunnen we zorgen voor meer continuïteit.

We zijn nu voor het derde jaar bezig als autonome stichting. Het aantal mensen dat ons kent groeit. Esther blikte verder met de mensen in de zaal terug op het afgelopen jaar, sinds de laatste Plant een Olijfboom-dag.

“Het is een bewogen jaar geweest, voor de stichting en ook persoonlijk”, vertelde Esther. De vorige Plant een Olijfboom-dag had zij nog een hele zwangere buik, en kort daarna ging zij met verlof om Norah Amal welkom te heten in deze wereld.

Gewone mensen die impact maakten

Als Plant een Olijfboom zijn we mensen verloren die dicht bij ons stonden, die wij waardeerden en die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan ons werk. We stonden even stil bij deze verdrietige berichten.

Date Mulder overleed twee weken geleden. Een arts uit Zeeland die jaarlijks Palestina bezocht, en verantwoordelijk is voor het laten aanplanten van meer dan 200 olijfbomen bij leven. Voor de begrafenis was zijn wens dat mensen geen bloemen mee zouden brengen, maar dat er een collecte voor olijfbomen zou komen.

Clemens Egelie was de vorige Plant een Olijfboom-dag nog bij ons, samen met zijn vrouw Marijke. Zij reisden in totaal vier keer naar Palestina en hebben vele olijfbomen laten aanplanten. Hij is op 15 oktober afgelopen jaar overleden. Er zijn ter nagedachtenis 146 olijfbomen aangeplant in al-Khader.

Ronald Dooper en Selena Jans kwamen om het leven door een tragisch motorongeluk een dag voor de kerst. Vorige week is er 8 jaar geëist tegen de man die hen volgens de aanklager bewust van de weg heeft gereden, volgende week is de uitspraak. Ronald en Selena waren beiden activisten voor rechtvaardigheid en Ronald nam jaren geleden ook deel aan de plukreis.

In januari overleed Wim Kramers, die deelnam aan een van de plantreizen. Lili van den Berg kan vanwege haar ongekende inzet voor vrouwen in het zwart niet onbenoemd blijven. Zij overleed ook in januari.

Henri Veldhuis, PKN predikant, overleed op 30 juli. Hij maakte altijd foto’s tijdens de activiteiten van onze Culemborgse werkgroep en zette zich in voor Palestijnse rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. The Rights Forum organiseerde een symposium waar wij bij waren, een indrukwekkende bijeenkomst.

Dries van Agt kreeg tijdens de Nakba herdenking op 15 mei een hersenbloeding. Hij is momenteel hard bezig met zijn revalidatie. Artsen zijn voorzichtig optimistisch. Voorlopig is het nog afwachten.

Een van de beste vrienden van Esther, Hijmen Kreuger, is in januari plots overleden, in dezelfde week overleed overigens ook de man van haar moeder. Voor Hijmen hebben is met zijn vrienden en familie een pagina opgezet waar mensen geld voor olijfbomen konden doneren. Daardoor zijn binnen korte tijd 300 olijfbomen bij elkaar gesponsord, die ondertussen geplant zijn. Hijmen hielp ons regelmatig met het checken van teksten voor Plant een Olijfboom.

Een flinke lijst. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die Palestijnen die vermoord zijn door het bezettingsleger en illegale kolonisten. De dagelijkse doden in Gaza tijdens de Great March of Return. De Palestijnen op de Westoever en Oost Jeruzalem die gevangen genomen werden, gedood, verwond of wiens bomen en bezittingen werden vernield. Want dat zijn de mensen voor wiens rechten de mensen opstonden die wij hier zijn verloren, dat zijn de mensen voor wiens rechten wij opstaan.


——-

Persoonlijk vind ik de dood, met name die van anderen, een jammerlijk stukje van het leven. We weten allemaal dat het erbij hoort. Maar het zou zo fijn zijn als we elkaar zouden kunnen blijven spreken en vinden ons leven lang. Ellendige berichten om deze dag mee te beginnen. Zeker als je ze zo achter elkaar hoort. Maar het leek mij belangrijk om dit ook vandaag te delen. Want dood betekent niet het complete einde, deze mensen en hun idealen kunnen ons inspireren om door te blijven gaan. Toen Clemens overleed werd ik erg geraakt door het gedicht op de kaart. Dat gedicht wil ik graag met jullie delen omdat het zo krachtig is.


Gedicht van Vaclav Havel

De weg van de hoop.

Diep in onszelf dragen we hoop:
als dat niet het geval is,
is er geen hoop.

Hoop is de kwaliteit van de ziel
en hangt niet af van wat er in de wereld gebeurt.

Hoop is niet te voorspellen of vooruit te zien.
Het is een gerichtheid van de geest,
een gerichtheid van het hart,
voorbij de horizon verankerd.

Hoop in deze diepe krachtige betekenis
is niet het zelfde als vreugde
omdat alles goed gaat
of bereidheid je in te zetten
voor wat succes heeft.

Hoop is ergens voor werken
omdat het goed is,
niet alleen omdat het kans van slagen heeft.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme
evenmin overtuiging
dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is
afgezien van de afloop,
het resultaat.


En die hoop die vinden we terug in Plant een Olijfboom. In het afgelopen jaar zijn we ontzettend aan het groeien geweest. Tijdens de ramadan hebben heel veel mensen een olijfboom laten aanplanten. Veel mensen vinden troost door het aanplanten van bomen, en daarnaast is het binnen de islam een sadaqa jariyah, wat een doorlopende gift, waarvan je de hassanat, de zegeningen meeneemt tot na je dood.

We zien dat Plant een Olijfboom een echte mensen-organisatie is geworden, van alle mensen die zich in willen zetten voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid, ongeacht religie of politieke voorkeur.

Mensen van de midden-oosten werkgroep van het CDA hebben bijvoorbeeld op het partijcongres aandacht gevraagd voor Plant een Olijfboom. We spreken in moskeeën, hebben contact met kerkgroepen, de FNV is actief.

We hebben veel nieuwe toffe vrijwilligers. Saber is nieuw bij het bestuur. Hij en Soumaya, Karima en Luc waren mee met de laatste plukreis, en hebben zich op markten en bij een grote iftar ingezet. Ook Rita uit België was met die reis mee, en zij heeft een certificaten team opgezet die in België de certificaten daar verstuurd. Zij en Karin, doen dat nu voornamelijk samen, en wilden heel graag hier zijn vandaag, maar dat ging vanwege vakantie helaas niet.

Racha is een hele toffe nieuwe vrijwilliger. Zij heeft een explosieve instagram pagina opgezet, waar binnen een paar weken meer dan 500 volgers op aan zijn gesloten. Zij nam afgelopen jaar deel aan een reis met een focus op de al Aqsa moskee. Fikria, deed daar ook aan mee, zij kende Plant een Olijfboom en tipte Racha over ons. Het is bijzonder hoe dingen kunnen lopen, want zonder de bekendheid via Instagram, waren er nooit zoveel bomen gesponsord afgelopen ramadan. Fikria zelf heeft al twee blogs geschreven, en we hopen nog vaak meer van haar te mogen lezen.

Ludka heeft even een break moeten nemen, en het was even heel spannend hoe het met haar zou gaan. Zij kreeg de diagnose kanker, en heeft zich een tijdje moeten richten op beter worden. We zijn super blij dat het best heel goed met haar gaat, en dat de kanker weg is!

In het afgelopen jaar vierden we dat Marijke 70 jaar is geworden en Maarten Jan 75 jaar.

Er zijn dit plantseizoen 358 olijfbomen voor Ahed Tamimi geplant en 101 voor Margriet Teders.

Deze periode is ontzettend druk geweest voor May en Loubna, die naast hun tentamens ik weet niet hoeveel certificaten hebben geschreven. Ook Marthe is druk met haar tentamens, en probeert daarnaast verschillende stukken te schrijven.

Mark heeft ervoor gezorgd dat alle digitale certificaten sinds eind april automatisch verstuurd worden. Dit is echt onze redding geweest tijdens de ramadan, want op sommige dagen werden honderden certificaten per dag besteld.